Facebook: Какво е това и как да го използвам?

Anonim

Facebook е една от най-популярните социални мрежи на нашето време. Въпреки това има хора, които не са в състояние напълно да разберат всички негови характеристики.

Facebook: Какво е това?

Facebook е социална мрежа, разработена в началото на 2004 г. и внедрена в края на същата година от Марк Цукерберг. Първоначално сайтът беше наречен Thefacebook и достъп до него имаха само студенти от Харвардския университет. Малко по-късно мрежата разшири обхвата на участниците за всички студенти от Съединените американски щати и две години след старта всеки, който е навършил тринадесет години и има личен имейл адрес, може да получи сметка във Facebook. С разширяването на аудиторията, сайтът леко промени името си на Facebook, под който продължава да се развива и до днес.

Днес, Facebook е социална мрежа, която е най-голямата и една от най-популярните в интернет. Трябва да се отбележи, че руската версия на сайта стартира четири години след създаването на мрежата и в момента броят на регистрираните участници от различни страни на планетата вече е надхвърлил шестстотин милиона души. Но въпреки толкова впечатляващия брой, хората са разделени на два лагера: те са привърженици на този сайт и тези, които, меко казано, не са напълно доволни от функциите, отговорни за това как да използват Facebook.

Процедура за регистрация

За да получите сметка във Facebook, трябва да минете през стандартната регистрация на официалния сайт facebook.com. Тук можете да попълните формуляра за регистрация, като всички полета са задължителни:

 1. име;
 2. фамилно име;
 3. личен имейл адрес (ще се използва за влизане в сайта);
 4. парола (трябва да включва латински букви и цифри);
 5. етаж;
 6. дата на раждане.

Между другото, датата на раждане след регистрация може да бъде скрита за гледане.

След попълване на формуляра, кликнете върху "Регистрация", след което ще Ви бъде изпратено писмо до посочения имейл адрес с потвърждение за регистрация. След това сайтът ще предложи да предприеме още няколко стъпки, преди да започне да използва пълноценно услугата:

 1. Търсене на приятели: сайтът предлага да намерите приятелите си вече регистрирани в мрежата, с които сте говорили по електронна поща (mail.ru, gmail.com или други услуги), както и чрез Skype.
 2. Информация за профила: посочете училището, университета и мястото на работа, както и името си на английски и руски език.
 3. Снимка на профила: можете да качите снимка от компютъра си или да я направите уеб камера.

Как да използвате Facebook?

Facebook е социална мрежа в класическа форма. По желание можете да посочите лична информация (държава, град, в който живеете и къде сте били, възраст, образование, работно място и т.н.), да добавяте снимки и видеоклипове, да създавате списъци с предпочитанията си (гледани филми, любима музика и изпълнители, отбори и спортисти) ресторанти, клубове, събития и други подобни). Можете да разговаряте с приятели, да публикувате интересни публикации, както и да използвате допълнителни програми в мрежата (игри, анкети и други развлечения).

Но можете да използвате услугата не само като стандартна социална мрежа. Съществува и възможност с негова помощ да популяризира Вашия бизнес в Интернет и да привлече нови клиенти.

Връзката между потребителите на Facebook.

Нетизените имат възможност да добавят други членове към приятели, да се абонират за техните страници и дори да намигат помежду си.

1. Добавете приятели и се абонирайте за техните актуализации. Разработчиците, за да защитят профила ви, са предоставили ограничения за добавките под формата на ограничение от 5000 души. Също така, ако нямате споделени данни с потенциален приятел (например училище, университет и т.н.), ще бъдете попитани дали сте запознат с потребителя. Ако не, ще бъдете предупредени. При голямо натрупване на такива сигнали профилът ви може да бъде блокиран.

Когато добавяте приятел, можете да се абонирате за неговите актуализации. За да направите това, в профила му има специален бутон. Докато потребителят не потвърди приятелството, вие автоматично се абонирате за неговите актуализации. В бъдеще можете да се отпишете от тях, като запазите приятелство.

Между другото, приятелите ви по подразбиране са разделени на групи, които зависят от данните, които сте посочили. Например приятели от училище, университет, град, роднини и роднини. Ако искате, можете сами да създавате групи, колкото желаете.

