Как да разделим диск, без да губим данни?

Anonim

Много често потребителите имат въпроси за това как да разделят диска на няколко части, ако например при закупуването на компютър, твърдият диск има само един системен дял. За какво е необходимо и какви инструменти могат да се използват за извършване на такива операции, прочетете нататък. Нека се опитаме да разгледаме няколко основни ситуации, с които всеки потребител на Windows-базирани системи може да се сблъска. Отделно ще се съсредоточим върху въпросите за целостта на данните при създаването на допълнителни виртуални дялове.

За какво е разделяне на диска?

Да започнем с това, защо всички тези действия са необходими. Като пример, най-простата ситуация. Да предположим, че потребителят има само един системен дял и поради някаква причина той трябва да преинсталира операционната система. Но трябва да запазите важна информация, която се намира на диска. Къде да го копираме? На флаш устройство? Да кажем. И ако общият размер на файла е около стотици гигабайта? Къде да намерим такъв превозвач? Дори и да е намерен, процесът на копиране ще отнеме много време.

Така че не е ли по-лесно да копирате данни във виртуален дял, който се нарича виртуално, а всъщност е запазено място на твърдия диск? Това е мястото, където дискът ще трябва да бъде разделен. В Windows-системите това може да се направи по няколко начина, не само на етапа на инсталиране на операционната система, но и в инсталирана операционна система (първоначално в Windows се появиха само инструменти в седмата версия и са включени в стандартния комплект във всички по-нови версии).

Обща концепция за разделяне на дискове

Нека оставим за момента обсъждането как да разделим диска на части и да се спрем на основния принцип, който се използва при извършването на такива операции. Много потребители са напълно погрешни относно самия процес на разделяне. Сред невежите съществува схващането, че това е подобно на това как парче хляб е отрязано от кръгла торта. Това е абсолютно погрешно схващане.

Потребителите напълно забравят, че файловете на твърдия диск не се съхраняват на едно място, а са разпръснати из цялото пространство. По този начин, разпределението на място за нова секция се прави, така да се каже, чрез селективно „ухапване“ на свободните сектори с последващото им сливане в една единствена файлова структура, но не и интегрални (като парче торта), но разпръснати по твърдия диск. А фактът, че всички виждат в обичайния "Explorer" е напълно различен от това, което всъщност е.

Основни опции за действие

Това бяха лирични отклонения. Сега започва практиката. Първо, нека видим как да разделим диска по отношение на действията, които могат да бъдат предприети във всеки отделен случай. Най-често използваните на практика са следните:

  • разделяне по време на инсталацията на Windows;
  • разделяне на диск в инсталирана система при запазване на данни със стандартен инструмент;
  • използване на инструмента за командния ред DISKPART;
  • използване на софтуер на трети страни.

Създаване на дял по време на инсталацията

Първо, няколко думи за това как да разделите диска в 10-та версия на Windows по време на неговата инсталация. Ние приемаме десетата модификация единствено като пример, тъй като във всички версии на операционната система (дори и в остарялата модификация на XP) тези процеси изглеждат почти еднакви.

Как да разделим диск в този пример? На един от етапите на инсталиране инсталаторът ще подкани потребителя да избере дяла, на който ще бъде инсталирана системата.

Ако това е неразпределено неразпределено пространство, първо използвайте бутона, за да създадете дял, последван от необходимия размер. Тази процедура се извършва толкова пъти, колкото е необходимо за създаване на дялове (но обикновено не повече от четири). Всеки създаден раздел трябва задължително да бъде форматиран. Като файлова система е по-добре да използвате NTFS (за дялове с обеми до 2 TB), а не FAT32, тъй като последният не може да работи с файлове, по-големи от 4 GB. След създаването, форматирането на дялове и инсталирането на системата, всички те ще бъдат достъпни в "Explorer". Но, както вече е ясно, поради факта, че всички създадени дялове са обект на форматиране (в противен случай те просто няма да бъдат разпознати от системата), не може да се говори за запазване на информацията, която първоначално присъства на твърдия диск.

