Как да зареждате батерия на лаптоп

Anonim

На процеса на правилно зареждане на лаптопа батерията може да се намери в ръководството за потребителя, но там няма да намерите прости съвети, които значително ще увеличат живота на батерията.

Като цяло, можете да намерите голям брой различни съвети как да зареждате батерия на лаптоп. Преди няколко години лаптопите използваха батерии, наречени никел-кадмий. За да се увеличи техния експлоатационен живот, е необходимо да се извършат няколко цикъла на пълно зареждане и последващо разреждане. Ако този тип батерия е инсталиран на вашия лаптоп, тогава трябва да знаете, че след закупуване на устройството, батерията трябва да бъде напълно разредена и след това заредена до 100%. Такива повторения на заряд-разряд трябва да се правят най-малко 4, само след тях батерията ще работи правилно и няма да има проблеми с спад в капацитета му в бъдеще. За бързо освобождаване на лаптопа се препоръчва увеличаване на яркостта на екрана (добро, повечето модели ви позволяват да направите това), като по този начин се увеличава консумацията на енергия. Точно такова боравене с батерията в началния етап ще позволи в бъдеще за дълго време да не загуби основната част от капацитета си. По време на работа трябва също да извършвате подобни зареждания за батерията (зареждането се отнася за цикли на зареждане-разреждане).

Сега нека поговорим за това как да зареждаме батерията на модерен лаптоп. Да, да, чухте добре, модерно. Каква е разликата между модерна батерия за лаптоп и остаряла? Според предишния параграф стана ясно, че остарелите модели използват никел-кадмиеви батерии, в съвременните устройства - литиево-йонни. Основната разлика между тях е, че последните са много чувствителни към режима на работа. Основното им предимство е, че на практика те не губят капацитета си, когато се обработват правилно за много дълго време. Такива батерии не могат да бъдат напълно разредени, малка част от зареждането трябва винаги да остане, така че това, което е добро за кадмий, е лошо за литиево-йонните батерии.

Най-основните правила по темата "Как да зареждате батерия за лаптоп" можете да прочетете на страниците на съответните инструкции. Като ги спазвате, можете значително да удължите живота на батерията.

Как да съхраняваме батерия на лаптоп? В случай на литиеви батерии, те трябва да се поддържат заредени и да не се разреждат. Ако лаптопът не се използва дълго време, уверете се, че нивото на зареждане не пада под 50%.

Освен правилното зареждане на батерията, температурният режим е важен. Лаптопът може да работи в определен температурен диапазон, а именно от +5 до +40 градуса по Целзий. Моля, обърнете внимание, че при прегряване батерията може да експлодира. И ниската температура удари резервоара много трудно.

След като прочетете това кратко ръководство и ръководство за потребителя, автоматично ще останете с въпроса как да зареждате батерията на лаптопа. Вие ще знаете как да го управлявате правилно, така че да не загубят капацитета си.