Как да направите видео: преглед на програми и препоръки

Anonim

Как се правят клиповете? Колко трудно е да създадете сами тематичен филм, в който да се комбинират различни типове файлове? Всъщност отговорите са доста прости и всеки потребител на компютър може, ако желае, сам да създаде такъв малък шедьовър.

Видеоклипове. Концепция и обхват

Видеоклипове или обикновени клипове - това е видео последователност, монтирана в определена последователност и от избрани файлове (променлива последователност от кадри). Обхватът на тяхното прилагане е много голям и е едновременно забавен и образователен по своята същност. Разбира се, знанието как да направите видеоклип сами по себе си е едно, но въвеждането му на практика е друго.

Освен това процесът на създаване на клип не се състои само в комбиниране на снимки от снимки или видео файлове. Освен това, имате нужда от възможност за добавяне на специални ефекти, елементи за редактиране и други технически нюанси.

Но колко красиво се оказва, когато човек е измислил как да направи клип, и самостоятелно произвежда прекрасни видеоклипове за церемониални събития, просто незабравими събития. Такъв талант се оценява много високо и можете да печелите добри пари за него.

Как да изберете файлове за видеоклип

Преди да направите клип от снимка с музика, или по-скоро, за да започнете инсталацията му, трябва да се погрижите да изберете качествен материал.

Първо, трябва да вземете решение по темата. И в зависимост от това изберете снимки, музика и видеоклипове.

Второ, изборът на снимки не е проста процедура. Всички изображения трябва да бъдат ясни, с относително малък размер. Между другото, не е необходимо да добавяте само снимки към клипа. В интернет можете да намерите няколко тематични снимки, които приятно разнообразяват видеоклипа.

Трето, ако видеоклипът ще бъде достъпен за обществен достъп в мрежата, тогава трябва да сте загрижени за музикалния съпровод (ако има такъв). Този нюанс трябва да се има предвид, когато се решава как да се създаде видеоклип от снимки и музика. Основното нещо е да не се нарушават авторските права.

Инструкции. Част 1. Подготовка за работа

Разбира се, за да разберете как да направите клип на компютър от снимки и дори с различни вложки от видео и музикални серии, трябва да следвате инструкциите. Има обаче резерви, че определени екипи в различни специални програми са различни. Въпреки че последователността от действия е в основата си еднаква.

Стъпка 1. Изберете програма за създаване на видеоклип. Днес Интернет предлага голям брой програми, които лесно се справят с примитивни видеоклипове и професионални видеоклипове. Най-добрият избор за дома е Windows Movie Maker или VirtualDub.

Стъпка 2. Избраната програма трябва да бъде отворена, запозната с нейната функционалност и основни опции. Повечето от тези приложения са русифицирани, така че това действие не отнема много време.

Стъпка 3. Избор на материали за видеоклипа. Този елемент беше описан малко по-високо, но можете да го повторите с няколко думи. Всички снимки, снимки, видео файлове трябва да бъдат с високо качество и оптимален размер. За да предложи как да се направи клип, инструкцията не обяснява подробно, а само дава съвети. Така че изборът на материал е по преценка на потребителя.

Стъпка 4. Добавете изходни файлове към програмата. Във всяка програма има елемент "Добавяне на файлове", с помощта на който трябва да качите снимки, аудио и видео в работното пространство на приложението.

Инструкции. Част 2. Сливане на файлове

След като приключи работата по подготвителната работа, можете да продължите директно с творческата работа. Това е доста трудно и изисква определени умения, и най-важното, фантазия от автора на видеото.

Стъпка 1. Поставете файловете в желаната последователност. Тук започва забавлението. Обикновено работната зона на програмата за създаване на клипове съдържа времева линия на интервали, в които трябва да поставите снимки и видеоклипове. За аудио серията има отделна скала.

Стъпка 2. Добавете ефекти. Този елемент не е задължителен, но ще направи видеото по-интересно и артистично. За да направите това, намерете в програмната позиция "Ефекти". Между другото, за всеки кадър можете да зададете отделен ефект.

Стъпка 3. “Залепване” на рамки. След като всички файлове са поставени в лесна за ползване последователност, можете да продължите към последната стъпка, показвайки как да направите клип. Необходимо е в менюто на приложението да намерите бутона “Създаване на клип”, “Свързване на клип” или с подобно име. Програмата автоматично ще свързва всички компоненти в една.

