Най-добрите SFX захранвания: функции и ревюта

Anonim

Изграждане на компютър винаги ни учи да се отнасяме всеки детайл внимателно и внимателно. Купувачите отделят много време за избора на видеокарта, процесор, дънна платка, но често инсталират система за охлаждане с лошо качество или лошо захранване в системата. Тези спомагателни детайли са не по-малко важни за системата, тъй като те са тези, които поддържат неговия поминък.

вид

Електрозахранването е представено в голямо разнообразие. На пазара има достатъчно производители, както и модели и формати. Има информация, че в цялата история на компютъра е разработена около 6 формата БП. Сега, разбира се, най-популярните сред тях, като ATX, са инсталирани в стандартния пакет от същия формат, а параметрите на устройството съответстват на необходимите параметри на дънната платка на ATX.

В допълнение към стандарта, които имат свои собствени разновидности, има компактни модели. Интересното е, че ако познатите формати не са променили размерите си през десетилетията (моделите AT на AT формат ще се впишат във всяка модерна сграда), тогава компактните модели са преминали цял път, за да станат това, което са сега.

малък

Захранващият блок SFX принадлежи към първите модели, които са класифицирани като компактни. Този тип има 5 различни модификации наведнъж. Сред тях са нископрофилни модели с ширина 100 мм и височина 50 или 63 мм. Тези конфигурации на BP получават имената, които ги характеризират по размер на вентилатора (40 и 60 mm). Такива модели са предназначени за самостоятелно охлаждане, но няма да се побират като алтернатива на охладителя. В този случай вентилаторът работи само със захранващия блок, в който е разположен.

Ако потребителят се нуждае от версия с мощно охлаждане на кутията, тогава са предложени още няколко опции. Първият предложи местоположението на вентилатора на горния капак. Разликата между двата модела е в размери: ширина 100 мм и дълбочина 125 мм при първия вариант, а на втория - напротив. Конструкцията предполага, че вентилаторът ще наднича под капака с 17 мм, поради което височината на блока става малко по-голяма.

Имаше друг вариант на SFX. Захранването се нарича PS3. Като цяло, той е много подобен на конфигурацията на ATX, но е малко скъсен. Най-често тази опция е закупена за случаи с микро-ATX.

Огромна селекция

Както се оказа, SFX захранващото устройство с мощност от 300 W е много обичайна опция на пазара. Повечето от тези модели бяха пуснати през 2012-2013. Сред тях са интересни модели, които са привлекли вниманието на купувачите и са станали популярни. Сред най-популярните са SilverStone, Seasonic, FSP, Winsis и др. Ще разгледаме най-успешните модификации.

Стандартна опция

BP SilverStone SST-ST30SF не е съвсем обичайната опция. Някои параметри показват сходството на модела с ATX-решенията. Пакетираното устройство е добро. Пред нас е черна плътна кутия с матова повърхност. На върха на набор от графични елементи, които ни помагат да научим малко за модела и неговите параметри. Веднага има образ на BP и индикация за неговата сила. Интересното е, че това е един от малкото модели, които дойдоха в кутия, обикновено специалистите получиха чист OEM (т.е. той беше опакован просто в чанта).

Кутията беше лесно отворена, а вътре в нея беше възможно да се намери самият продукт, опакован в полиетилен, захранващ кабел, пластмасови връзки, специална рамка за монтиране на този захранващ блок в по-големи корпусни съединители, както и инструкции.

Външен вид на SilverStone

Дизайнът не се различава и е типичен за SFX. Захранващото устройство получи съответните размери - 125х100х63 мм. Масово устройство - почти 900 грама. BP случай е черен, което изглежда по-привлекателно, отколкото в случая с неоцветени модели.

Накрая бе поставен стикер с параметрите на устройството. Той показва всичко до най-малките детайли, чак до серийния номер, баркода и друга служебна информация. Производителят посочва параметрите на мощността, максималното напрежение, ампеража.

В другия край има решетка, през която се виждат вътрешностите. Има и ключ за изключване и захранващ конектор. От друга страна, има забележима решетка, която покрива вентилатора, който между другото е и черен. От всички модели тази опция изглежда стилно и привлекателно. Самият капак не може да се сваля. Вентилаторът е с размери 80x20 мм. Средно диаметърът на механизма с девет остриета е 70 мм.

Подробности за SilverStone

Всички кабели в комплекта са снабдени с пластмасова обвивка. Захранването е представено от съединителя ATX Mainboard, който е може би най-универсалната опция за събиране на всяка система. Дължината на кабела е 31 см. Трудно е да се говори за нейния размер, тъй като само това ще е достатъчно, докато други ще останат недоволни. Захранването е представено от кабел с CPU конектор и дължина от 410 mm.

Също така е възможно да се свържете с видеокарта с помощта на PCI-e кабел. Нейното присъствие, разбира се, не показва щедростта на производителя, но тази опция не е представена във всеки модел. Следователно, тази функция, разбира се, е плюс на устройството.

Интересното е, че кабелите могат да намерят и съединители като SATA и Molex. Има забравен конектор за флопидисковото устройство. В резултат на това основното предимство на този модел с право може да се нарече приблизителна характеристика, параметри и наличието на компоненти за BP ATX формат.

SilverStone Ревюта

Прегледите често остават не само от потребители, но и от експерти, които провеждат тестове. Така че, на първо място, харесвах надеждна опаковка с висококачествен печат. Бяхме доволни от оборудването, което, макар и да не бъде оценено за щедрост, все пак всичко, от което се нуждаете, е там.

