Компютърно захранване: функции за ремонт, устройства и ревюта

Anonim

Обичайната ситуация е, когато след внезапно прекъсване на захранването компютърът престане да показва признаци на живот. Една бърза проверка показва, че причината за това е повреда в захранването. За съжаление, след като се обадите в сервизния център, става ясно, че неговата подмяна ще струва прилична сума. Освен това, поради уникалния дизайн на кутията, устройството с необходимия размер не е налично. За щастие, ремонтът на захранването на компютъра не е сложен. Въпреки че различните модели изглеждат по различен начин, според обратната връзка с потребителите, те често използват една и съща електроника вътре.

Тази статия е предназначена да помогне за поправка на дефектно захранване за всеки компютър.

Основни понятия

Захранващият блок на компютъра е метална кутия, инсталирана вътре в компютъра. Той осигурява захранване на дънната платка и различни периферни устройства. Как да знаете захранването на компютъра Лесно се идентифицира с предупредителен етикет на случая, който казва: “ВНИМАНИЕ! Опасна зона “(или подобно предупреждение за високо напрежение). На гърба на захранването има променливотоков конектор, чрез който компютърът се свързва към електрически контакт. Често има допълнителна връзка, която се използва от някои монитори. Повечето блокове за захранване имат и превключвател, който им позволява да работят в 110 и 220 V мрежи.Типично захранване за по-стари компютри (AT) осигурява 4 DC изходни напрежения: +5, +12, -5 и -12 волта, и ATC стандарт към тях + 3.3 V. Те се предлагат чрез различни видове конектори. Цветът на захранващия кабел на компютъра определя напрежението и неговата употреба.

Цветовите обозначения за по-голяма яснота, решихме да се групираме в таблицата (виж по-долу).

цвят

Напрежение, V

Обхват, V

Устойчивост, ома

Използване на

червен

5

+4.75 - +5.25

> 100

дънна платка, адаптери, задвижвания

бял

-5

-4.75 - -5.25

> 100

логически схеми

жълт

12

+9 - +15

> 250

дискови устройства, RS-232 сериен порт, вентилатори, адаптери

син

-12

-9 - -15

> 250

RS-232 порт, вентилатори

Orange (AT)

Сив (ATC)

не и +5

0 и + 2.4– +6

1000

състояние на захранването

Orange (ATC)

3.3

+3.14 - 3.47

> 5

дънна платка

черно

0

0

0

земя

Според обратната връзка с потребителите цветовете улесняват разбирането на различните видове захранвания на компютъра.

Откъде да започнем?

Често грешките в захранването на компютъра са много прости и лесни за отстраняване. Потребителската обратна връзка се препоръчва преди всичко да се определи дали захранващото напрежение от мрежата към компютъра. Колкото и да е странно, първото нещо, което трябва да направите, е да погледнете под масата и да проверите дали компютърът е свързан. Ако случаят е такъв, тогава трябва да включите щепсела в друг контакт (те също понякога се провалят).

След като направите това, трябва да извадите захранващия кабел от гърба на компютъра и да се уверите, че напрежението го достига. Това може да се направи с помощта на мултиметър или обикновен тестер с неонова лампа. Ако няма захранване и връзката се осъществява чрез удължителен кабел със защита от пренапрежение, може да бъде виновен. За да го проверите, трябва да изключите щепсела от мрежовия филтър и да го поставите в стената. Ако компютърът работи, проблемът е в удължителния кабел. Препоръчва се обратната връзка с потребителя да се провери предпазителя и превключвателя. Друг елемент, който трябва да бъде тестван преди демонтиране на компютъра, е захранващият филтърен кабел.

Вътрешна структура

Ако всичко по-горе не реши проблема, тогава е време да премахнете капака на захранването. Повечето модели са прикрепени към гърба на компютъра с 5-6 винта. Преди да продължите, трябва внимателно да прочетете инструкциите за безопасност.

Потребителските мнения препоръчват да се обърне внимание на превключвателя на захранването. За съжаление на този етап може да не е налице. Много захранващи устройства имат вграден превключвател. Въпреки това, в случаите на тип кула, тя се намира на предния панел и е свързана към захранването с 4 проводника. Всичко, което трябва да направите, е да ги изключите и да го проверите с омметър. За да тествате превключвателя под натоварване (т.е. да го заобиколите), можете да прекъснете захранващите проводници с 2 изолирани джъмпери и да свържете компютъра към мрежата. Необходимо е да се гарантира, че джъмперът не докосва нищо друго.

