Домашен мултимедиен сървър за Windows 10: Настройка, функции и изисквания

Anonim

Неотдавна не можеше дори да мечтае да създаде център за забавления, базиран на домашна мрежа, към който да бъдат свързани потребителски устройства под формата на компютри, лаптопи, телевизионни панели и мобилни устройства. Днес обаче подобни действия вече не изглежда да са нещо от сферата на фантазията, тъй като за свързване, предаване и възпроизвеждане на мултимедийни устройства можете да използвате специална технология DLNA (UPnP, HTTP)., Как да създадете такъв център сами ще бъде обсъден по-нататък. Няма нищо особено трудно в това, но на някои етапи ще бъде необходимо да се обърне внимание на специализирани настройки, без използването на които създаденият център няма да работи.

Какво е домашен медиен сървър за Windows 10?

За да започнете, помислете какво представлява такава организация на достъпа до мултимедия и възпроизвеждане на съдържание. Веднага си струва да се отбележи, че домашният медиен сървър за Windows по отношение на инсталацията и конфигурацията се основава на използването на безжична връзка.

Като текуща връзка може да се използва връзка през рутер (маршрутизатор) или средства Wi-Fi Direct, ако такава технология се поддържа от устройства в мрежата. Особено често такива въпроси се отнасят до телевизионни панели от ранните поколения. Но почти всички съвременни телевизори имат такава подкрепа, но само тя може да бъде наречена по различен начин.

Най-прост метод за достъп до файлове

Преди да започнете да създавате медиен сървър и да го настройвате, обърнете внимание в този момент, че понякога не е необходимо да правите това, за да опростите извършените действия.

Достатъчно е само да „споделяте“ папки с мултимедийно съдържание, като зададете споделяне за тях. В този случай е наложително да се даде възможност за идентифициране на компютрите в мрежата. Ако това не е направено, папките ще останат невидими дори и при споделен достъп.

В случая с телевизионни приставки като Mag, проблемът е още по-опростен, тъй като те вече имат предварително зададена настройка за DLNA (UPnP), като активират, които можете да получите незабавен достъп до необходимите файлове и папки.

Също така, ако устройствата в мрежата са дефинирани, можете просто да използвате менюто с десен бутон на избрания файл, като използвате реда "Bring to device ...", и след това изберете активното устройство, свързано към мрежата. След това възпроизвеждането на избрания обект ще започне незабавно в Windows Media Player (по подразбиране) с предаването на излъчването към свързания терминал или мобилна притурка.

DLNA сървър в Windows 10: конфигуриране, показване на съдържание за възпроизвеждане

Сега директно върху метода за създаване и активиране на център за развлекателна мрежа. Създаването на домашен медиен сървър за Windows 10 започва с използването на мрежата и раздела за интернет, намиращи се в контролния панел (ако в менюто за преглед е разрешен изглед на категория), където трябва да отидете в настройките на домашната група.

Сега въпросът как да настроите DLNA мултимедиен сървър в Windows 10 (8.1, 8 или 7) е да създадете нова група и да включите само тези потребителски устройства, на които ще бъде разрешен достъп. За да направите това, натиснете съответния бутон в долната част на прозореца и след това изберете типовете мултимедийни файлове, към които искате да отворите достъпа.

След това се използва бутонът за продължаване и се извършва преходът към секцията за автоматично генериране на пароли. Комбинацията, издадена от системата, трябва да бъде записана или запомнена, тъй като без нея ще бъде невъзможно да се свържат притурки към сървъра. След това остава да натиснете бутона “Finish” и да пристъпите към редактиране на параметрите.

В новия прозорец можете да промените първоначално създадената парола, която да използва домашния мултимедиен сървър за Windows 10, да коригира проблеми с връзката и т.н. Необходимо е обаче да активирате поточната точка на файловете с разрешение за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание (избрано по-горе) за всички устройства, свързани към мрежата.

