Спецификации на видеокарта AMD Radeon HD 6750 - Общ преглед, функции и ревюта

Anonim

Лесно е да сглобите персонален компютър сами. Това могат да кажат само професионалисти и всеки, който ежедневно изучава пазарните новости. Един обикновен потребител среща трудности още на първия етап. Какво да изградим AMD или Intel система? Коя графична карта да изберете GeForce или Radeon?

HD 6750 е модел, който едва ли ще заинтересува никого през 2017 година. Но трябва да помните старите ускорители, иначе как ще забележим огромните промени в технологиите?

компания

Трябва да започнете с компанията. AMD работи от 1969 година. От половин век произвежда различни технически неща. Сегашното му име е получено през 2006 г., когато се превърна от ATI в AMD. Сега това име е истинско съкращение, което показва специализацията на корпорацията.

Advanced Micro Devices веднага заявява, че това е разработчик на интегрирана електроника с микросхеми. Компанията се смята за един от водещите производители на преработватели, класирана на второ място по продажби с пазарен дял от 17%. AMD се отличава и с издаването на графични процесори, чипсети за дънни платки и флаш памети.

конкуренти

Не е тайна, че в момента AMD е на второ място. При пускането на процесори основният му конкурент е Intel. Сред графичните процесори са популярни модели от Nvidia. Но това не винаги е така. Понякога компанията отнема предимството на противника и става лидер.

Като се има предвид производството на процесори, забелязвате, че това се случва много рядко. Като цяло, делът на компанията до 2009 г. беше изключително малък, в сравнение с основния конкурент. След известно време корпорацията се изправи и изпрати ресурси за разработването на процесори и тяхното освобождаване. В резултат на това, заловен 20% от пазара.

С графичните процесори, които включват героя от прегледа на Radeon HD 6750, нещата са много по-добри. През 2010 г. AMD спечели 51% от пазара на дискретни карти, срещу 49% от Nvidia.

С интегрирана графика, нещата са малко по-лоши. Беше отбелязано, че AMD работи с 25% от пазара, докато Nvidia - 20%, а Intel - 54%.

Видеокарта

Сега страстите са утихнали, така че потребителите сами решават кой компонент да изгради системата. Има искрени фенове както на една, така и на втора корпорация. Въпреки че любителите на Intel са още повече.

Графичната карта AMD Radeon HD 6750 успя да се конкурира с продуктите на друг лагер. Моделът се оказа бюджетен и същевременно продуктивен. В момента видеокартата вече е на 6 години, така че може да интересува само старите фагове и не е ясно с каква цел.

Въпреки това през 2011 г. референтната му версия се базира на ядрото RV850. Завършен е техническият процес 0.04 микрона. Транзисторите вътре бяха 1040 милиона, а ядрото работеше на 400 MHz. DDR памет поддържа честота до 2300 MHz.

Моделът може да се похвали с памет, защото по това време 1 GB видео памет беше отличен индикатор. Имаше поддръжка за 11 версии на DirectX.

разнообразие

Както и останалата част от видеокартата на Radeon HD 6750 1Gb, тя беше представена в различни версии. Компаниите добавиха собствени охладителни системи към референтната версия. Някой подобри техническите характеристики на ускорителя, някой успя да създаде истински асистент по играта. Най-популярните опции са от PowerColor, HIS, GIGABYTE и ASUS.

Модел PowerColor

Този вариант беше въведен през 2012 г. Ускорителят се доставяше в скромен пакет. Тя имаше вертикално местоположение, което сега рядко се вижда при закупуването на това устройство. На пакета е поставена снимка на видеокартата със спецификация.

На гърба на кутията производителите са публикували разширена информация за модела. По-голямата част от мястото беше заета от описанието на патентованата охладителна система.

Вътре в кутията имаше скромен комплект. Тук нямаше нищо необичайно. Производителят постави адаптера от DVI към VGA, постави ръководството за потребителя, инструкциите, CD със софтуера. Подаръкът е купон за безплатна игра Dirt 3. Тези подаръци обикновено се поставят в кутия с устройство за игра.