След това трябва да проверите какво е захранващото напрежение на компютъра. Ако кабелите на променливотоковото захранване от захранващия превключвател на предния панел са били изключени преди, те ще трябва да бъдат поправени. Когато изключите главния изключвател, трябва да намерите свободен конектор за захранване (за предпочитане до 5 ”) или да изключите един зает. Не прекъсвайте връзката с твърдия диск, тъй като той ще бъде необходим като товар по време на цялото сканиране. Трябва да включите компютъра и да измерите напреженията на + 5V (червено) и + 12V (жълто) линии с волтметър (с помощта на черен заземен проводник). Трябва да се уверите, че действителните стойности попадат в обхвата, посочен в таблица 1. Ако те излизат извън допустимия диапазон, изключете системата и изключете свързаните устройства един по един, започвайки с флопи дискове. В този случай, всеки път, когато трябва да се измери напрежението на линиите 5 V и +12 V. Това ще ви уведоми, ако проблемът е свързан с конкретно устройство. В този случай не забравяйте да изключвате компютъра всеки път.

Когато твърдият диск (и) е свързан (и), трябва да изключите захранващите съединители на дънната платка.

И накрая, време е да се справим с малко вероятната възможност за неизправност на твърдия диск. Ако има няколко, тогава HDD трябва да бъде деактивиран един по един. След достигането на последното е необходимо вместо това да се монтира фиктивно натоварване, например 2 лампи.

Преди да стартирате захранването без компютър, потребителите препоръчват винаги да проверявате наличието на товар. В противен случай изходното напрежение се повишава толкова много, че защитата се изключва и изключва устройството. В допълнение, може да се наложи да заземите захранването при контакт (маркирано в зелено). В 24-пинов контакт на захранването на компютъра, това е 16-ия контакт, а в 20-пиновата извода, на 14-то.

Ако неизправността все още не е разрешена, се препоръчва извършване на прегледи за демонтаж.

Анализ и инспекция

Тъй като всички съединители вече са изключени, достатъчно е да свалите монтажните винтове и да извадите захранването на компютъра от кутията. В случай на кула, вероятно можете да срещнете препятствия, като адаптерни платки, сигнални кабели за задвижвания и поддържащи скоби. Ако има ръководство за потребителя, то ще подскаже необходимата процедура. В противен случай трябва да разчитате само на себе си. Във всеки случай, трябва да запишете как е свързано всичко и дръжте винтовете с обектите, които са държали.

Ако захранващият блок е бил свързан към мрежата преди няколко минути, тогава големите кондензатори в секцията с високо напрежение най-вероятно все още ще имат заряд. В този случай, преди да продължите да работите, трябва да го оставите за известно време. Устройството захранва компютъра поотделно, но като правило неговият дизайн осигурява защита на вътрешната електроника. При отвиване на захранващия блок трябва да внимавате за кабели, превключватели и остри ръбове. Ако трябва да изключите нещо, по-добре е да запишете как да го свържете обратно.

Електрониката трябва да се проверява добре за наличие на изгорели, деформирани части, което може да означава неизправност. Ако има вграден превключвател за захранване, тогава е време да го проверите. След това е необходимо да се определи целостта на предпазителя. Ако имате съмнения, най-добре е да използвате мултицет (в обхвата X100). Ако предпазителят е изгорял, тогава, преди да продължите напред, трябва да го замените с нов от същия тип и номинална стойност. Проблемът може да е свързан с умора на метала или механични повреди. Можете да се уверите, че това ви помага, като свържете фиктивно натоварване към един от съединителите на задвижването и захранващото захранване.

Ако нищо не се случи, можете да премахнете товара и да започнете процедурата за проверка на съпротивлението. Ако предпазителят удари с експлозия, тогава трябва да отидете в зоната за ремонт на високо напрежението на захранването.

Проверка на съпротивлението

Позовавайки се на таблица 1, трябва да тествате съпротивлението на елементите на захранването (без компютър). Преди измерването е необходимо да се спазва полярността на мултиметъра, т.е. при проверка на отрицателния източник, свържете червения проводник към земята и изчакайте зареждането на филтърните кондензатори. Дадените стойности на съпротивление са представителни, така че не се притеснявайте, ако действителните стойности се различават.

Но ако стойността на съпротивлението е необичайно висока или ниска, това показва проблем. Според потребителската обратна връзка, 50 ома или по-висока на линии 5 и 12 V означава, че изходът вероятно е добър. Съпротивление от 40 ома или по-малко обикновено показва късо съединение в изправителните диоди. 5-волтовата линия е най-податлива на повреда, тъй като носи най-тежко натоварване (обикновено 20 А). Изключително високото съпротивление показва счупен проводник или писта на борда или изгорен резистор. Всички тези случаи често са предшественици на проблеми в секцията с високо напрежение, но не непременно. Това зависи от това колко бързо ще реагира веригата. Но преди да направите това, трябва да се определи степента на повреда на ниско напрежение част.

