Дигитализация на 8 мм филм: методи, устройства, препоръки

Anonim

Много възрастни хора или техните наследници са запазили макари с филми от семейни архиви на филм с формат 8 мм, върху който се записват домашните филми. За да не загубят тази стойност, те се опитват да ги дигитализират, запазвайки паметта на миналото.

За тази цел е необходимо да се произведе висококачествена дигитализация на 8 мм филм, което ще намали до минимум загубата на качество на рамката. Как да направите това? Как да дигитализирате филма у дома? Има няколко начина да направите това, както е описано по-долу. Те се отличават със сложността на изпълнение и качеството на изходното изображение.

Какво е устройството за дигитализиране на 8 мм филм? Това също ще бъде обсъдено подробно в статията.

Техническа база

За да дигитализирате филма, можете да се обърнете към някой от видео магазините, където извършват подобна работа. Вярно е, че това ще струва много пари: това не е стандартна услуга, която се купува няколко пъти на ден, а също така е доста труден процес.

Друга възможност за прехвърляне на материал от филм на диск е да го направите сами. Ще ви е необходим само подробен план за действие и работен апарат (например филмовият прожектор "Рус").

Съществуват няколко метода за цифровизация на филми, включително:

 • улавяне на екрана;
 • презареждане по кадър;
 • снимане от обектив към обектив.

Освен това, всеки от методите ще бъде обсъден по-подробно.

Екранна снимка

Същността на метода на заснемане на видео от екрана е следната: филмовият прожектор прожектира изображението на импровизиран екран, а камерата, разположена малко настрани, я заснема.

За прилагането на метода трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 1. Стрелбата трябва да се осъществи в абсолютно затъмнение от разстояние от около 2 метра от екрана.
 2. Проекторът трябва да прожектира изображението на малко разстояние върху екрана.

Камерата може да бъде свързана директно към компютър, така че заснетото изображение да бъде прехвърлено към неговото съхранение. Така се оказва, че запазваме оригиналния формат и не губим качеството.

За да използвате този метод за дигитализиране на 8 мм филм, не е необходимо да променяте съществуващото оборудване (филмов проектор, по-специално) или да променяте формата на изходното видео. И без това ще получим копие от оригиналното изображение.

Практическо изпълнение

Филмопроекторите вече са доста редки, можете да ги намерите във всички архиви или в училища, които са запазили старата материална база.

Улеснява задачата на факта, че с полученият проектор не е необходимо да прави нищо, да се правят структурни промени. Това ли е, че трябва да замените Pasik (задвижващи колани), които биха могли да счупят времето, и да ги смажете с силиконова грес. Няма да е излишно да почиствате праха и да смазвате самия филмов проектор.

Ролята на повърхността, върху която се прожектира изображението, може да бъде изпълнена както с голям лист хартия (най-важното е, че тя не трябва да бъде лъскава), нито с лист или специален екран. Разбира се, можете да прожектирате видеото и на бяла стена, в който случай тя трябва да бъде възможно най-гладка, без очевидни завои, пукнатини и други дефекти.

Обективът и камерата на проектора са специално позиционирани на кратко разстояние от екрана, за да се повиши яснотата на изображението и да не се загуби наситеността на цвета. Колкото по-далеч е камерата от прожектираната повърхност, толкова по-ниска е разделителната способност на крайното изображение.

Важен критерий за снимане директно от екрана е максималното съвпадение на оптичните оси на камерата и филмовия проектор. Колкото по-малък е ъгълът между тези оси, толкова по-малко ще бъде изкривена картината, направена от цифровия фотоапарат.

Поради несъвършеното съвпадение на осите цветовете на изображението могат да бъдат изкривени. Най-близката до камерата част ще бъде осветена по-ярко от далечната. Това е почти невъзможно да се премахне този недостатък, защото работата с осветление е много труден процес.

Прехвърляне на цифрово изображение

За да премахнете изображението, прожектирано от проектора, можете да заснемете всяка камера. По-добре е да не се използват камери от таблети, смартфони и дори цифрови фотоапарати, за да не се загуби качеството на картината.

Най-добрият вариант е цифрова видео камера. Той създава файлове във формат, който може незабавно да бъде прехвърлен на компютър без загуба на качество.