Външен вид PowerColor Radeon HD 6750 обикновено не представлява нищо. Единственото, което се откроява, е охладителната система. В тази модификация, тя е пасивна и някои потребители не го харесват. Тя покрива почти цялата предна част на дънната платка.

Радиаторът изпъкна значително, така че заема цял слот. Ако потребителят искаше да инсталира две видеокарти, трябваше да помисли за допълнителна охладителна система и просторна дънна платка.

Текстолитно червено на лицевата страна съдържа графично ядро, чипове за памет и радиатори. Интерфейсният панел не се зарежда: има два Dual-Link DVI слота, един за HDMI и един за мини DisplayPort. Този набор от портове е универсален, предвид адаптера в комплекта.

На борда се забелязва наличието на CrossFireX мостове, което ни дава информация за възможността за свързване на няколко ускорители.

Тази модификация е направена в референтната версия. Процесорът работи на 700 MHz, а видео паметта от 1150 MHz (и ефективната 4.6 GHz). Отвътре 720 обединени транспортьори, 16 растерни единици. Като цяло, всичко, както в модела от AMD.

Ускоряването беше ефективно. Благодарение на използването на охладителя успяхме да повишим честотата до 920 MHz, но видеопаметът се оказа несъвместим с овърклок и стана по-бърз само с 21 MHz. Допълнителното охлаждане не позволи температурата да се повиши над 60 градуса.

Ревюта на PowerColor

Radeon HD 6750 от PowerColor се оказа добър вариант за онези, които са способни да овърклокват устройството сами. Потребителите маркираха собствена охладителна система. Въпреки че в случай на овърклок, той беше слаб.

Моделът поддържаше всички модерни технологии като DirectX 11 и OpenGL 4.1, а CrossFireX се оказа истинско предимство за почитателите на подобрените резултати.

Недоволството изразява сравнително ниска производителност в игрите. Въпреки че самата референтна версия е само първоначално ниво на игри. Бяха забелязани и проблеми с охлаждането на чиповете с памет.

Моделът HIS

Тази модификация се появи почти веднага след пускането на видеокартата. Беше доставена в бяла кутия, в която нямаше снимка на самия ускорител - мечът се разиграваше войнствено. Това е вариант на корпоративния дизайн на компанията, така че нищо изненадващо. По-долу на лицевата страна са показани технология и основни параметри.

Вътре в кутията имаше пластмасова табла, където поставяха самата видеокарта и под нея документацията. За безопасно транспортиране на компонента, производителите поставят там полиетиленова пяна.

Пакетът включва два адаптера за PCI-e 6pin и DVI. Пликът съдържа софтуерен диск, книжка и стикер.

Активна охладителна система. Синият текстолит е покрит с голям охладител с фигурен корпус. Отвътре можете да видите радиатора и сините остриета на вентилатора. Обхваща графичния процесор на системата и чиповете с памет. Забележими съединители за CrossFire.

Портовете на интерфейсния панел са дори по-малки, отколкото в предишния модел: единият за конекторите за дисплейния порт, HDMI и DVI-D формат.

Но с характеристиките на това устройство, всичко е лошо. Това е референтна версия с нова PCB и охлаждаща система. В противен случай параметрите са същите като в референтния модел. И, изглежда, можете да се надявате на овърклок потенциал. Но по някаква причина видеокартата отказва да работи на по-високи честоти. Условно те могат да бъдат повдигнати, но ускорителят няма да работи нормално.

HIS Прегледи

AMD Radeon HD 6750 от HIS беше несъвместим. Същото е получил и рецензии. Не всички купувачи бяха склонни да плащат само за новата охладителна система. Някой чакаше наистина добро представяне. Всъщност се оказа, че ускорителят не може да работи на по-високи честоти.

Модел от GIGABYTE

GIGABYTE работи добре с тази видео карта. Струва си да погледнем поне в кутията на компанията. Изработен с високо качество, презентабилен. Размерите на кутиите са големи. Цветовете, както винаги, са тъмни, по фасадата - с неонови блестящи очи. Накратко са посочени някои параметри на модела.

Вътре в кутията е моделът на ускорителя, той идва с адаптер, CD със софтуер, инструкции и ръководство за потребителя. Както показва практиката, този комплект е достатъчен за почти всички. Може би някой може да се нуждае от адаптер за видео изходи.

