Как да премахнете пряк път от работния плот на различни операционни системи?

Anonim

Преки пътища са специални икони, които улесняват бързото стартиране на приложения, файлове, папки и т.н. Иконата е само указател към реален обект, който се намира в друга папка на вашия твърд диск. Преки пътища ви позволяват бързо да стартирате игри, софтуер и изследовател от вашия работен плот. Това се отнася не само за стационарни операционни системи Windows, но и за мобилните операционни системи. След това ще разгледаме как да премахнем пряк път от работния плот по различен начин, както и какви действия може да бъде върнат. Да започнем с операционните системи Windows.

Премахнете преките пътища на операционната система от Microsoft

Помислете за основните методи за премахване на преки пътища, които са подходящи за Windows. Веднага трябва да се каже, че представените методи са подходящи не само за "десетките", но и за повечето версии, започвайки с XP.

Така че можете да премахнете пряк път от работния плот на компютър или лаптоп с Windows по следните начини:

 1. Първият е изтриването с клавиша Delete. Трябва да изберете прекия път с мишката, като натиснете веднъж бутона. След това щракнете върху Изтрий, за да се покаже предупредителен прозорец. Изберете OK. Сега избраният етикет ще бъде в кошчето.
 2. Вторият вариант е да използвате контекстното меню. За да направите това, кликнете отново върху иконата, но този път щракнете с десния бутон. На екрана ще се появи допълнително меню, в което трябва да изберете елемента "Изтрий". След това ще се появи същият прозорец, който потвърждава процедурата. Съгласни сме да изтрием. Етикетът по същия начин ще се появи в кошницата с друг "боклук".
 3. Третият вариант е просто да плъзнете и пуснете в кошчето. Задръжте ЛКМ върху иконата и, без да го отпускате, я плъзнете в Кошчето. След това освободете ЛКМ - файлът ще бъде поставен в папката с изтритите данни.

Тези методи могат да премахнат преки пътища от работния плот и след това да ги поставят в кошницата.

Как да премахнете иконите от кошницата?

За да направите това, трябва да извършите стандартна процедура за почистване. Отворете папката с изтритите файлове, като щракнете двукратно върху нея. След това в свободното пространство кликнете върху RMB и в менюто изберете елемента "Empty Trash".

Можете също да изпълните тази процедура, без да отваряте папката. За да направите това, на иконата трябва да натиснете десен бутон и в менюто изберете същия елемент. Сега разгледайте някои от нюансите и проблемите, които често възникват от потребителите.

Как да премахнете пряк път от работния плот, който не е изтрит?

Понякога потребителят може да срещне проблем, при който иконите от работния плот отказват да бъдат изтрити. Често този проблем възниква, когато при опит за изтриване потребителят не вижда желаният бутон в менюто или когато плъзга иконата в кошчето, нищо не се променя.

Ако не искате да разберете причините за грешката, използвайте един от следните съвети:

 1. За да премахнете пряк път от работния плот, отворете редактора на системния регистър. За да направите това, въведете regedit в полето за търсене и стартирайте помощната програма. След това преминете към HKEY_ LOCAL_ MACHINE → СОФТУЕР → Microsoft → Windows → CurrentVersion → Explorer → Desktop и намерете клона за nameSpace. Тя трябва да бъде премахната и след това да се рестартира компютъра.
 2. Ако не искате да правите ръчни промени в системния регистър, опитайте да включите компютъра в безопасен режим. За да направите това, когато стартирате операционната система, изберете подходящата опция. Като правило, безопасен режим ви позволява да изтриете невъзстановими файлове от вашия компютър.

Всички горепосочени стъпки са приложими не само за този компютър, който използвате директно, но и за преки пътища към отдалечен работен плот на Windows 10.

Икона за възстановяване

Ами ако трябва да върнете изтритите етикети по погрешка? В този случай следващата инструкция е полезна.

Първо, ако сте премахнали пряк път от работния плот, но все още не сте изпразнили кошчето, възстановяването на файла е доста лесно. За да направите това, отворете папката "Кошче" и намерете файла там. Щракнете с десния бутон върху него и изберете "Възстановяване" в контекстното меню. След това иконата ще се върне на първоначалното си място.

Ако сте изчистили папката по-рано, можете да възстановите изтрития пряк път на работния плот, както следва:

 1. Отворете директорията, където е инсталирана необходимата програма или игра, и т.н.
 2. Намерете този файл. Ако говорим за стартиране на програмата, ще ви трябва изпълнителен файл с разширение exe.
 3. Щракнете с десния бутон върху него и изберете "Създаване на пряк път" в менюто.
 4. В отворения прозорец трябва да укажете пътя до мястото, където ще бъде запазен този пряк път. За да изберете папка, кликнете върху „Преглед“.
 5. В каталога маркирайте елемента "Desktop" и кликнете върху OK.
 6. В предишния прозорец бутонът "Следващ" ще стане активен - кликнете върху него.
 7. Следващата стъпка е да промените името на прекия път. Въведете името и кликнете върху „Край“.

По този начин можете да създадете не само пряк път на програма / игра, но и да направите връзка към папка. След това той не трябва да търси в директориите на твърдия диск.

Как да премахнете пряк път от работния плот на android?

Процедурата за премахване е много подобна на тази, която предлага фиксирани Windows. На работния плот на Android се намират само преки пътища и самите програми могат да бъдат изтрити чрез настройките на менюто или устройството. Следователно, с иконите на работния плот, можете да направите всичко.

В зависимост от обвивката и версията на операционната система, един от следните методи може да е на ваше разположение:

 1. С продължително натискане на иконата го плъзнете до горния панел с бутона "Изтрий".
 2. Задръжте пръста си върху прекия път и изберете елемента за изтриване в отвореното меню.

Вече знаете как да премахнете пряк път от работния плот на Windows или Android. Както виждате, тази процедура е много проста и бърза!