Свързване на твърд диск през USB: начини и съвети

Anonim

Опитните потребители знаят, че процедурата за свързване на твърд диск с компютър не е въпрос на секунди и изисква определени умения, както и поне основни познания за архитектурата на системния модул. Наличието на два текущи стандарта IDE и SATA, всеки от които има свои характеристики на свързване, може сериозно да усложни процеса. И, както показва практиката, тя често се усложнява. Важен фактор е удобството на връзката: неприемливо е де-енергизирането на компютъра, както се изисква от твърдите дискове, с ежедневната работа с тях.

Именно за такива ситуации бяха свързани специални преносими твърди дискове, които бяха свързани към компютъра чрез USB интерфейса и съответно напълно поддържаха т.нар. По-скоро компактен, тих, изработен в удобен случай, те бързо придобиват популярност сред купувачите. И това е въпреки по-високата цена от класическия HDD.

Въпреки това, не винаги и не всеки има възможност, макар и за удобство, придобиването на такъв диск. У дома, например, един стар 120 GB твърд диск не е необходим на никого, в замяна на който по-бърз и по-голям HDD или дори SSD вече е инсталиран в компютъра. Това е такъв диск, който може да бъде доста успешно приспособен към инструмента за обмен на информация. И за това е достатъчно да закупите евтин адаптер, който ви позволява лесно да свържете твърд диск през USB.

Видове адаптери

Тези устройства могат да бъдат разграничени по два основни параметъра: интерфейс и форм-фактор. Разликите в интерфейса се дължат на настоящите стандарти - IDE и SATA. Разликите във форм-фактора могат да се основават не само на интерфейса, но и на формата, както и на функционалността.

Тип интерфейс

Тази група включва всички междинни устройства между твърдия диск и компютъра, ориентирани към външно HDD свързване. Те се разделят съответно на IDE-типове, SATA-типове и универсални. Ценови диапазон - в рамките на 2000 рубли за най-функционалния модел.

IDE адаптери

Най-редката група устройства днес. Най-често се срещат под формата на компактни модули с външно захранване и IDE-конектори за 3.5-инчови и 2.5-инчови твърди дискове. Самият адаптер е малко по-малък от дланта, а захранването е доста масивно, тъй като получава 220 V от контакта. За да свържете твърд диск през USB, просто го свържете към подходящия адаптер, след това включете адаптера. след това можете да свържете USB кабела към компютъра. В зависимост от твърдия диск, към който се свързвате, скоростта, с която операционната система открива диска, както и скоростта на четене и писане, може леко да се различават.

Някои модификации могат да бъдат оборудвани с двойка USB кабел. Когато използвате 2.5-инчови устройства за свързване на твърд диск чрез USB кабел от този тип, няма да е необходимо външно захранване. Но ако свържете HDD 3.5 ', тогава ще трябва да го използвате.

SATA адаптери

SATA адаптери за свързване на твърд диск през USB се предлагат в три версии. В първия случай той ще бъде обикновен свързващ кабел с SATA конектор за 2.5-инчов HDD от едната страна и два USB конектора от другата. Дисковете от стар тип не могат да бъдат свързани с този адаптер. Адаптерът от втория тип е направен по подобен начин, с изключение на това, че USB ще бъде тук: тази модификация е предназначена за USB 3.0 стандарт. Третият адаптер е функционален аналог на IDE адаптера: възможността за свързване на 2.5 'и 3.5' твърди дискове, двоен USB кабел, както и допълнително външно захранване.

Универсални адаптери

Най-функционалните и, съответно, най-масивните и скъпи адаптери, позволяващи в повечето случаи да се свърже твърд диск през USB, независимо от неговия тип и форм-фактор. Обикновено е оборудван с всички видове кабели и захранващи конектори.

Форм-фактор

Специален тип устройства, към които не е приложимо понятието "адаптер" или "адаптер за свързване на твърд диск през USB". Първо, методът на свързване е различен, и второ, функционалността на такова оборудване може да бъде малко по-широка.

Контейнери или кутии

Те представляват определен размер на кутията, в която са разположени един или няколко твърди диска. В същото време такива устройства най-често са ориентирани към един вид интерфейс и размера на задвижването: местоположението на контактите на всеки от конекторите, както и размерът на кутията, просто няма да ви позволят да инсталирате неподходящ твърд диск. Отвън има интерфейсна група, индикатори и понякога допълнителни захранващи съединители.

Понастоящем такива устройства са предназначени главно за свързване на твърд диск през USB чрез SATA стандарти и 2.5 'като най-често срещаните, но доста редки, но има и IDE-съвместими случаи.

За да свържете твърд диск с такава кутия (например SATA. 2.5 '), трябва да поставите HDD вътре и с леко придвижване до щракване да свържете контактните групи устройства. Трябва да се има предвид, че в зависимост от модела на бокса, процесът на зареждане на диск в контейнер може да се различава. След това е достатъчно да свържете USB кабела към порта на компютъра (или два, ако захранването го изисква), но операционната система ще открие твърдия диск доста бързо.

Цената на тези устройства варира от двеста рубли за най-простата кутия до няколко хиляди за впечатляващ размер на контейнера за няколко твърди диска.

Докинг станции

В действителност, те са предназначени да направят работата с твърдия диск възможно най-удобна и удобна: потребителят трябва само да постави HDD в слота на станцията, която вече е свързана с компютъра или телевизора, и след няколко секунди всичко е готово за работа с данните. Но производителите не спряха дотук и на пазара започнаха да се появяват докинг станции с усъвършенствана функционалност, представляващи не толкова удобни устройства за свързване на твърд диск през USB, както и съхранение на домашната ви музикална библиотека, Wi-Fi мрежови разширители, домашни файлови сървъри Интернет достъп и др. Съответно, ценовият диапазон е доста широк: от хиляда за най-простия до няколко хиляди за мултифункционалния.