Актуализациите на Windows не могат да се конфигурират - какво да правя? Инструкции, Съвети

Anonim

За съжаление дори най-новите версии на операционните системи на Microsoft не винаги позволяват правилно инсталиране на актуализациите на Windows. По принцип, ако те не са необходими на потребителя или просто са изключени, няма нищо лошо в това. Това няма да повлияе съществено на работата на системата. Но какво да правите, когато потребителят следва препоръките на Microsoft и актуализациите не се инсталират?

Защо не мога да конфигурирам актуализациите на Windows: често срещани сривове и грешки

Ако говорим за коренните причини, които водят до неуспех на системата да търси и инсталира инсталации на постоянно пускани актуализации, може да има доста такива. В същото време съобщенията, съдържащи уведомления за невъзможността за актуализиране на системата, също могат да бъдат напълно различни.

Например, системата може да издаде същото предупреждение като "Windows update failed", но тогава ще бъдат изброени различни кодове за грешки, съответстващи на една или друга от грешките. Най-често срещаните повреди се считат за грешки с кодове 643, 800b0100 и 0xc0000005 (те ще бъдат обсъдени по-подробно по-късно). Също така, не се отхвърля възможността за вирусна инфекция, в резултат на което се поврежда не само файлът, отговорен за актуализацията, но и цялата услуга за актуализация на центъра. В допълнение, софтуерните конфликти между системата за сигурност на Windows (защитната стена, известна също като защитна стена) и инсталираният антивирусен софтуер често могат да служат като причина. Въпреки това, основно този проблем се отнася само за безплатни програми като AVAST и подобни.

Въпреки това, постоянно изчезващата връзка от гледна точка на свързването към интернет също може да предизвика такива проблеми. Въпреки това, в този случай, ние няма да ги разгледаме, но ще се спрем само на най-основните проблеми.

Сега да видим какво може да се направи, за да се поправят такива ситуации, без да се засягат случаите, свързани с пълното преинсталиране на системата, особено след като повечето потребители прибягват до такава степен само като последна мярка, което е напълно разбираемо и разбираемо.

Windows Update: проверка на основните настройки и предпочитания

Първо трябва да разберете точно какви параметри и настройки са включени в самия център за актуализация. Можете да стигнете до него чрез стандартния "Контролен панел". В Windows 10 можете да използвате менюто със свойства, извикано с десен бутон върху иконата “Този компютър”.

Преди всичко трябва да проверите дали е инсталирана автоматичната актуализация на Windows (това е препоръчителната опция по подразбиране). Ако тази настройка е деактивирана или променена, можете просто да я включите. На теория, ако имате интернет връзка, системата незабавно започва да търси актуализации. Ако този процес не се активира веднага, понякога може да се наложи да рестартирате компютърната система, за да влязат в сила настройките. Но проблемът е, че обичайното активиране на основния режим на обновяване не винаги работи и системата отново съобщава, че все още не е възможно да се конфигурират актуализациите на Windows (първоначално това е търсене на налични пакети), да не говорим за инсталацията.

Използвайте ръчна актуализация

Един от най-лесните начини да проверите системата за производителност по отношение на инсталирането на актуализации е да използвате актуализацията в ръчен режим (Windows Update приема тази възможност).

За да започнете търсене, трябва първо да използвате функцията за търсене, представена със съответния бутон, и след това да потвърдите инсталацията, като кликнете върху бутона "Инсталирай сега", разбира се, при условие, че са намерени актуализации.

Какво означава това? Фактът, че файлът е отговорен за намирането и инсталирането на актуализации. Как да се определи тази ситуация? Като начало, можете да опитате да върнете системата (възстановяване на системата) до фиксирана точка на състоянието, когато подобни неуспехи не са били наблюдавани. В краен случай - проверете системния диск за грешки с тяхната автоматична корекция. Но е по-добре да го направите от командния ред, като използвате команди като chkdisk c: f или други разновидности. Може би причината е различна. Има няколко важни момента.

Проверка на вируса

Увреждането на желания файл е най-често свързано с ефектите от вируси, които не само нарушават неговата цялост, но и предписват свои собствени команди в съдържанието. Какво е изразено, да видим.

Факт е, че при опит за търсене на актуализации, всяка операционна система Windows, която предоставя такава функция, се отнася директно до официалния източник (в нашия случай това е уеб ресурсът за актуализиране на Microsoft). Когато е изложен на вирус, той създава друга връзка, използвайки която пренасочва (пренасочва) системната заявка към друго място, много често дори не съществуващо. Следователно, както е лесно да се отгатне, системата съобщава, че не може да конфигурира актуализациите на Windows, в смисъл да ги намери и инсталира.