Стъпка 4. Запазване на видеоклипа. След като завършите всички процедури, трябва да запишете получения шедьовър, за който е избрана командата “Save As”. Въпреки това, преди да го натиснете, трябва да се уверите, че готовият клип има правилния формат (съответства на видео разширението - avi, mkv, mpeg4, mov и т.н.), както и правилния аудиокодек (AAC3 или MP3).

Както виждате, правенето на клип на компютър не е толкова трудно. Просто трябва да бъдете търпеливи и с готовност. Дори и ако не за първи път, но ще се окаже задължително.

Създайте клип от снимки

Може би това е най-лесният вид видеоклипове. Въпреки че добавянето на редица музика все още е необходимо, тъй като обикновена смяна на снимки или снимки без допълнителен ефект ще бъде избледняла и скучна.

За да разберете как да направите клип от снимки, трябва да изпълните проста верига от действия:

  • изберете необходимите файлове (снимки, снимки или комбинирани);
  • добавете ги към програмата;
  • подреждат снимките в желаната последователност;
  • прилагат различни ефекти към няколко / всички файлове;
  • да ги свържете в една видео последователност;
  • запишете получения клип.

Нищо сложно обаче не е по-подробно на няколко точки. Ефектите, които могат да бъдат приложени към дадена рамка във всички програми, са различни, но тяхната цел всъщност е една и съща. Можете да зададете красивото отваряне на всяка снимка (разгръщане, гладък или рязък вид на файла от центъра и много повече). В допълнение, можете да направите така, че няколко снимки / картини да бъдат поставени в определени области на рамката.

Създайте смесен клип

Ако потребителят на компютъра може да се справи с най-простия фотоклип за един час, тогава ще са необходими няколко часа упорита работа, за да разберете как да направите видеоклип от музикални клипове и дори снимки.

Първо, трудно е да се избере видео последователност, особено след като първоначалният файл трябва да бъде разделен на няколко фрагмента. Ако говорим например за преглед на игра или нов филм или за празник, предстои да се извърши дълга работа, преди да се разбият оригиналните видео файлове, за да се съберат необходимите фрагменти. Но ако потребителят иска лично да разбере как да направи клип, прегледът на програмите, показани по-долу, лесно ще обясни всички неразбираеми моменти.

Второ, важно внимание трябва да се обърне на комбинацията от видео и аудио записи, така че събитията във видеото да са в хармония с музиката или думите на песента. Това веднага поставя завършеното видео на високо ниво на професионализъм.

Добра идея, когато избирате как да направите клип, изглежда и добавяте снимки, директно или индиректно подходящи за избраната тема.

Създаване на филм с Movie Maker

Windows Movie Maker е едно от стандартните приложения на операционната система Windows, което се поддържа до пускането на Win XP. Като се има предвид факта, че тази операционна система на практика е извън употреба, може погрешно да се заключи, че няма смисъл да се казва как да се прави видео с тази програма. Факт е, че Movie Maker е достъпен в Интернет за свободно изтегляне, а основното му предимство е пълната съвместимост дори с най-новите версии на Windows.

Така че, първата стъпка в програмата е да импортирате избрани видео, аудио и фото файлове в работната зона на програмата. За да направите това, използвайте командата "Импортиране".

Сега можете да направите инсталацията. Аудио файлът се добавя към специална времева скала (идентична на звуковата писта). Тук трябва да се отбележи, че мястото на музикалния файл на скалата е от голямо значение. Ако го поставите в началото на клипа, музиката ще се възпроизведе незабавно.

Сега поставяне на видеоклипове на скалата. Тази операция се извършва чрез просто плъзгане на видео фрагменти в специална скала с мишката. Nuance - тъй като всяко парче видео запазва своя аудио обхват, то трябва или да бъде изключено, или да се намали силата на звука (по преценка на потребителя). След като всички файлове са поставени последователно, можете да проверите резултата. За да направите това, има команда “Play time scale” и бутона “Play”.

Освен просто добавяне на видеоклипове, можете да добавите ефекти от клипове. Помогнете как да направите клип с ефекти в Movie Maker, помощ е достъпна, достъпна чрез натискане на клавиша F1. Ако се впуснете малко в възможностите на програмата, тогава си струва да се отбележи, че потребителите имат достъп до такива ефекти като задаване на преходи между кадри, забавяне / ускоряване и т.н.