2. Функцията "намигване" в "facebook". Какво е това? Защо това приложение е необходимо, остава загадка. Наистина, освен факта, че това е един вид "Здравейте" на друг потребител, той вече не носи никаква функционалност. Можете да мигнете един на друг безкрайно.

Чат във Facebook

Съобщенията в "Facebook" са разделени на два вида: входящи и други. Втората група автоматично се изпраща от тези, които не са ваши приятели на сайта. Това се прави, за да се намали количеството спам.

За комуникация между потребителите се използва специален e-mail "Facebook". Какво е това? Това е вашият личен имейл адрес във Facebook, който се състои от вашето име и завършва на @ facebook.com. Например

За да видите архива на вашата кореспонденция, просто отидете на "Съобщения". След това ще се отвори прозорец, показващ пълен списък на вашите събеседници. Също така на сайта можете да обменяте съобщения на принципа на чата. След това всяка от вашите кореспонденции ще бъде отворена в малък прозорец в долната част на браузъра и можете да разгледате, например, вашия информационен канал.

Facebook и вашия сайт

Днес не можете да имате собствен уебсайт, но почти всички предприемачи имат група или общност в социална мрежа. Мнозина започват сметка и в допълнение създават страница със своя бизнес. Това може да бъде или фирмен профил, или група за вашия личен бизнес, например, ако правите шиене на дрехи или рисувате картини.

Ако имате страница в социалната мрежа и собствен уебсайт, то за да постигнете целта си (разпространяване на информация за вашия бизнес и привличане на повече клиенти) е необходимо тези два ресурса да съвпадат. За да направите това, сайтът е джаджа на вашата общност във Facebook. Какво е това?

Груповият приспособление е малък блок, който съдържа информация за страницата на вашата социална мрежа, например броя на абонатите и последната публикувана публикация. С него посетителят на сайта може да се присъедини към групата и винаги да е наясно с последните си новини.

Как да добавите "Facebook" джаджа към сайта? За да го поставите, трябва да вмъкнете специален html-код на страницата на Вашия уебсайт, който може да бъде получен на Facebook в раздела за разработчици.

Там кликнете върху "Lixe Box" и създайте своя джаджа, като просто попълните формата:

 1. URL на страницата на Facebook - поставете копирания адрес на вашата група във Facebook.
 2. Ширина - укажете ширината на бъдещия джаджа.
 3. Височина - посочете височината на приспособлението.
 4. Показване на лицата на приятелите - отбележете, ако искате притурката да показва лицата на абонатите в притурката.
 5. Показване на постове - отбележете, ако искате приспособлението да показва последните записи на групата.

След като попълните всички редове, кликнете върху „Получаване на кода“ и копирайте резултата на страниците на сайта си.

Мобилен телефон

Днес много сайтове съществуват в две версии: обикновени и мобилни. Facebook не е изключение.

Мобилната версия на услугата има по-опростен интерфейс. Тук се премахват допълнителни изображения и видеоклипове, остава само текст, което значително увеличава скоростта на обработка на страниците. Как да използвате Facebook в такава опростена версия? Да, всичко е също толкова лесно! Вие, както и преди, можете да използвате всички функции на Facebook: да преглеждате страници, снимки и видеоклипове, да пишете съобщения, да променяте статуса, коментарите и т.н.

Трябва да се отбележи, че вече повече от една трета от участниците използват предимно мобилна версия на социалната мрежа.

Разлика на Facebook от други социални мрежи

Основната разлика с Facebook не е никакъв интерфейс, както може да се очаква. Нейната особеност е в редица функции, недостъпни за други социални мрежи. Най-ценните от тях са настройките за поверителност.

Собственикът на сметката има право изцяло и по-специално да регулира достъпа до своята страница. Потребителят може да избира с кого да споделя личните си данни и публикации. Можете да ограничите достъпа така, както желаете. Например публикувате информация, с която искате да споделяте само с тесен кръг от хора. След това, когато публикувате, изберете „Налично“ и посочете на кого. Можете да получите повече информация в менюто „Настройки“ - „Поверителност“.