Деактивирайте защитата в работеща система

За да се извършат следните описани действия, в някои случаи може да е необходимо да се изключи защитата на системата (това ще премахне всички точки за възстановяване на контрола).

За да направите това, извикайте свойствата на компютъра, отидете в съответния раздел в хипервръзката наляво и след като щракнете върху бутона Настройки за защита, го деактивирайте. След това идва предупреждение, в което трябва да натиснете бутона "Да".

Как да разделим диск на 2 части с Windows инструменти?

Започвайки от седмата модификация, Windows-системите най-накрая са получили свои собствени инструменти за разделяне на диска на логически дялове (преди това можеше да се направи само с помощта на помощни програми на трети страни). Основният инструмент е секцията за управление на диска, която може да бъде достъпна чрез администрация или директно извикана чрез менюто Старт чрез въвеждане на командата diskmgmt.msc.

Можете да разделите диска без загуба на данни по следния начин. Първо, чрез RMB менюто в маркирания раздел, трябва да изберете неговата компресия (за удобство приемаме, че тя е само една).

След това трябва да обърнете внимание на размера на компресираното пространство. Обикновено системата сама определя размера, а „притискането“ няма да даде повече, отколкото би трябвало да бъде. Сега системата има системен дял и неразпознато пространство.

Чрез PCM се избира точката на създаване на обикновен том и след това следвайте инструкциите на специалния “Master”. В повечето случаи автоматично зададените параметри могат да бъдат оставени непроменени, с изключение на онези моменти, когато размерът на новия дял се задава ръчно, ако възнамерявате да създадете няколко от тях. Същото се отнася и за присвояването на желаната буква (внимавайте да не използвате буквите, които съответстват на оптични устройства или преносими USB-устройства, защото те могат да спрат да работят).

Използване на командния ред

Сега да видим как да разделим диска с командния ред. За целта използвайте универсалния инструмент DISKPART, който работи само от командната конзола и не се извиква по никакъв друг начин. С поглед напред, може да се отбележи, че той се използва не само за разделяне на главния диск на дялове, но дори и за създаване на стартиращи носители (флаш памети), когато няма налични програми на трети страни.

Процесът на разделяне е доста прост. Потребителят не трябва да се задълбочава особено във всяка команда. Достатъчно, за да изпълни дадената по-горе последователност.

Тук трябва да обърнете внимание само на правилния избор на диска, посочения размер и файловата система, която ще се използва за новия дял при неговото форматиране.

Как да разделим диск на 2 части, използвайки програми на трети страни?

По принцип, стандартните инструменти, вградени в Windows-системите, много потребители не харесват, колкото и бавно да изглеждат, само заради необходимостта от извършване на много допълнителни действия. Въпросът за програми на трети страни, специално създадени за работа с дискове? Като една от най-лесните помощни програми, можете да посъветвате програмата AOMEI Partition Assistant.

Как да разделим един диск на логически дялове с негова помощ? Просто просто! Можете да използвате две решения. В първия случай се прилага преоразмеряване на диска, последвано от създаване на нов дял, който е много подобен на действията, използвани в Windows.

Във втората опция, можете да направите много по-лесно, като незабавно изберете дяла на диска чрез менюто с десен бутон. Но и в двата случая се появява прозорец, в който има специален плъзгач за опростяване на настройката за размер. Всички други действия, като избора на буквен раздел, са стандартни.

Забележка: след извършване на посочените действия, самото разделяне ще се извърши в режим PreOS с последващо рестартиране дори преди стартирането на операционната система. В зависимост от общия обем на секцията с разделено време, може да отнеме доста време.

Кратко резюме

Ето кратко и всичко, което се отнася до процедурите за разделяне на диска на логически дялове. От само себе си се разбира, че мнозина имат въпрос кой инструментариум да даде предпочитание. Най-лесно е да се използват програми на трети страни. Но използването на действия с командния ред изключва възможността за поява на всякакви грешки и неуспехи, от които приложения на трети страни са абсолютно не застраховани.