Ремонт на нисковолтови части на захранващия блок

Той включва изправител и L-филтър. Ключът към успеха на захранващата верига на компютъра е вторичен силов трансформатор с 5- и 12-волтови намотки. В моделите с висока мощност (250 W и повече) се използват 2 паралелни 5-V намотки, осигуряващи по-висок изходен ток, които се считат за един.

Всеки център намотка е заземен да осигури пълна вълна коригиране, като се използват само 2 диоди (обикновено 4 се изисква). Посоката на изправителите определя полярността на изходното напрежение на захранването. Общите катоди са положителни и анодите са отрицателни.

Поради високите токови изисквания, токоизправител + 5 V обикновено е редица паралелни диоди на Schottky, монтирани на радиатор. Изходът -5V често се извежда от изправителя -12V чрез регулатор, а не от 5-V намотка на трансформатор. Но и двете са възможни.

Препоръчва се обратна връзка с потребителя да се провери вентилаторът на захранването на компютъра, тъй като недостатъчното охлаждане може да доведе до отказ на различни елементи, особено на импулсния трансформатор и диодите на Шотки. Във всеки случай, трябва да се смаже, като се свали стикера и да се отвори гуменото капаче, което крие лагера, или да се замени с нов.

Изходът на изправителя първо се филтрира от дросел, а след това и от мощен кондензатор. В някои проекти, 5-волтовата линия се филтрира двойно, за да се намали пулсацията чрез каскадиране на два L-филтъра. Винаги има резистор, който служи за разреждане на кондензаторите след изключване на захранването.

Най-честата причина за проблеми в нисковолтовата част на електрическата верига се нарича късо съединение. Ако един диод изгори, тогава същото се случва с неговата двойка, така че те трябва да се сменят по едно и също време. Следващият проблем е кондензаторът с късо съединение, който обикновено не носи толкова много щети. В повечето случаи отказът му е ограничен само до един изходен ред, но не винаги.

Търсене на дефектни части

Тази операция изисква достъп до долната страна на платката. Според обратната връзка с потребителя това е най-трудната част от ремонта, тъй като няма два идентични блока за захранване. Трябва да използвате въображението си и внимавайте да не повредите други компоненти в процеса. Например разглобяването и многократното въртене на плоскостта могат да доведат до прекъсване на свързаните с него жици.

Сега започнете трудността, защото трябва да намерите повредените части. Омметърът е добър начин да се изследват подозрителни зони за късо съединение. След откриването е необходимо да се работи с поялник, защото е почти невъзможно да се определи късо диод и кондензатор, без да се отстранява едната или другата. Тъй като токоизправителят е най-вероятният виновник и е по-лесно да се демонтира (кондензаторите са залепени към дъската), по-добре е да започнете с него.

Най-вероятно 5- и 12-волтовите диоди се намират във вътрешността на частите, монтирани на радиатора. По-големият е токоизправител от 5 V, а по-малък е +12 V. Отрицателните напрежения могат да се изпълняват от отделни диоди.

След демонтирането на подозрителен токоизправител е необходимо да се повтори тестът за съпротивление на дефектната изходна линия на напрежението. Ако е в нормалните граници, тогава трябва да изхвърлите дефектната част и да я замените с нова (ако цената на захранването за компютъра е по-висока от цената на ремонта). Новите диоди по-добре да ги запоят на гърба на платката. Подобна промяна на захранването на компютъра значително опростява работата. Ако изходът е все още кратък, сменете кондензатора и проверете отново. Не помогна? Уверете се, че подмяната е извършена правилно.

Оригиналните резервни части винаги са по-скъпи от техните колеги, така че за обратната връзка с потребителите се препоръчва да ги използват.

Когато в линията има трипътен регулатор на напрежението, е необходимо да се провери съпротивлението между входа и изхода на земята. Ако само изходът е съкратен, тогава изходният кондензатор се е провалил, ако само дефектните входове и изправители. Когато и двата са късо, вероятно е диодите и регулаторът на напрежението да са дефектни. За да тествате тази теория, регулаторът трябва да се отстрани и отново да се измерва съпротивлението. Ако всичко е наред, тогава трябва да го замените.

Ремонт на частта с високо напрежение

Ако се включи предпазител, когато е включен, това, в зависимост от обратната връзка с потребителя, указва проблем в частта за високо напрежение в захранващата верига на компютъра. Това се дължи на факта, че нисковолтовата част има схема за автоматично изключване, която реагира много по-бързо от предпазител. Проблемът с ниско напрежение прекъсва електрозахранването много преди да се изгори предпазителят. Това не означава непременно, че частта с ниско напрежение е добра, тъй като отказът на линията -12 V може да доведе до повреди в каскадата, които водят до секцията с високо напрежение.

Последната е разделена на 2 части: източник на енергия с високо напрежение и комутационна верига. В последната се случват повечето откази.

