Какво и как да се премахне: вирусът изтрива EXE файловете или блокира достъпа до програми

Anonim

Днес, много потребители от мрежата "вземат" някои необичайни вируси, които засягат изпълними файлове, и дори така, че не всички антивирусни програми се справят с тях. Нека се опитаме да разберем какво може да се направи в такава ситуация и в същото време ще разгледаме проблема как да се премахне EXE вирусът от флаш устройство.

Как вируси, които заразяват EXE файлове работят?

Ситуацията с проявлението на активността на вирусите от този тип не е нова. Това беше преди. Най-разпространеното днес се счита за компютърен троянски вредител наречен Virus.Win32.Expiro. (Версии "w", "ao", "bc" и т.н.).

Можете да го вземете в интернет напълно елементарно, след което помислете какво да правите и как да го премахнете. Вирусът изтрива EXE файловете, или по-скоро ги прави недостъпни за изпълнение. Не е изненадващо, че когато се опитвате да отворите някоя програма или приложение, поради въздействието на злонамерен вирусен код, системата не разпознава изпълнимия файл и показва съобщение, че такъв и такъв файл не е намерен.

Най-тъжното е, че това се отнася не само за инсталираните програми, но и за първото стартиране на инсталатора (което означава, че дистрибуцията е изтеглена от интернет и е на твърдия диск). В случай на инсталиране на програмата от оптичен носител, въздействието на заплахата може да се появи по-късно, след като инсталационният процес приключи. Вероятно не бих казал, че когато стартирате инсталационния процес от USB устройство, вирусът автоматично прескача и заразява всички файлове с разширение .exe.

Но да се признае ефектът на вируса е възможно само когато се изпълнява изпълним файл. Ето защо, докато файлът не работи, някои антивирусни опаковки не се идентифицират и наличието на вируса изобщо не се открива.

Проблеми с антивирусния софтуер

Нека видим какво и как да премахнем. Вирусът изтрива EXE файловете или ги блокира, в този случай няма значение. Но тук, както се оказва, има меч с две остриета. От една страна, ние се занимаваме с блокирането на файлове от самия вирус, а от друга - с погрешна реакция на антивирусните програми.

Така например, днес има доста случаи, когато един и същ пакет Avast, с дефинирано от потребителя сканиране (а не първоначално проникване на заплаха), все още определя вируса. Вярно е, че дефиницията се свежда само до факта, че тя показва заразени EXE файлове и, поради невъзможността за третиране, ги изтрива без разбор. Толкова за ситуацията. Изглежда, че всичко е просто: всеки знае какво и как да се премахне. Вирусът изтрива EXE файловете дори от само себе си, но (парадокс!) Дали това става с ръцете на антивирусен скенер. Естествено, такъв вредител може да създава свои собствени копия и да се маскира дори при системни процеси като svchost.

Как да премахнете вирус (exe файловете са заразени)?

Що се отнася до справянето с такава заплаха, не всичко е просто. Преди всичко, повечето потребители могат да бъдат съветвани да не използват безплатни антивирусни програми и помощни програми като Avast, AVG и др. В екстремни случаи би било по-добре, ако системата има облачен антивирус като Panda.

Най-добрият вариант е мощен антивирусен софтуер от Kaspersky Lab или ESET Corporation. Между другото, можете да се възползвате от услугите на комунални услуги като Kaspersky Virus Removal Tool, но първо трябва да напишете програмата като преносима версия на оптичен диск с помощта на неинфектиран компютър и да я стартирате от CD или DVD носител. В противен случай успешното лечение не е гарантирано.

Можете също да използвате малки програми като CureIt, които специално третират заразените файлове и не ги изтриват.

Но тъй като вирусът, като правило, "седи" в RAM, най-оптималното решение би било да се използва стартирането от оптични носители на програмите с общото име Rescue Disc.

Те проверяват всички компоненти на системата, преди да започне. В повечето случаи този метод е ефективен. Между другото, тази техника е подходяща за флаш памети, само в настройките за сканиране на устройства за съхранение ще трябва допълнително да отбележите USB устройството.

заключение

Като цяло, мисля, че някои съвети ще помогнат на повечето потребители да разберат как да премахнат вируса. Самият вирус изтрива EXE-файловете или прави неразрешено блокиране на изпълними файлове, вие няма да разберете веднага. Но ако има дори и най-малкото подозрение за неговото присъствие, силно се препоръчва да не се стартира никаква програма до края на пълния процес на сканиране, да се дезинфектират файловете и да се премахне заплахата.

Наред с другите неща, желателно е в системата да има някакъв пакет за Интернет сигурност, който да предотврати навлизането на заплахата дори в началния етап.