Четири начина за поставяне на микрофон на лаптоп

Anonim

Често лаптопите имат вграден микрофон и уеб камера, така че можете да осъществявате повиквания, например в Skype, без външни слушалки. Въпреки това, след покупката или пренареждането на операционната система, конфигурацията на устройствата може да се промени и ще е необходимо да се конфигурира всичко наново. Тази статия ще обясни как да настроите микрофон на лаптоп с Windows 7/8/10. Но трябва незабавно да се каже, че всички примери ще бъдат разгледани на десетата версия на операционната система.

Как да настроите микрофон на лаптоп с Windows 10

Настройването на микрофона на пръв поглед може да изглежда лесно, но не е толкова просто. Трябва да се разбира, че устройството може да бъде от два вида: външно и вградено. Във втория случай всичко е много по-просто, тъй като не носи никакво допълнително оборудване. Ако микрофонът е външен, с него могат да се използват всички филтри. Въпреки това статията ще предостави точни инструкции за настройка на микрофон на лаптоп.

Метод 1: Включване и изключване

Първо, нека се справим с най-баналния проблем, когато след свързване на външно записващо устройство, вграденият микрофон продължава да работи. Често причината е, че по подразбиране системата не превключва на нови устройства, тя трябва да се извършва самостоятелно.

 1. На "Задача" щракнете с десен бутон върху иконата на високоговорителя.
 2. В менюто, което се появява, изберете "Записващи устройства".
 3. Ще се появи прозорец, съдържащ всички микрофони, свързани към компютъра. Определете приоритета и го изберете, като натиснете веднъж бутона.
 4. В долната част на прозореца отворете падащия списък до бутона "Свойства".
 5. Изберете реда "Устройство по подразбиране".

Това е първият начин да настроите микрофон на лаптоп с версия 10 на Windows. Припомнете си, че инструкцията е обща и за други, местоположението на някои елементи на интерфейса и името на бутоните могат да се различават само.

Метод 2: Настройки в Windows

Операционната система има своя собствена програма за отстраняване на проблеми с свързаното оборудване. Ако предишният метод не помогна, препоръчваме да го използвате. За това:

 1. Отворете прозореца Run, като щракнете върху Win + R.
 2. В появилия се прозорец въведете следната команда: control (без кавички).
 3. Кликнете върху OK.
 4. В прозореца, който се появява, кликнете върху връзката „Търсене и отстраняване на проблеми“, намиращ се в раздела „Система и сигурност“.
 5. В новото меню кликнете върху връзката "Записване на проблеми".
 6. Ще се появи съответният прозорец. В него кликнете върху „Напред“.
 7. Стартира се процесът на сканиране на оборудването за грешки. Изчакайте завършване.
 8. Прочетете подробния доклад и, ако е възможно, следвайте инструкциите.

Често системата сама задава правилните параметри за започване на работа на микрофона. Ако това не се случи, препоръчваме да преминете към следващия метод, как да настроите микрофона на лаптоп.

Метод 3: Използване на Realtek HD

Ако имате аудио драйвер от производителя Realtek, тогава системата трябва да има специална програма за настройка на микрофона. Първо, нека го отворим:

 1. Отворете "Контролен панел", като щракнете върху бутоните Win + R и въведете командата за управление в появилия се прозорец.
 2. Сред целия списък с елементи, намерете "Мениджър Realtek HD".
 3. Кликнете върху неговата икона LMB.

След това ще се появи прозорец, в който ще бъдете помолени да определите устройство по подразбиране. Съответно, изберете типа на свързаното устройство и натиснете "OK". След това отидете в раздела "Микрофон" и задайте всички необходими параметри. Това е третият начин да настроите микрофон на лаптоп, но той е подходящ само за компютри със звукова карта Realtek, ако нямате такъв, преминете към следващия метод.

Метод 4: Използване на програма на трета страна

В допълнение към вградените инструменти на операционната система има специални програми от разработчици, които ви позволяват да конфигурирате микрофона на лаптоп и не само. Препоръчително е да използвате ViPER4Windows. Това приложение има огромен списък от параметри, които ви позволяват да персонализирате микрофона, колкото искате. Той дори има опцията "Room Size", която променя коя, системата ще записва гласа ви по различни начини. С правилната настройка, ще бъде възможно да се намали шума от записа до тяхната минимална стойност.

заключение

Така че ние разглобихме най-ефективните начини за регулиране на микрофона на лаптопа. Препоръчително е да ги изпълнявате в последователността, представена в статията. Може да не се наложи да изтеглите програмата на компютъра си и ще се справите със системните инструменти.