Как да разглобявате лаптоп клавиатура

Anonim

Е, кой от нас не обича да излиза на една от социалните мрежи и да пие чай, кафе, бира или вино за вашето удоволствие? Случаи, при които нашата трепереща ръка разпилява една или друга напитка на клавиатурата или мишката, не са необичайни. За собствениците на компютри това изобщо не е проблем - просто отидете в магазина за електроника и закупете съвсем ново устройство, за да замените повредения. Но какво, ако нямате стационарен компютър и лаптоп или нетбук? Това ще бъде обсъдено днес.

Как да разглобявате клавиатурата от лаптопа: не губете ценно време

Веднага искам да предупредя всички онези, чиято клавиатура е сполетяла нещастието да бъдат наводнени с напитки или запушени с трохи и други отпадъци, което се отразява негативно на работата на това устройство. Не си губете времето. Колкото по-дълго оставате празен, толкова по-малко шансове трябва да запазите приятеля си. След като любимата ви напитка е била разлята поне върху любимите ви ключове, незабавно изключете лаптопа, като извадите батерията и я изключите от мрежата. Не си струва да чакаме няколко дни (може би самата е суха) - вътрешни могат да започнат окислителни процеси, чието действие ще бъде необратимо. И още повече, че след такъв инцидент не трябва да използвате лаптоп - вероятността течността, която попадне на микросхемата да предизвика късо съединение, е доста голяма. Веднага донесете "падналия" компютър в услугата или можете сами да опитате да разглобите клавиатурата на лаптопа, като използвате нашите препоръки. И да, можете да си купите нова лаптоп клавиатура, която ще ви струва около 1500-3000 рубли.

Как да разглобявате клавиатурата от лаптопа: първоначалната проверка на "пациента"

Погледнете неприятната клавиатура и опитайте да прецените щетите. Няма значение какъв вид течност и колко е разлята по клавиатурата. Независимо от това, дали са останали цели бутони или само няколко клавиша, трябва да разглобите всичко. Тази работа е много старателна, затова, моля, бъдете търпеливи с времето и, разбира се, с търпението. Между другото, искаме незабавно да ви предупредим, че процесът на сглобяване на ключовете ще бъде още по-труден. Преди да разглобите клавата, не забравяйте да я заснемете (дори ако можете да отпечатвате текстове, използвайки “сляп” метод, все пак трябва да сте в безопасност).

Как да разглобявате клавиатурата от лаптопа: основните нюанси на разглобяването

1. Първо, определете коя страна би било по-добре да щракнете върху клавишите. При различните модели лаптопи, механизмът за закрепване е различен - там, където ключът е по-лесно да се предаде, действа там. Имайте предвид, че всеки клавиш има двете странични стойки (дясно или ляво) и вертикални стойки (отдолу или отгоре). Трябва да действате във вертикална посока и да бъдете внимателни - механизмът за прикрепване може лесно да бъде счупен, като се опитвате да го отстраните хоризонтално или чрез силни и остри движения.

2. За да ви помогнат, фините пинсети и зъбната сонда, добре, или някои инструменти, подобни на тяхната “анатомия”, ще ви подхождат перфектно.

Как да разглобявате клавиатурата от лаптопа: етапите на демонтиране

3. Започнете разглобяването с бутоните с цифри и букви - всички те са с еднаква квадратна форма и механизмите им за монтиране са идентични.

4. Поставете отстранените ключове настрани с техните механизми (микроподемници), тъй като те могат да се окажат индивидуални за съответните бутони.

5. Сега продължете с разглобяването на горния ред на клавишите ("E", "F-ki", "Esc" и т.н.). Механизмът се държи малко по-различно, но също така се състои от бели и черни части.

6. Извършване на разглобяването на големи бутони, механизмът на който е подобен на механизма на тези ключове, които вече сте премахнали. След това преминете към бутона за интервал, който се държи с помощта на два микролифта. Сега премахнете оставащите "Alt", "Ctrl", "Win", "Fn".

7. След като извадите всички бутони, премахнете черния шаблон с гумени бутони (със сигурност има и известно научно име). За целта отстранете трислойната филмова основа.

8. Отделете три слоя един от друг (не се страхувайте, когато сглобите клавиатурата след почистване, слоевете лесно ще се свържат един с друг).

9. Избършете всички слоеве с влажна кърпа и не забравяйте да ги изсушите, преди да инсталирате клавиатурата.

Е, научихте как да разглобявате лаптоп клавиатура. Остава случаят за малките - да повторите целия процес, описан по-горе, в обратен ред. Успех!