Според мненията, ако предпазителят има „огледален” изглед, тогава можете да сте сигурни, че поне един от двата превключващи транзистора е късо. По правило те се провалят по двойки. Тези транзистори са инсталирани на радиатора от около 2 от най-големите кондензатори. След като е монтирана червена мултицетна сонда на колектора на първия транзистор, е необходимо да се провери съпротивлението между него и излъчвателя, а след това между колектора и основата. Ако се намери верига, тогава трябва да замените транзистора и диода, който свързва излъчвателя към колектора.

Също така, мнения препоръчват промяна на ниско съпротивление резистор, който е свързан последователно с основата на транзистора. Често се използва като летателна връзка, която се проваля при срив на комутатора. Неговата цел е да защити другите компоненти на веригата. Ако резисторът се изгори до неузнаваемост, той може да бъде заменен с всяко съпротивление от 0, 25 W със стойност от 1 до 10 ома. Понякога дори един плавък резистор не е достатъчно бърз, за ​​да предотврати повреда. Затова, преди да инсталирате нови части, е препоръчително да проверите схемата за формиране на импулса (като правило, която е комбинация от резистор, диод и кондензатор), свързана към основата. Един бърз начин да тествате всичките три компонента едновременно е да ги третираме като отделен диод, проверявайки го като цяло за кратко и отворено. След това трябва да повторите процедурата за втория превключващ транзистор.

Захранването с високо напрежение е направено под формата на обикновен удвоител на напрежение с изход от около 300 V. Въпреки че тази част рядко се разпада самостоятелно, късо съединение може да повреди мостовия изправител в един миг. Необходимо е да се провери променливотоковия вход за късо съединение и да се замени целият мост, ако е намерен. Мостовете могат да се изпълняват или чрез отделни диоди, или чрез голям правоъгълен модул. Вероятно веригата ще бъде резистор от 1 ом, съпротивлението на което също трябва да бъде измерено. Също така трябва да проверите дали един от двата кондензатора е късо.

При захранване от 220 V, кондензаторите служат като разделители на напрежението, за да осигурят изкуствено заземяване. Следователно, стойностите на капацитета и еквивалентното серийно съпротивление на кондензаторите са критични при работа при 220 V и трябва да бъдат съгласувани. В противен случай напрежението ще бъде неравномерно. С кондензатори за стареене, тяхната пропускливост и съпротивление се променят. Если несоответствие слишком велико, то одно напряжение может превышать пределы транзистора. Отзывы советуют проверить это с помощью мультиметра. Всегда следует заменять оба конденсатора, а не один, и использовать детали хорошего качества, например, серии Panasonic TSU.

Проверка работоспособности

К этому моменту блок питания компьютера должен уже работать. Но до его подключения отзывы советуют еще раз убедиться, что сделано все необходимое. А именно:

  • Выполнена окончательная проверка сопротивлений на выходных линиях, и все они соответствуют спецификациям.
  • Измерено сопротивление на входе переменного тока (при включенном питании), и оно не меньше 1 МОм.
  • Протестирован предохранитель.
  • Отсутствуют оборванные провода и сгоревшие детали.

Отличен! Далее пользователи советуют установить блок питания в компьютер, подсоединить фиктивную нагрузку к одному из разъемов дисковода и включить ПК. Если обе лампочки загорятся, то устройство отремонтировано. Блок питания работает, поскольку для его работы нужны линии -5 и -12 В. Следовательно, проверять их не нужно.

Последняя попытка

По отзывам пользователей, в 9 случаях из 10 методы устранения неполадок, представленные в этой статье, помогут решить проблемы с электропитанием ПК. Но что, если БП по-прежнему не работает? Может быть много причин, начиная от неисправного трансформатора до плохой пайки.

Но если намерение восстановить работоспособность системы велико, а цена блока питания для компьютера намного превышает стоимость его ремонта, то следует ознакомиться с модулятором ширины пульса. Он управляет ключевыми транзисторами, и когда не работает, то не работает все остальное. Это, как правило, один интегрированный чип. Но прежде, чем заменить его, необходимо проверить его работоспособность. Для этого понадобится осциллограф и источник питания.

Согласно отзывам, самый простой способ протестировать чип ШИМ – это взять разъем дисковода и подать на желтый провод +12 В от независимого источника постоянного тока. Это можно сделать с помощью другого БП или любого другого источника постоянного тока (в т. ч. аккумулятора). После этого следует проверить выходные сигналы на контактах 8 и 11. Оба выхода должны быть активными прямоугольными волнами. Если это не удастся сделать, то необходимо заземлить контакт 4 и повторить попытку. Осциллограф опять ничего не показывает? Нужно заменить чип. Если видны волны, то наиболее вероятным виновником является компаратор. Он недорогой, легко доступен, поэтому стоит попытаться. Если БП не работает и после этого, то владельцы рекомендуют заменить его другим или использовать материнскую плату в другой системе.