Можете, разбира се, да използвате аналогови видеокамери. В този случай процесът на прехвърляне на файлове в цифров формат става много по-сложен, тъй като изображението от такава камера ще трябва да се цифровизира с помощта на ТВ тунер или чрез устройство за цифровизиране на видеокасети.

Освен това снимането на аналогова камера никога няма да се окаже много високо качество, тъй като изображението винаги ще бъде възпрепятствано. Затова е за предпочитане да се използва едновременно цифрова видеокамера.

Недостатъци на улавянето на екрана

Какви са недостатъците на този метод?

Първо, ниското качество на изображението. Въпреки всички трикове със светлината, оптичните оси и използваното оборудване, използването на този метод никога няма да ви позволи да получите най-високото качество на изображението, което не е видимо.

Видове дефекти:

 1. Flicker. Тъй като чувствителността на видеокамерата е много по-висока от тази на човешкото око, трептенето се вижда на цифровизираното изображение. Камерата успява да улови момента на промяната на рамката, която не се вижда от очите на хората, поради наличието на специално устройство във филмовия проектор, което се нарича обтуратор.
 2. Регулирайте експонацията. Цифровите камери автоматично настройват този параметър. Мнозина го правят за част от секундата. При стандартно заснемане този факт само подобрява крайното изображение. Когато заснемате изображение от филмов проектор, това само пречи, защото камерата анализира не само самото изображение, но и черния екран, който се появява при смяна на кадрите на филма при настройката. Поради това има колебания в яркостта на дигитализираното изображение.

Наличието на тези дефекти подтикна специалистите по дигитализация за 8 мм филм да измислят нов, по-ефективен метод.

Единичен изстрел

Възможно е да се постигне перфектна гладкост и качество на изображението, ако всеки кадър се снима по формулата „1 видео кадър = 1 филмова рамка“. Това е същността на метода на цифровизацията по кадър.

Техническото му изпълнение обаче е по-сложно от предишния метод за цифровизация на филми, тъй като трябва да се решат следните проблеми:

 1. Трудността при заснемане на рамка по време на спиране на филма.
 2. Прегряване на филма по време на дълга спирка или бавно движение на мрежата.

За да се елиминира първият проблем, е необходимо структурно да се подобри филмовият проектор. За тази цел на вала на проектора (въртяща се част) е монтиран малък сензор, който играе ролята на превключвател. Той изпраща сигнал към компютъра, за да улови кадъра в точното време. Това ви позволява да синхронизирате момента на заснемане.

Проблемът може да възникне при настройката на сензора. За да направи работата му правилна, трябва да махнете обтуратора от филмовия проектор. Благодарение на тази времева рамка може да се увеличи почти 3 пъти.

Прегряване на филма

За да се постигне максимално качество на снимане по метода кадър по кадър, е необходимо да се постигне минималната скорост на филма: от 10 кадъра в секунда и по-малко. Колкото по-бавно се движи мрежата, толкова повече се нагрява. От този филм се влошава значително. Голям риск от счупване.

Всъщност проекторите осигуряват защита от прегряване. За да направят това, те имат термичен филтър, който припокрива проекцията на изображението (лампа светлина), ако скоростта падне до 5 кадъра в секунда и по-долу.

Проблемът е, че приблизително с тази скорост е необходимо да се извършва стрелба с метода кадър по кадър. Следователно топлинният филтър трябва да се отстрани. Вярно е, че въпросът за защитата на филма не е отменен. Той може да бъде запазен от прегряване по следните начини:

 • независимо управление на скоростта и изключване на лампата при непланирано спиране;
 • инсталиране на допълнително охлаждане, например във формата на вентилатор;
 • замени лампата с нажежаема жичка със светодиод, който излъчва същата светлина, но има много по-ниски топлинни загуби.

Като вентилатор можете да вземете охлаждащото устройство от компютърната система. Достатъчно е да управлявате проектора в ръчен режим.

Принципът на сензора за превключване

Сензор за превключване е устройство, което предава сигнал към компютър за улавяне на рамка и на вал за неговото въртене. Тя може да бъде взета от компютърна мишка.

Принципът на сензора е както следва:

 1. Сензорът предава сигнал към компютъра.
 2. Компютърът улавя рамката.
 3. Веднага след като рамката бъде уловена, валът сменя позицията си.
 4. Рамката се променя и сензорът отново изпраща сигнал към компютъра.