Мултимедийно поточно предаване

Сега медийният сървър, създаден за домашната мрежа в Windows 10, изисква една важна настройка. За да не го търсите в различни менюта за дълго време, просто задайте “Search options for streaming media” (без кавички) в търсенето, а в новия прозорец натиснете съответния бутон за захранване.

След това трябва да зададете името на папката за мултимедия, която е зададена по подразбиране. Можете също така да добавяте или изключвате от списъка с устройства в мрежата и без съмнение да кликнете върху бутона "Разрешаване на всички".

Ако използвате разширени настройки, както на първите етапи, можете да изберете типа на съдържанието. Ако всички типове са активирани, устройствата в мрежата ще имат достъп до папките „Изображения“, „Музика“ и „Видео“ на родителския терминал, който се използва като основен сървър.

Между другото, задаването на тези параметри точно има предимството, че не е необходимо да създавате домашна група. Тук основното условие е регистрацията на устройства в мрежата, така че те да са видими.

Забележка: Когато инсталирате такива опции, е необходимо да промените типа на мрежата от публичен на частен и да разрешите откриването на устройството за него.

Добавете файлове и папки

Така че, домашният медиен сървър за Windows 10 е създаден. Сега трябва да добавите папки с мултимедия, така че тяхното съдържание да може да се възпроизвежда на всички устройства в мрежата.

За да направите това, стартираме стандартния Windows Media Player, избираме типа на носителя, използваме управлението на видео библиотеката (музикалната библиотека или галерията) в менюто с десен бутон и добавяме необходимите директории. Сега съдържанието им може да се възпроизвежда (пуска) на всички устройства с поддръжка на DLNA.

Специализирана програма за Windows 10

Можете обаче да опростите работата си и да използвате помощни програми, специално разработени за такива цели. Един от най-лесните за използване изключително в Windows-базирани системи е домашният медиен сървър на Home Media Server (HMS). Можете да го изтеглите дори на официалния ресурс на Microsoft.

Програмата за Windows 10 "Домашен мултимедиен сървър" се препоръчва за употреба от тези потребители, които нямат необходимите познания, за да правят настройки, използвайки инструментите на операционната система. След стартиране на помощната програма, основните настройки и опциите по подразбиране могат да бъдат оставени непроменени. Същността на приложението е само да добавяте устройства и да избирате директории с мултимедийно съдържание. Ако по някаква причина устройствата не се виждат, трябва да кликнете върху бутона за опресняване на списъка или да проверите връзката им с виртуалната мрежа. Но на теория не би трябвало да има проблеми.

Прилагане на услугата

Друга сравнително проста, но мощна програма, представена под формата на пакет Serviio. В инсталираното приложение, след стартиране на аплета Serviiio Console, трябва незабавно да смените езика на руски.

След това трябва да добавите директории, в които има материал за игра, и всичко - сървърът е готов за употреба. Можете да го деактивирате по всяко време, като използвате елемента за състоянието в настройките. Тази програма, както и предишния пакет, не предполага никакви промени в основните настройки. Всичко работи, когато се използват стандартни настройки.

Вместо послеслов

Остава да се добави, че средният потребител е по-добре да използва тясно насочени програми за създаване на сървър, а не системни инструменти. Но за тези, които не искат да инсталират допълнителен софтуер, инструментите на Windows ще бъдат достатъчни. Това обаче вече е въпрос на предпочитанията на самите потребители.

Що се отнася до възможните проблеми с връзката, сървърът, създаден от Windows инструменти, може да бъде проверен, както е описано по-горе. В настройките се стартира инструментът за отстраняване на неизправности, след което ще се издаде списък с грешки и препоръки за разрешаването им. В някои случаи, ако това не са критични повреди, те могат да бъдат фиксирани автоматично. По принцип тук няма нищо особено трудно.

И накрая, може да се отбележи още едно нещо. Факт е, че при създаването на такъв развлекателен център можете да използвате някои от неговите допълнителни функции. Например, качването на едни и същи филми с голям обем на мобилно устройство е напълно ненужно. Като най-добрата папка за изтегляне, можете да инсталирате абсолютно всяка избрана директория на сървъра (PC или лаптоп, на който е създаден).