Как да активирате Bluetooth на Windows 10: стандартни и алтернативни методи

Anonim

Безжичната технология Bluetooth придоби безпрецедентна популярност сред собствениците на мобилни устройства и потребителите на настолни компютри или лаптопи. Но, както се оказва, не всички потребители на стационарни операционни системи Windows (по-специално десетата версия) знаят как да включат Bluetooth на Windows 10. Това може да стане с няколко прости метода, които ще бъдат обсъдени по-нататък. При разглеждането на този въпрос обаче трябва да се вземе предвид спецификата на оборудването (по-късно ще стане ясно защо).

Как да активирате Bluetooth на лаптоп с Windows 10?

Да започнем с лаптопи, защото в такива устройства безжичният модул за пренос на данни е най-лесен за включване. За да направите това, вие дори не трябва да отидете във всички видове настройки, освен ако не се налага да промените параметрите на връзката или да зададете допълнителни опции, въпреки че в някои случаи те трябва да се променят и могат (основните настройки ще бъдат разгледани отделно).

На практика всички лаптопи (с редки изключения) имат Bluetooth адаптер под формата на “железен” компонент, който вече е инсталиран в системата. При условие, че драйверите са наред и промяната на настройките на връзката не е необходима, за активиране на модула обикновено се използват различни клавишни комбинации, базирани на клавиша Fn или различни превключватели, разположени на предните или страничните панели. По този начин, след активиране на желания метод на свързване, иконата на Bluetooth ще се появи в системната лента за няколко секунди. Чрез менюто можете да контролирате връзката и откриването на устройства.

Как бързо да включите Bluetooth в Windows 10?

Въпреки това, дори и този метод не винаги може да даде желания ефект, тъй като самата услуга в системата е неактивна. Как да активирате Bluetooth на компютър с Windows 10 или на лаптоп със същата система? Просто просто!

В десетата версия на системата в системната лента има интересно парче под формата на икона за уведомяване. Ако разширите цялото меню с левия бутон на мишката, можете да намерите плочка с иконата на Bluetooth връзката в нея. Друго щракване с ляв бутон активира връзката.

Активиране на Bluetooth чрез раздела за параметри

Понякога, ако в областта за уведомяване няма икона за връзка, можете да отидете, така да се каже, по обикновен начин. Как да активирате Bluetooth в Windows 10 в този случай? За да активирате връзката, първо чрез бутона "Старт", трябва да извикате менюто с опции и да отидете в раздела за устройството.

Необходимо е да се намери линията с връзка към Bluetooth, да се въведат настройките и просто да се активира връзката чрез поставяне на плъзгача на позиция "включено".

Основни настройки

Как да включите Bluetooth на Windows 10, разбрах. Сега се обръщаме към разширените настройки, които са в описания раздел.

В разширените настройки можете да зададете разрешение да дефинирате това компютърно устройство с други устройства, да зададете въпроса за известията, когато е свързан и да разрешите показването на иконата за връзка в системната област. По този начин си струва да се отбележи, че идентификацията на вашия компютър или лаптоп на други устройства ще се показва като име по подразбиране. Тя може да се разглежда чрез свойствата на компютъра.

Освен това можете да използвате опциите, съответстващи на предаването и приемането на данни, които улесняват настройката при работа с файлове.

Активиране на модула в BIOS

И накрая, всички гореописани методи на резултата не могат да дадат само поради това, че самият модул първоначално е изключен в настройките на BIOS или UEFI системите на първичен вход / изход.

За да активирате устройството, рестартирайте компютъра или лаптопа, въведете параметрите на основната система, в секцията хардуер (обикновено Onboard Device Configuration), намерете устройството, което търсите и го настройте на Enabled, след това запишете промените и рестартирайте системата. След рестартиране всички опции ще станат достъпни.

Какво ще стане, ако предаването и приемането на данни не работи?

В някои случаи връзката може да не работи. Това обикновено се свързва с драйверите на Bluetooth адаптера. Възможно е те да са остарели или повредени.

Влезте в диспечера на устройствата и използвайте актуализацията на софтуера. Ако това не помогне, премахнете устройството и преинсталирайте драйверите, като използвате драйверен компактдиск или софтуерни каталози като DriverPack Solution, който е придружен от покупката, а не драйверите, предлагани от Windows. В изключителни случаи посочете системния път на драйверите сами или маркирайте търсенето им на този компютър.

Софтуер за установяване на Bluetooth връзка

Така че, как да включите Bluetooth на Windows 10 е разбираемо. Остава да се разгледа кои приложения могат да се използват за извършване на подобни действия, без да се използват средствата на самата система.

Едно от най-лесните безплатни приложения е BluSoleil, който дори има инсталиран Bluetooth драйвер. Как да включите Bluetooth на Windows 10? Програмата веднага след стартиране предлага да открие налични устройства за свързване, след което можете да изберете желаната и да установите връзка. Най-важното предимство на това е, че той може да свърже няколко устройства едновременно (смартфони, таблети, мишки, геймпадове). В Windows 10 никога няма да постигнете това.

Вместо общо

От горепосочения материал можем да заключим, че включването на Bluetooth в десетата модификация на Windows не е особено трудно. Разбира се, за да се свържете с едно устройство на стационарни компютри, най-лесният начин е да използвате вградените инструменти на системата, а в лаптопите да използвате ключове или бутони. От друга страна, ако трябва да свържете едновременно няколко устройства, не можете да го направите без специализиран софтуер, тъй като Windows просто няма такива възможности.