Как да овърклокваме процесора чрез BIOS самостоятелно

Anonim

Нека поговорим как да се овърклокира процесора през BIOS. Както знаем, тази част е основната във всички компютри и лаптопи. От това зависи колко бързо ще се изпълняват определени задачи. Ето защо този въпрос е доста актуален сред потребителите, особено за собствениците на малко остаряла технология, която вече не може да се справи с някои повече или по-малко сериозни задачи.

Преди да опишем метода за овърклок на процесора през BIOS, си струва да се каже, че потребителите са извършвали тази процедура дълго време, а не само чрез BIOS. Справедливо е да се каже, че не всичко върви гладко. Има чести случаи, когато тези действия водят до повреда на процесорите, така че трябва да правите всичко много внимателно. Преди да тествате процесора, помислете, може би е по-добре да доверите овърклока на специалисти или дори да се откажете от тази идея. Това ще ви позволи да запазите "камъка" в работно състояние.

Сега се обръщаме към това как да овърклокваме процесора през BIOS. Той има определен параметър, който отговаря за индикатора на честотата на шината. По правило той е равен на 123, 233 и т.н. Името му е Часовник. За него е предвиден и мултипликатор (осем, четиринадесет или двадесет). Ако умножим честотата на тази шина с този фактор, получаваме точната стойност в херца. Да вземем за пример следната формула. Вземете честотата на автобуса равна на 133, умножете я с коефициент 20, а накрая ще получите 2.66 гигагерца.

Сега отиваме в нашия BIOS (използвайки клавиша "Delete" при стартиране на устройството) и намираме индикатора Clock в определена категория, като последните две цифри ще бъдат тридесет и три. Постепенно добавете пет точки. Имайте предвид, че ако има рязко ускорение през BIOS, рискът, че устройството просто “изгаря” се увеличава. Също така, аз силно не препоръчвам да правите тази процедура за стари компютри, като Pentium 2 или 3.

Ако компютърът замръзне, спешно нулирайте системата, за да рестартирате, след това се върнете в BIOS и намалете индикаторите. Когато изпълните процедурата, не забравяйте да тествате стабилността на процесора. По време на това не трябва да виси.

Най-доброто ще бъде малък овърклок. Например, процесори, чиято честота е равна на 2.66 гигагерца, има смисъл да се овърклокват до три. Няма да е излишно, ако потърсите помощ от опитни професионалисти.

Това е всичко, което исках да кажа за това как да овърклоквам процесора през BIOS. Самата процедура не е трудна, но много опасна и рискова за процесора. Ако все пак решите да го направите сами, не бързайте никъде. Повдигнете индикаторите с един, максимум с няколко знака. След всяко такова действие заредете системата, наблюдавайте работата на компютъра или лаптопа за известно време. Когато увеличите представянето на "камъка" с петнадесет процента, съветвам ви да го ограничите до това. Теоретично, може да бъде овърклокнат и повече, но в този случай натоварването върху него и съответно рискът значително се увеличава.