За да се реши този проблем, силно се препоръчва да не се използват стандартни скенери за проверка на вируси, а да се даде предимство на помощни програми на трети страни, за предпочитане преносими (преносими). Сред тях, изглежда, са толкова мощни програми като Kaspersky Virus Removal Tool (KVRT), д-р изглежда най-достоен. Web Cure It! и други подобни.

Тези приложения са добри, защото, за разлика от повечето други инструменти, те не изтриват заразените файлове или ги поставят в карантина, но ги излекуват. Трябва да се съгласите, че изтриването на файла, отговарящ за работата на центъра за актуализация, няма да доведе до нищо добро, но ако го излекувате, вероятно проблемът ще изчезне и системата ще работи нормално.

Защитна стена и антивирусни конфликти

Сега стигаме до въпроса, когато инсталирането на актуализации не е възможно, донякъде от другата страна. Същността на този раздел е, че конфликтните ситуации, например когато актуализациите за Windows 7 или 8 трябва да бъдат инсталирани (но няма разлика), могат да се проявят и в това, че защитната стена и инсталираният антивирус не могат, така да се каже, да разделят полето. дейност. Това засяга много програми и в същото време частично влияе върху самата система за търсене и инсталиране на актуализации.

Ситуацията е проста: същите искания се тълкуват по различен начин от тези две услуги. Човек смята, че пренасочването е безопасно, а другото - напротив, и затова самите активни служби започват да се блокират. Какво да направите в този случай? Първо, можете да опитате да добавите антивирус към списъка за изключване в същата защитна стена.

Не помага? Опитайте се да деактивирате защитната стена или антивирусната програма или и двете услуги едновременно по време на актуализацията в същия ръчен режим (което е най-доброто решение). Когато процесът на намиране и инсталиране на актуализации завърши успешно, никой не ви безпокои да активирате тези услуги отново.

Като цяло, ако погледнете този проблем в световен мащаб, по-добре е да използвате антивирус като AVAST или нещо подобно, за да не инсталирате, но инсталирате търговски софтуер, макар и условно свободен. Разбира се, такива програми ще изразходват много повече ресурси, но в повечето случаи няма да пропуснат вируси и няма да се конфронтират с компонентите на операционната система Windows.

Проблеми с Windows след инсталиране на актуализации

Но това не е всичко. Много често може да има ситуации, в които например са инсталирани актуализации за Windows 7 (дори ако не са автоматично, но в ръчен режим), но след инсталирането им реалните проблеми започват, което води дори до пълна неработоспособност на компютър или лаптоп.

Както показва практиката, по същество такива откази са свързани с няколко пакета обновления, които, както вече знаем, далеч не са съвършени. За да разрешите този проблем, ще трябва да се отървете от тях и не винаги е възможно да направите това от менюто за премахване на програми или деактивиране на Windows компоненти.

Нека да видим как и какво трябва да бъдат отстранени актуализациите на Windows. Самият проблем е свързан с два компонента, това са пакети KB2872339 и KB2859537 (грешка 0xc0000005). Можете дори да се отървете от тях, като не възстановите системата, а ако сканирате отново, ще се опита да ги инсталира отново. Тук трябва да използвате менюто "Run" или командния ред, в който ще бъде зададена командата wusa.exe / uninstall / kb: 2872339 и същото, но с различен номер за актуализация, за втория пакет.

Можете да направите друго и да използвате дневника на актуализацията, например ако системата ви позволява да стартирате в безопасен режим или от конзолата за възстановяване. Актуализациите на регистрите трябва да бъдат сортирани по дата. След това ги премахнете (деактивирайте) последователно с всяко следващо рестартиране на компютъра, докато се възстанови нормалната работа на цялата система.

.NET Framework Update

Често срещан проблем след извикването на актуализацията и появата на грешка номер 643. Това сигнализира, че има грешки в Microsoft .NET Framework.

Тук най-простото решение е да изтеглите най-новата версия на инсталационния пакет и да инсталирате всички компоненти с пълна интеграция в системата. Можете да намерите най-новата версия, разбира се, на официалния уебсайт на Microsoft в секциите за актуализация и изтегляне.

Софтуер за корекция на сривове

Ако обаче не можете да конфигурирате актуализации на Windows след всичко това, можете да използвате автоматични помощни програми като Fix It и System Update Readiness Tool, произведени от Microsoft.

В някои случаи (не винаги, наистина) те помагат за автоматично коригиране на грешките при актуализирането и не изискват специални познания от потребителя.

заключение

Остава да се добави, че сме разгледали най-често срещаните ситуации с проблемите на актуализирането на Windows. Разбира се, преди да се приложи това или друго решение, желателно е да се идентифицира основната причина за неуспехите и само след това да се даде предпочитание на всеки отделен метод. И не винаги трябва да се използват автоматизирани комунални услуги, защото те също имат ограничени възможности.