ActiveX - какво е това? Как да инсталирам ActiveX контрола?

Anonim

Днес, ако не всички, тогава определено по-голямата част от потребителите на съвременни компютърни системи знаят или поне са чули за концепцията за ActiveX. Какво е това и защо се използват такива технологии, ще се опитаме да го разберем. Нека разгледаме най-основните аспекти, особено без да навлизаме в технически проблеми.

ActiveX: какво е това? Най-прости понятия

За да не се зарежда неподготвен потребител с ненужни технически термини, помислете за ActiveX технологии, така че всеки да може да ги разбере. Всъщност елементите на ActiveX са малки програми, от които програмист или създател на уебсайт може да направи много интересни конструкции като блок.

Първоначално се смяташе, че такива елементи (наричани още add-ons) се използват изключително за добавяне на редица допълнителни функции към някои ресурси на World Wide Web и се поддържат само от оригинален Windows браузър, наречен Internet Explorer (използвайки програми на различни езици в един браузър, независимо от средата за разработка).

Отчасти това е така. Сега обаче много други контроли могат да бъдат приписани и на ActiveX технологиите. Какво е това? Най-простият пример е добавянето на Flash player от Macromedia, Inc., който беше в самото начало на създаването му.

Днес тя е най-често срещаният плъгин на Adobe ActiveX Player, по-точно Adobe Flash Player, който може да се интегрира в почти всички познати днес браузъри. В допълнение към Adobe Corporation, която взе палката от Macromedia, все още има много разработчици на подобни плъгини, но техните продукти, в сравнение с този уникален плейър, не могат да бъдат сравнявани и затова са просто непотърсени.

Много е трудно да се нарекат такива елементи като програми в обичайния смисъл на думата, тъй като просто е невъзможно да ги стартирате по класическия начин (двойно кликване). Техните вградени кодове се изпълняват по същия начин в средите на интернет браузърите.

Основната област на използване на ActiveX контроли (Windows 7, 8 и т.н.)

За да стане по-ясно, разглеждаме няколко ключови аспекта на използването на такива технологии. Например, те позволяват, както беше споменато по-рано, да интегрират аудио или видео плейъри в сайта. С други думи, можете да слушате музика или да гледате видео директно на сайта.

Забележете, като правило, самата програма с черупката на ресурса не се показва. Вместо това се използва пренасочване на звука към аудио системата на компютърната система или се отваря специален прозорец за гледане на видеото. Оказва се, че самият елемент (add-in) работи като че ли на заден план, скрит от очите на потребителя или посетителя на сайта.

Същото важи и за онлайн игрите. Тук една от ключовите роли се изпълнява от рамковата рамка (4-та или всяка друга версия). Тук трябва да се каже, че .NET Framework е уникално развитие на Microsoft Corporation. Технологиите на Adobe ActiveX обаче в този случай допълват основната платформа и отговарят за отварянето или пускането на мултимедийни елементи. Този пакет ви позволява да използвате различни елементи, които първоначално са били написани на различни езици за програмиране (C ++, Delphi, Visual Basic и др.).

В допълнение, наличието на един и същ елемент "Рамка 4" (или по-висока - 4.5) е предпоставка за работата на много конструктивни или контролни елементи на сайтове, дори и в офлайн режим.

Разликата между Java аплети и ActiveX контроли

Много хора погрешно препращат Java аплетите към ActiveX контроли. Да, наистина, те са много сходни, но тук има една голяма разлика.

Факт е, че конструкциите, създадени с помощта на езика Java, работят на всички платформи и във всяка операционна система, докато ActiveX има тясна ориентация изключително върху софтуерните продукти на Microsoft.

Внимание! Вируси!

За съжаление, сега можете да намерите много вируси в мрежата, маскирани като елементи като Adobe Flash ActiveX. В тази връзка (тъй като, когато се използва, всеки елемент се изтегля директно в браузъра, а оттам и на компютъра), се препоръчва да се вземат предвид някои мерки за сигурност.