Програми за заснемане на кадри на компютър са свободно достъпни. Примери за такъв софтуер са Bandicam или Fraps. Вярно е, че за да може заснемането да работи правилно, ще трябва да донесете сигналните контакти на сензора към компютърна мишка.

Премахване на обтуратора

Можете да се отървете от обтуратора по два начина:

 • внимателно го развийте от проектора;
 • изрязани остриета, които припокриват светлината от лампата.

Последният метод е много по-лесен. За изпълнението му ще са необходими само ножици за метал. Въпреки това, след изваждане на ножовете, вече не е възможно да се използва прожекционния апарат в нормален режим, т.е. без трептящи рамки.

Веднага след като необходимите подобрения на филмовия проектор са завършени, можете да продължите да заснемате изображението от филма и да го дигитализирате.

Метод за цифровизация на лещи към лещи

Същността на метода е да поставите камерата близо до обектива на проектора и да заснемете изображението по този начин. За да го приложите, ще ви трябват минимални промени в дизайна на проектора, а именно, ще трябва да смените лампата на по-малко мощен.

Последното е направено с цел намаляване на светлинния поток: колкото по-голям е индексът на светлинния поток, толкова по-добра е проекцията на по-далечно разстояние, но при този метод разстоянието от лещата на проектора до проектираната област (обектив на камерата) е минимално.

Инсталиране на камера и филмов проектор

Прожекционният апарат и видеокамерата трябва да бъдат монтирани на една твърда конструкция, която ще позволи да се промени позицията на проектора и камерата в пространството (това е необходимо, за да се комбинират оптичните оси).

Използван обектив

Обективът, който се използва в този метод на цифровизация на филма, трябва да бъде кратък фокус, защото разстоянието, на което той трябва да се фокусира, е много малко. Обектив от всяка телескопична система, или дори макрообектив, ще направи това.

Дигитализация на черно-бял филм

Ако се дигитализира черно-бял филм, трябва да се постави светлинен филтър между обективите на камерата и проектора, за да се предотврати появата на винетка. По-добре е да инсталирате филтър за смущения, но ще направите стандартен червен.

Характеристики на метода

Когато се използва методът за цифровизация на обектива-леща:

 • стрелбата е почти нормална скорост и прегряването не е ужасно;
 • скоростта на прожектиране ще бъде намалена до 5 кадъра в секунда, само ако проекторът се загрява добре; ако проекторът е в студено състояние, скоростта няма да намалее;
 • един студен прожекционен апарат няма да започне при ниска скорост; по-добре е този параметър да се зададе веднага на средната стойност и след това постепенно да го намали.

За да се определи с ухо, моментът на увеличаване на скоростта на прожектора е труден. За да направите това, можете да запишете звука и да сравните аудиозаписа с записания по време на нормална работа на филмовия проектор.

заключение

Разбира се, има много методи за дигитализиране на видеокасети, но тези, описани в тази статия, са най-често използвани, затова си заслужава да се дразнят да се подчертаят предимствата и недостатъците на всеки метод.

Предимства на режима на заснемане на екрана:

 • лекота на снимане;
 • няма нужда да променяте конструктивно проектора.

Недостатъци на този метод:

 • лошо качество на изображението в сравнение с други методи за дигитализиране на 8 мм филм.

Предимствата на метода на кадър по кадър:

 • високо качество на изображението.

недостатъци:

 • възможността за прегряване на филма;
 • необходимостта от сериозно обновяване на филмовия проектор.

Предимства на метода на снимане от обектив към лещи:

 • високо качество на изображението;
 • ниска вероятност от прегряване на филма;
 • няма нужда да правят големи промени в дизайна на проектора.

Методът от леща до леща няма значителни недостатъци, така че е най-оптималният начин за дигитализиране на филма.

Така дигитализацията на филма не е трудно да се направи самостоятелно у дома. Най-важното е да следвате съветите, описани по-горе. Въпреки че, ако има риск да се развали видеокасетата, по-добре е въпросът да се възложи на професионалисти, които знаят как да работят с такъв материал.

Струва си да се очаква, че такава работа ще изисква значителна сума. Например в Москва една минута материал с HD резолюция може да струва около 350 долара, така че в някои случаи е по-лесно, по-евтино и по-бързо да се дигитализира самият филм, без помощта на експерти от различни салони.

В допълнение, това е доста интересен процес.