Екранът на лаптопа мига: причини, отстраняване на неизправности

Anonim

Екранът на лаптопа мига - какво да правя в такава ситуация и защо възниква? Този въпрос интересува много потребители на преносими устройства, защото екранът на лаптопа позволява на потребителя да получи голямо количество информация. Основната задача на матрицата на екрана е удобна изходна информация. Сериозен потребителски проблем е трептене. Това явление носи дискомфорт в работата, тъй като дисплеят мига и цветът на изображението е изкривен.

Защо се случва това?

Ако екранът на лаптопа мига, това не означава, че устройството трябва да бъде пренесено в сервизен център. Проблемът може да бъде решен самостоятелно. Основното е да се намери причината. Лаптопите са преносими устройства, т.е. винаги можете да ги вземете със себе си, така че понякога екранът се проваля поради повреда. Това обаче често се случва поради неизправност в софтуера.

Ако екранът на лаптопа мига, трябва да вземете предвид следните причини:

 • недостатъчност на софтуера;
 • потребителят е инсталирал драйвери, които са несъвместими с текущата версия на операционната система;
 • има проблеми с видеокартата, възможно е елементите да са изгорени или прегрети;
 • подсветката на матрицата на екрана е неизправна;
 • Контактът на матрицата на лаптопа се провали, кабелът на устройството беше повреден;

Някои от причините могат да бъдат отстранени сами, но ако видео картата е повредена, трябва да се свържете с сервизния център за ремонт или подмяна.

Екранът на лаптопа мига: какво да правя?

Преди да потърсите причините за това явление и се опитате да го поправите, трябва да изключите лаптопа от мрежата и да извадите батерията, ако е подвижна. Изчакайте три до четири минути, след това свържете батерията обратно. Ако тези действия не са успели и екранът продължава да трепти, трябва да се предприемат други действия. Какъв вид? Всичко зависи от причините.

Софтуерни причини

Ако екранът на лаптопа мига при работа, най-вероятно е виновен софтуерният проблем. За да ги разрешите, първо трябва да проверите настройките и драйверите. Вижте правилните настройки на честотата на опресняване на екрана.

Можете да направите това, както следва:

 1. Щракнете с десния бутон, изберете "Настройки на дисплея", отворете ги.
 2. В прозореца за настройки, който се появява, намерете “Разширени настройки на дисплея”.
 3. В списъка, който се появява, кликнете върху "Свойства на графичния адаптер."
 4. В прозореца с настройки отидете в раздела "Монитор", задайте параметъра на честотата на опресняване на екрана (опитайте да промените честотите на свой ред).

Ако екранът на лаптопа мига с ивици, понякога това може да означава, че резолюцията е неправилна. Настройките трябва да определят оптималната стойност за матрицата, която се използва в лаптопа. Също така причината може да бъде загубата на уместност на драйверите за видео карти, инсталирани на устройството. Последната версия на драйверите може да бъде изтеглена на официалния сайт на разработчиците на процесора, инсталиран на лаптопа. След това отидете в "Device Manager", премахнете старите драйвери, инсталирайте нови, рестартирайте лаптопа.

Хардуерни грешки

Трептенето на ивици на екрана на лаптопа може да означава, че има хардуерни проблеми. Ако не е възможно да се отървете от трептенето, използвайки настройките на софтуера, може би проблемът е в неизправността на компонентите, които са отговорни за показването на картината на екрана на устройството. Първо се уверете, че видеокартата не се нагрява по време на работа (използвайте специални програми за тестване). Ако дисплеят мига поради прегряване на видеокартата, тогава, когато включите лаптопа, не се наблюдава трептене.

Ако графичният адаптер е прегрял, трябва да почистите лаптопа от прах, заменете термичната смазка на видеокартата. Препоръчително е да използвате охлаждаща подложка по време на работа и да не поставяте лаптопа върху меки повърхности.

За хардуерни причини включва и завой на контура, който е отговорен за показването на изображения на екрана. Трябва да проверите дали кабелът е притиснат или не - за това трябва да разглобите лаптопа и да го разгледате внимателно.

сложност

Екранът на лаптопа може да трепти за по-сериозни причини. Те включват части на изгаряне на видеокартата, дънна платка, повреда на матрицата. Ако има поне една от тези причини, тогава тя трябва да бъде решена чрез подмяна на части от лаптопа. В този случай се обърнете към сервизния център.

За да сте сигурни, че екранът трепти вследствие на дефектна матрица, свържете лаптопа към телевизор или монитор. Ако картината не трепти, проблемът е в цикъла или в самата матрица. След това трябва да се свържете с експертите, ако няма опции за решаване на проблема сами.

Решения на проблема

Трептенето на екрана в игри за лаптопи? Проблемът може да е в монитора. Често на лаптопите трептене и вълнички се дължат на изкълчване на кабела, тъй като капакът на лаптопа се отваря и затваря постоянно. Ако мига само по време на игри, а в нормален режим всичко е наред, тогава можете да зададете различна вертикална честота на монитора, а в игрите да включите вертикалната синхронизация. Такива действия трябва да помогнат. Можете също да почистите видеокартата и ако е необходимо, да я замените с друга.

Ако екранът мига в Windows 10, видео драйверът става проблем в повечето случаи. За да го актуализирате, трябва да стартирате лаптопа в безопасен режим, да премахнете текущия видео адаптер и след това да видите актуализациите на драйверите.

 1. Включете лаптопа в безопасен режим, след това кликнете върху бутона "Старт", щракнете с десния бутон и изберете "Диспечер на устройствата".
 2. Отворете "Видео адаптери", намерете желаното, щракнете с десния бутон върху "Изтриване на устройство", сложете отметка до него, изберете "Изтрий", рестартирайте лаптопа.
 3. След това натиснете клавиша Windows + I на клавиатурата, за да отворите "Опции".
 4. В този раздел изберете „Актуализиране и защита“ - „Windows Update“ - „Проверка за актуализации“.

Не забравяйте, че най-често екранът на лаптопа се проваля поради механични повреди. Удар, шейкове, силен шлем на капака влияят неблагоприятно на работата на матрицата. Работете с лаптопа внимателно, след което не трябва да страдате за намиране на причините за отказ на елементите. В допълнение, ремонт днес е много скъпо. Понякога е по-лесно да си купите нов лаптоп, отколкото да отделите време и пари за възстановяване на стар.