Външният вид на нови артикули се оказа привлекателен. Светло синята печатна платка е покрита със собствена охладителна система - радиатор, върху който са монтирани прозрачни вентилаторни перки. Дизайнът е покрит с матов черен корпус.

Интерфейсният панел се заема от няколко слота. Има DVI-D, DVI-I, мултимедийни входове HDMI и VGA. Неприятно е, че производителят не е намерил място за DisplayPort.

Характеристиките на AMD Radeon HD 6750 се различават от тази модификация. Опцията от GIGABYTE е с честота 740 MHz. В моменти, когато натоварването намалява, честотата на чипа пада до 157 MHz.

Овърклокът показа добри резултати. Успяхме да повишим честотите до 870 MHz, а видеопаметът стана с 19% по-бърз и ускорих до 1430 MHz. Ефективната честота достига 5.7 GHz.

Отзиви на GIGABYTE

Модификацията получи добър отговор от купувачите. Отбелязани са атрактивен дизайн и надеждност на продукта. Достатъчно за всички и пълен комплект. Повечето доволни потребители с възможността да подобрят работата си.

Radeon HD 6750 става 15% по-продуктивен, когато се вземе предвид честотата на овърклока на чипа. И ако работите с видео памет, тази цифра ще се повиши до 20%. Купувачите са отбелязали подкрепа за Unified Video Decoder 2.2 и OpenGL 4.1 технологии. Не пропускайте няколко добри думи за охлаждане, ниска цена и ниска консумация на енергия.

Въпреки факта, че видеокартата се позиционира като игра от начално ниво, все пак не всеки има достатъчно мощ.

ASUS модел

Тази модификация беше поставена в ярка кутия с образа на ездача. На фасадата, както обикновено, малко информация за модела. Повече спецификации зад. Вътре в стандартното оборудване, което включва диск с "дърва за огрев", инструкции и ръководства, адаптер за захранване и адаптер с HDMI към DVI.

Външният вид на ASUS Radeon HD 6750 е привлекателен. Черният текстолит покрива малка охладителна система, която заема малко повече от половината платка. Състои се от радиатор, бели прозрачни остриета на вентилатора и матов черен корпус.

Интерфейсният панел има DVI, VGA и HDMI конектори. Текстолитът се е променил, той е радикално преработен, дори измества чипа. Можете да видите един порт за CrossFireX.

Тази модификация е пусната с подобрени функции. Ядрото работи на честота от 850 MHz, видео паметта се ускорява до 1200 MHz и ефективната 4.8 GHz. В противен случай нищо не се е променило.

Но отново беше възможно да се увеличи производителността поради овърклок. Ядрото се ускорява с 12%, а скоростта му е 960 MHz, а ефективността на видео паметта се увеличава до 5224 MHz. От една страна, това не са много стръмни цифри за овърклок. Но ако помните, че ускореният ускорител попада в ръцете на потребителя, осъзнавате, че допълнителното ръчно подобрение влияе положително само на производителността на ASUS Radeon HD 6750.

ASUS Ревюта

Този модел, подобно на предишния, стана най-популярните модификации. Те се отличават с разработени собствени операционни системи, имат привлекателен външен вид - за някои е важно. Те имат добро ниво на изпълнение, особено в последния случай. Ниска консумация на енергия.

Моделът ASUS работи с множество допълнителни технологии, които влияят върху мощността на устройството. Единственото нещо, с което клиентите бяха недоволни, беше шумът на охладителната система и скъпата цена.

Мобилна версия

Имаше и версия за мобилни устройства AMD Mobility Radeon HD 6750. Този модел също принадлежеше на средната класа. Ядрото на семейство Уистлер Про. Що се отнася до по-старата преносима версия, тази работи на честота от 600 MHz, видео паметта също е по-бавна - 900 MHz.

Тъй като това е версия за мобилни устройства, тя не се продава отделно, така че не е възможно да се каже цената му. Мобилната графична карта AMD Radeon HD 6750m струва приблизително от 3200 рубли. Той е поставен в лаптопи със средна производителност и лесно се справя с игри като FIFA 11 и Sims 3.