Можете също да добавите заглавие с клип. За това има специално меню "Създаване на заглавия и заглавия". Текстът е написан ръчно и може да бъде всичко.

Последният етап от работата с програмата е да се запази полученият файл. За да направите това, кликнете върху „Запазване на компютъра“ и „Напред“. Movie Maker автоматично ще завърши конверсията и ще запази файла.

Windows Movie Maker все още е признат лидер в създаването на видеоклипове, тъй като разполага с голям набор от функции, интуитивно меню и обработка на файлове.

Създаване на клипове с VirtualDub

Подобно на работните програми и VirtualDub. Първоначално трябва да изберете файлове, за да създадете филм. Веднага си струва да се спомене, че в тази програма е много лесно да се разбере как да се направи клип от видео с музика. Освен това програмата е русифицирана и има ясно меню.

Самият процес на създаване на клип се състои от няколко етапа:

Стъпка 1. Аудиозаписът е избран и наслагван. За да направите това, кликнете върху менюто „Аудио“, след което е избрана преди това записана музикална песен.

Етап 2. Видео файловете се поставят в реда, в който се нуждаят потребителите. За да ги изберете, трябва да кликнете върху "Отвори видео" в менюто.

Етап 3. Проверка на съотношението на аудио и видео сериите. За да направите това, използвайте бутона "Play".

Стъпка 4. Подрежете видео файловете до желания размер. За да изберете необходимия фрагмент от твърде дълъг видеоклип, първо натиснете командата “Задаване на началото на избора” в менюто “Редактиране”, а в края - “Задаване на края на избора”. Получената парче трябва да бъде запазена.

Етап 5. Последваща обработка. На този етап можете да разредите получения клип с филтри и ефекти, за да стане по-екзотичен.

Като цяло, с програмата VirtualDub още от първите стъпки е ясно дори на начинаещите как да направят клип.

Създаване на клип с помощта на програмата "Photo Show"

Друг добър производител на видеоклипове е Photo Show. За съжаление, той не е толкова популярен като предишните приложения, а има и значителен недостатък - той се плаща. Но работата с нея е удоволствие, а клиповете са доста професионални.

Самият процес се състои от шест важни стъпки, които трябва да бъдат изпълнени в ясна последователност:

1-ви етап. Изтеглете и инсталирайте програмата. Можете да го намерите на официалния сайт. Инсталирайте най-добре на системния диск.

2-ри етап. Добавяне на съдържание. Тази програма за клипове ви позволява лесно да добавяте снимки към работното пространство, за което трябва да изберете менюто „Добавяне“ и просто да плъзнете оригиналните снимки там.

3-ти етап. Въвеждане на ефекти и заглавия. За да направите филма по-ярък и по-привлекателен, можете да добавите любимата си вложка. Базата в PhotoShow е много голяма, така че потребителят може бързо да намери правилните ефекти за себе си.

Четвърти етап. Допълнителни опции за възпроизвеждане. Всеки кадър на клипа може да бъде снабден със свой собствен ефект, в съответствие с който ще се появи. Каталогът на такива ефекти също е много голям. Преди окончателния избор потребителят може да види визуализацията.

5-ти етап. Задайте преходи между кадрите. За да направите промените на кадрите не толкова рязко, можете да зададете настройките за преход. И отново, програмата предлага шикозна селекция от цветни ефекти. С тях можете да се запознаете в менюто „Преход”.

6-ти етап. Запазете клипа. След като приключите всичките 5 стъпки, трябва да запишете файла. Самата PhotoShow ще предложи на потребителя необходимия формат. Сега този клип може да се играе в почти всеки медиен плейър.

Създаване на клипове на мобилни устройства

И още един важен момент - как да направите клип по телефона. Собствениците на мобилни устройства с операционни системи Android могат да направят това с помощта на специални приложения.

Най-добрият представител на такива програми е Qditor. С негова помощ се създава видеоклип само с няколко щраквания на сензора. Просто трябва да изберете видео за обработка, след това по същия начин снимка.

В допълнение, наличните функции за вмъкване на текст, различни визуални и светлинни ефекти и музикална гама. След завършване на създаването на видео проекта трябва да се запази.

Така че при липса на компютър, но ако имате желание и мобилно устройство, можете също да създадете клип. Тук няма нищо трудно. В случай на затруднения можете да използвате подробните инструкции, които можете да намерите в раздела "Помощ".