Как да премахнете Sweet Page от Chrome или друг уеб браузър?

Anonim

Вирусните приложения на групата на похитителите наскоро станаха нещо много активно. Една от тези заплахи е програмата Sweet Page. Как да премахнете този вирус от Chrome или друг браузър, инсталиран на вашата система, прочетете. Можете да предложите поне два прости начина, които ще бъдат обсъдени.

Каква е програмата Sweet Page?

Както вече беше разбрано, този аплет принадлежи към категорията на похитителите на браузъри. Този вирус не може да се нарече особено опасен, тъй като основното му въздействие върху системата като цяло и в частност уеб браузърите се свеждат само до факта, че той променя стартовата страница на sweet-page.com (как да се изтрие тази страница ще се каже отделно), понякога замества. Търсачките, инсталирани по подразбиране, са вградени в браузърите под формата на добавки, пренасочват потребителя към рекламни сайтове и забавят работата в интернет.

В този случай ще обсъдим как да премахнем сладката страница от Chrome, въпреки че предложените решения са еднакво подходящи за всички известни браузъри. Ако в системата има няколко от тях, описаните по-долу действия трябва да се извършат за всяка от тях. За Internet Explorer или Edge, тези процедури трябва да се изпълняват точно, дори ако няма други браузъри, тъй като те са предварително инсталирани програми на Windows системи, въпреки че не могат да се използват за сърфиране в интернет по подразбиране.

Как да премахнете Sweet Page от компютъра?

Методът за премахване на този вирус в много отношения прилича на основните методи за неутрализиране на всички заплахи на тази група. И преди да започнете да обмисляте как да премахнете Sweet Page от Chrome, трябва да се отървете от главния аплет като инсталирано приложение (само премахването на вируса от браузъра няма да има ефект и приложението ще се активира отново с течение на времето).

За да направите това, трябва да използвате секцията от програми и компоненти, която се намира в „Контролен панел“, да сортирате списъка с приложения по датата на инсталиране, да намерите желаната програма и да извършите стандартна процедура за деинсталиране. По пътя гледайте непознатите програми, инсталирани на същата дата. Може би вирусът вече е навредил и други нежелани аплети са влезли в системата. Премахнете всичко, което не сте инсталирали точно, или тези програми, които са подозрителни.

След това, както обикновено, трябва да потърсите всички остатъци в системния регистър и на твърдия ви диск, като зададете търсене по името на вируса.

Как да премахнете Sweet Page от Chrome или от друг браузър?

Сега можете да преминете към действия в браузъра. Как да премахна сладката страница от Chrome? Елементарно! Първо трябва да проверите свойствата на прекия път на браузъра, като използвате контекстното меню на десния бутон на мишката.

В реда, указващ вида на обекта, след името на изпълним файл на браузъра Chrome.exe нищо повече не бива да бъде. Ако има чуждестранен постскрипт като началната страница на sweetpage.com или нещо друго, изтрийте го и запазете промените.

След това въведете настройките на браузъра и премахнете съответната добавка (ако е необходимо, други неизвестни допълнения), след това променете началната страница (например, за да изпразните), задайте желаната система за търсене по подразбиране, запишете промените и рестартирайте системата.

Можете да направите още по-лесно, като изберете да не променяте ръчно настройките на браузъра, а да върнете настройките до така нареченото фабрично състояние. Принципно ефектът е един и същ (но етикетът все още трябва да бъде проверен без прекъсване).

Автоматизирани деинсталатори

За да не се занимавате с ръчно премахване на този рекламен аплет, можете да използвате специални помощни програми, предназначени изключително за деинсталиране на всякакъв вид приложение, до компонентите на операционната система. За да извършвате действия в автоматичен режим с търсене на всички остатъци под формата на файлове, директории или ключове в регистъра, програмата iObit Uninstaller е перфектна.

Процедурата в текущото приложение е както следва:

  • сортиране по дата на инсталиране;
  • премахнете Sweet Page и всички останали неизвестни или подозрителни приложения, инсталирани на избраната дата;
  • изпълнете мощно сканиране;
  • изберете всички намерени резултати;
  • премахване на остатъците чрез активиране на клаузата за изтриване на файлове;
  • Рестартирайте системата.

Вместо общо

На това, всъщност, можете да сложите край. Горните действия премахват тази заплаха без проблеми. Разбира се, може да бъде посъветвано да се използват услуги като AdwCleaner или нещо подобно, но те не могат да се разчитат особено на тях, тъй като не винаги могат да намерят заплахи от този тип, въпреки че това е именно тяхната цел.

И накрая, никога при никакви обстоятелства не използвайте софтуерни продукти като SpyHunter. След като ги инсталирате, ще бъде много по-трудно да се отървете от такива приложения, отколкото от самите вируси, особено защото те могат да открият заплахи, но неутрализирането им без закупуване на лиценз или закупуване на пълната версия на програмата не е нещо, което те не могат, а просто не искат (Освен това те постоянно ще издават настоятелни предложения за регистриране и закупуване на официален софтуер).