Драйвери и комунални услуги: общо разбиране

Anonim

Очевидно повечето потребители знаят, че за всички съвременни изчислителни устройства се използват специализирани програми, често наричани драйвери и помощни програми. Но разликата между тези две категории софтуер не се разбира от всички начинаещи потребители. Нека се опитаме да разберем какви са те, за какво са и как да ги използваме на практика.

Какво е шофьор?

Нека започнем с разбирането на самите термини и преди всичко ще се съсредоточим върху драйверите. Какво представляват компютърните драйвери?

Въз основа на официалните интерпретации, които могат да бъдат намерени в интернет, драйверите са специален вид софтуер, предназначен за правилно взаимодействие между операционната система и приложните програми с целия хардуер и някои виртуални компоненти, инсталирани в компютърна система. Ако искате, това е един вид слой или мост, свързващ хардуера (хардуер) със софтуерната среда (софтуер). В този случай, драйверите могат да изпълняват не само ролята на съединителите, но често също така действат като контролен софтуер, който позволява някои настройки на инсталираните устройства.

Каква е полезността в компютъра?

Най-често комуналните услуги се възприемат като отделен вид софтуер, предназначен да поддържа компютърна система във всички посоки.

Например, системните помощни средства ви позволяват да диагностицирате компютърна система, както и хардуер и софтуер, и след това или елиминирате евентуални неизправности и неизправности сами по себе си, предлагате най-оптималното решение за коригиране на грешки, или оптимизирате системата и нейните компоненти на всички нива и т.н. Като цяло, много инструменти могат да бъдат приписани на класа комунални услуги, но често дори комбинирани решения могат да бъдат намерени сред тях.

За какво са драйвери и помощни програми? Комбинирани комплекти.

Така че, както вече споменахме, основната цел на драйверите е да осигурят взаимодействието на хардуера със софтуерната част на компютъра, а помощните програми са поддръжка и / или оптимизация на системата. Но понякога можете да намерите комбинация от драйвери и помощни програми в едно. Най-лесният начин да се разбере структурата на тези комплекти е примерът за инсталиране на софтуер за графичен контрол.

Забелязали ли сте, че по време на инсталирането на драйвери за дискретни видео карти, например NVIDIA, не само основният драйвер е инсталиран, но и няколко свързани приложения, сред които можете да намерите специален контролен панел или оптимизатори за фина настройка на ускорителите в игрите? В този случай контролният панел на NVIDIA позволява да се оптимизира не цялата компютърна система, а само един компонент - видео карта. Това означава, че е невъзможно достъпът до опциите за неговата работа чрез Windows, но поради използването на такъв софтуер, можете да настроите оптимално оптималния режим. И това не е единственият пример.

Примери за програми за услуги

С общо разбиране за драйверите и комуналните услуги се въвежда яснота. Сега ще спрем да обслужваме програми. Упътванията в тяхното приложение могат да бъдат намерени доста. Сред основните, можете да подчертаете както системни инструменти, така и приложения на трети страни, предназначени за отстраняване или отстраняване на проблеми, инструменти за почистване и проверка на дискове или памет, оптимизатори на системи, които ускоряват операционната система, като изключват ненужните услуги и процеси, антивирусните програми за проверка на системата за заплахи, програми за конфигуриране на отделни софтуерни или хардуерни компоненти, приложения, които следят своевременното обновяване на програми или драйвери, инструменти за пълно премахване на програми в място с останки и т.н. Абсолютно всичко не може да бъде изброено дори принципно. Най-впечатляващият пример за софтуера обаче са така наречените програми за оптимизиране, които ви позволяват да извършвате цялостна поддръжка на системата чрез автоматичен режим.

Най-популярни са приложения като CCleaner, Advanced SystemCare, Windows Manager и др. Такива програми могат да откриват проблеми със системния регистър, да деактивират ненужните системни компоненти и процеси, за да ускорят работата на компютъра, да премахнат твърдите дискове и да ги премахнат носители, тестване или оптимизиране на използването на RAM, изтриване на приложения напълно и напълно, и много повече.

Софтуер за автоматично инсталиране на драйвери

Отделно се обръща внимание на помощните програми за намиране и инсталиране на драйвери, които в по-голямата си част са почти напълно автоматизирани. Използването им изглежда напълно логично. Съгласен съм, в края на краищата, това е адски работа за търсене и инсталиране на необходимия софтуер за всяко устройство, особено като се има предвид, че драйверите може да са необходими не само за хардуер, но и за някои виртуални устройства. Използването на такива програми ни позволява да решим този проблем в две сметки. Трябва да кажем също, че много от тях, по-специално популярният пакет DriverPack Solution, имат много по-обширна база данни от драйвери от операционната система и могат да намерят и инсталират драйвери дори за голям брой нестандартно оборудване, за което Microsoft не претендира.

Също така е много интересно да се търсят приложения като Driver Booster, които служат за автоматизиране на процесите на актуализиране на драйверите и тяхното актуализиране (самият Windows не само не следи актуализацията на софтуера за управление, но и го изпълнява при поискване с половинчатост). Приложенията в тази категория се отнасят изключително до официалните онлайн ресурси на производителите на оборудване или разработчиците на драйвери, които изключват вирусите от влизане в системата, изтеглят драйвери и ги интегрират в системата без намесата на потребителя. Трябва само да се съгласи да инсталира актуализации.

заключение

Всичко това само в много малка степен отразява цялата информация за обхвата на приложението на драйверите и комуналните услуги, но с разбиране на целта на такъв софтуер, мисля, че никой няма да има въпроси. Кои оптимизатори или приложения, които работят с шофьори, са трудни за съветване, защото всеки тук избира за себе си точно какво му подхожда най-добре. И всяка конкретна ситуация играе важна роля в тези въпроси. Грубо казано, първо трябва да решите какви действия трябва да изпълните и след това да потърсите най-приемливото решение под формата на програма.