Процес "Система и компресирана памет на Windows 10": какво е това и трябва ли да бъде прекъснато?

Anonim

Много потребители, които са инсталирали десетата версия на Windows на своите компютри и лаптопи, често обръщат внимание на повишеното натоварване на системните ресурси, дължащо се на работата на процеса “Система и компресирана Windows 10”, който може да се види в “Task Manager”. Какво е това, как да деактивирате тази услуга? Сега да видим.

Windows 10 система и компресирана памет

Самият процес в системата се представя като нова услуга, наречена SuperFetch. Долната линия е, че тя ви позволява да компресирате голямо количество данни от активни процеси, без да ги съхранявате в файла за виртуална памет на вашия твърд диск, а именно, в най-компресираната форма, която да поставите в RAM.

С недостиг на RAM, ранните системи използват виртуална памет (запазено място на твърдия диск). Но данните за разговорите от твърдия диск са много по-бавни, отколкото от "RAM". Новата услуга не се обръща постоянно към твърдия диск и компресира данните, поставяйки ги в паметта. Смята се, че процесът "Система и компресирана памет на Windows 10" може да бъде деактивиран, без да се засяга работата на компютър или лаптоп. Въпреки това, в този случай, на някои машини ще забележите леко забавяне на производителността при работа с потребителски приложения.

Услуга "Система и компресирана памет на Windows 10": основни методи за изключване

Сред основните техники, позволяващи деактивирането на горепосочената услуга, има три основни:

  • деактивиране на ненужните съвети и върхове на системата;
  • директно изключване на услугата SuperFetch;
  • Инсталиране на допълнителен Intel RST драйвер за ускоряване на работата.

Деактивирайте съветите

Първото нещо, което можете да направите, е да изключите нахлуващите съвети и подсказки на системата (много потребители все още не обръщат внимание на тях).

За да направите това, използвайте раздела "Параметри" в главното меню "Старт", след което изберете системното меню и след това преминете към елемента за уведомяване и действие. В списъка с опции изберете реда за показване на съвети за настройка на Windows и просто деактивирайте опцията, като преместите плъзгача в изключено положение.

Деактивиране на услугата SuperFetch

Вторият и най-кардинален метод за изключване на процеса „Система и компресирана Windows 10 памет“ е да се деактивира директно компонента на системата SuperFetch. Това може да бъде направено или в раздела за услуги, или в системния регистър.

За да влезете в секцията за услуги в менюто "Старт", използвайте командата services.msc, след това в десния прозорец ще намерите съответния компонент, щракнете с десния бутон върху менюто със свойства, настройте опцията за изключване в типа на стартиране, запишете промените и рестартирайте системата.

В системния регистър (редакторът се извиква от командата regedit) в клона HKLM, слизаме през секцията SYSTEM и текущата контролна папка към директорията PrefetchParameters. В прозореца вдясно има бутон EnablePrefetcher. Щракнете два пъти върху менюто за параметри на стартиране и задайте стойността на 0. Ако няма такъв ключ, трябва да създадете нов под формата на параметър DWORD32, да го наименувате съответно и да зададете горната стойност.

Забележка: не е възможно да деактивирате услугата едновременно в системния регистър и в секцията Услуги, така че трябва да използвате едно нещо.

Инсталирайте драйвера Intel RST

И накрая, така че процесът “Система и компресирана памет на Windows 10” да не претоварва ресурси, можете да инсталирате специален Intel RST драйвер (технология за бързо съхранение), който е проектиран да работи с твърди дискове, които поддържат RAID и AHCI режими. В този случай, с увеличено натоварване на ресурсите, водачът по някакъв начин, дори ако не е напълно, но частично блокира услугата SuperFetch.

За стационарни компютри е препоръчително да го изтеглите от официалния сайт на Intel, а за лаптопите е по-добре да го изтеглите от ресурса на производителя, като изберете вашия модел. Естествено, процесорът в системата трябва да бъде инсталиран по подходящ начин. В противен случай няма да има ефект.

Какъв е резултатът?

По принцип деактивирането на компресирането на данни и поставянето им в RAM няма да има катастрофални последици за системата. В някои случаи дори се препоръчва да се изключи, тъй като натоварването на RAM може да бъде до 4 GB или повече. А на машини с ниска мощност е по-добре да оставите привлекателността на виртуалната памет, а не толкова натоварване на "RAM". Разбира се, повикването на потребителски програми или реакцията им към някои команди може да се забави, но с времето това ще се изрази за максимум няколко секунди, а понякога дори и по-малко.