Факт е, че по-голямата част от потребителите никога не четат съобщението за предложението за изтегляне и използване на един или друг елемент и просто се съгласяват с натискане на бутона „OK“. Това е изпълнено с последствия.

Трябва също да кажем, че в повечето случаи дори антивирусите на пълен работен ден или интернет защитниците не винаги могат да разпознаят такива заплахи. Така че инсталирането на същите плъгини под формата на Flash ActiveX трябва да се прави от официални източници, грубо казано, от уебсайта на разработчика, което гарантира пълна безопасност при използването на тази или онази добавка.

Активиране или деактивиране на ActiveX в Internet Explorer

Сега няколко думи за това как правилно да конфигурирате използването на такива добавки в Internet Explorer.

Първо трябва да извикате менюто с свойствата на браузъра от контролния панел или от раздела за услуги в самия браузър и след това да отидете в настройките за сигурност. По-долу има бутон „Други” ниво на сигурност. Кликвайки върху него, влизаме в менюто за настройки на ActiveX.

За да не даде Боже да не улови никаква инфекция от интернет, трябва да деактивирате свалянето на неподписани и да използвате елементи, маркирани като опасни. В идеалния случай трябва да използвате режима за зареждане на артикули на ниво "Оферта".

Общи настройки за защита

Не забравяйте за друго средство за защита. Това е защитна стена, наричана още защитна стена. Както и да е, той също има свои собствени настройки за сигурност по подразбиране, но например феновете на онлайн игрите могат да добавят изпълними приставки към така наречения списък за изключване. Отново, само при условие на пълна и абсолютна увереност в тяхната сигурност, както и при липсата на вируси на сайтовете, от които те свалят.

Но не е препоръчително да изключвате защитната стена, както някои разработчици препоръчват за правилно функциониране на това онлайн приложение или игра. В противен случай много хора се оплакват, че възниква конфликт между приложението и защитната стена. И го изключете, а последиците не могат да бъдат избегнати. В този случай няма да помогне проактивна защита от антивирусната програма.

Използване на ActiveX технологии в други браузъри

Времето, когато такива добавки са предназначени само за Internet Explorer, са безвъзвратно изчезнали. Съдете за себе си, защото днес технологията Adobe ActiveX под формата на Flash-плеър се използва в почти всички браузъри и дори, така да се каже, е неразделна част от тях.

Без това е невъзможно да си представим пълното използване на възможностите на всеки интернет ресурс, било то музика, видео, триизмерна графика, игри, онлайн програми и др.

Обаче, ако го погледнете, общо взето, на всички елементи и зарежданите ActiveX плъгини, които са известни днес, изглежда най-подходящо да използвате само Flash player, тъй като почти всички други добавки и елементи, меко казано, са или просто ненужни или имат доста големи съмнения. сигурност. В крайна сметка, ако дадете разрешение за инсталиране на съмнителен елемент в браузъра, можете да постигнете това веднага след като има дупка в системата за сигурност и че ще бъде използвана от вируси, троянски коне, червеи, злонамерени кодове или шпионски софтуер.

И най-тъжното е, че в повечето браузъри липсват дори настройките на ActiveX контрола, а настройките на Windows, използвани за браузъри на трети страни, нямат абсолютно нищо общо. С други думи, те не се отнасят за браузъри.

заключение

Така накратко разгледахме темата "ActiveX: какво е това?". Бих искал да се надявам, че горепосоченият материал поне малко обяснява принципа на работа и използване на такива добавки. Очевидно сега не е трудно да се досетите колко трябва да бъдете внимателни с тези технологии, в противен случай не е час, а последиците за цялата компютърна система могат да бъдат най-плачевни. В случая с Internet Explorer е по-добре да се използват защитни режими над средното (или дори максимално), но в браузъри от други разработчици ще трябва да мислите сто пъти, преди да се съгласите да инсталирате и използвате елементите, предлагани от сайта. Това е не само потенциална заплаха, но и фактът, че инсталирането на напълно ненужни плъгини и контроли, като правило, засяга скоростта на самия браузър, а не към по-добро.