Отбелязано е наличието на чифт слотове PCI-e формат и CPU. Изпитването показа, че при товар от 250 W, уредът работи стабилно и не генерира повреди. Потребителите съобщават за ниско ниво на шума и като цяло добър показател за ефективност, особено ако системата не работи с пълен капацитет. Въпросите оставаха само за стабилизационната система, която се оказа малко погрешна.

необикновен

Следващият добър модел беше силовия формат SFX Seasonic SS-300SFD. Като цяло моделът изглежда нормално, но ако се вгледате внимателно, ще забележите някои функции. Така веднага можете да видите интересно място на вентилатора, който се издава малко над повърхността и се поставя в отделно отделение.

Както показва практиката, такова поставяне едва ли е успешно, тъй като самият формат има други измерения. Този модел тежи повече от килограм и има размери 125x100x76 мм. В кутията има специален бутон за изключване.

Вентилаторът вътре има подобни размери с предишния модел. Средно диаметърът му е 72 мм. Остриетата бяха по-малко от две. Променя се малко и тяхната форма. Тялото е неоцветено и изглежда стандартно в сиво.

Сезонни детайли

Както обикновено, на кутията има стикер, който ни позволява да разберем основните параметри на този SFX модел. Енергийните блокове получиха разделена линия от 12 V. Един ток не може да надвишава 14.5 A, а вторият 8 A. Резултатът е 22.5 A, а по мощност 270 W. Независимо от факта, че моделът принадлежи към захранващ блок с мощност 300 W, а цифрите дават само 270 W, тази стойност може да се счита за положителна, тъй като е посочена и в спецификациите, и като цяло този максимум е приемлив.

Включени са кабели за захранване на дънната платка, които също идват с главния конектор ATX. Дължината на кабела в този случай е 32 см. За захранване на процесора, за разлика от предишната версия, е наличен само един кабел с дължина 32 см. Като цяло решението трудно може да се нарече успешно, тъй като някои съвременни модели могат да откажат да започнат с такава връзка.

Сред другите кабели можете да видите Molex конектори, които са два пъти по-големи от предишния модел, а също така има и няколко конектора за Floppy устройството. Дължината на тези проводници е около 650 mm. Но има само два SATA конектора, които, въпреки че не оказват значително влияние върху производителността, все още могат да повлияят неблагоприятно на променливостта за потребителя.

Отзиви за Seasonic

Този модел очевидно е по-лош от предишния. Това показва оборудването, параметрите и тестването. От положителните си струва да се подчертае стабилната работа с натоварване от 250 W, тишина при ниска мощност, както и добър показател за ефективност със стойности от 150-200 W.

След това идват недостатъците на този продукт. Има въпроси към работата на стабилизационната система, при максимално натоварване, ефективността е значително намалена. Малко количество SATA също е трудно да се нарече плюс. На пълна скорост. Системата започва да прави много шум, а "издутина" за сметка на вентилаторното отделение може да изиграе жестока шега с потребители, които не вземат под внимание този фактор.

типичен

Този преглед не завършва с такива опции. Преди нас е друго захранване 300W SFX. PowerMan IP-S300BN1-0 се счита за най-типичния модел и класически представител на този формат BP. Външният вид на този продукт е стандартен, единственото нещо, което дизайнерите могат да направят малко повече с решетката за вентилатора, а след това изглежда много просто.

За разлика от предишния модел, за вентилатора няма специално отделение, което да се издига над кутията. Размерите съответстват на стандартните 125x100x63 мм. Тегло - почти 900 грама. Интересното е, че няма бутон за изключване на захранването, регулаторът на напрежението на мрежата се намира на негово място.

Вътрешният вентилатор все още е 80 мм, което се превърна в стандарт, макар и не сертифициран за този форм-фактор.

Подробности за PowerMan

Този захранващ блок SFX също е снабден с стикер с всички параметри. Общото ограничение на мощността е 125 вата. Всички необходими кабели са на място, включително за дънната платка и процесора. Има няколко конектора за периферни устройства: един чифт за SATA и Molex и един за задвижването. Основният недостатък на този модел е липсата на сертификат 80 PLUS, което значително намалява привлекателността в очите на купувача.

Ревюта на PowerMan

Това SFX 300W захранване беше тествано, което показваше само няколко предимства, сред които е добро ниво на ефективност и накрая прилична работа на стабилизиращата система. Но истинските индикатори за мощност бяха донякъде разочароващи, се оказа, че продуктът не работи стабилно на 250 W, създава много шум, има само два SATA конектора и лишава видеокартата чрез свързване на захранването.

мощен

Тройката от горните модели е най-лесният вариант за средната система. Ако потребителят ще събере мощен и работещ компютър, тогава ще трябва да потърсите по-силни захранвания за компютри. SFX не е най-популярният форм-фактор, но има и 500 и 600 W модела в своя арсенал.

Така че, само преди няколко години, на пазара се появи отличният Chieftec SFX-500GD-C. Не можете да минете покрай опаковката, която изглежда стилно, красиво и в същото време строго. Всичко е направено в черен и златен цвят. Самата БП е изобразена отпред и моделът е посочен. По-подробна информация за параметрите е на гърба на кутията.

Захранващият блок SFX 500W от Chieftec е оборудван с всичко възможно. Тук и подвижни кабели, мрежови проводници, ръководство за потребителя, винтове за монтаж. Има кабели с конектори за дънната платка, процесор, видео карта и SATA и IDE устройства.

Тази опция е идеална за тези, които искат да изградят миниатюрна, но мощна система. Въпреки прекомерното ниво на шума, сертификатът 80 Plus Gold е и обикновено се оправдава. Вътре има голям вентилатор от 12 см. Като цяло, това SFX захранване ви дава възможност да произвеждате 480 вата, което е достатъчно за овърклок игри.

силен

Е, невъзможно е да не споменем модела от 600 W от компанията, който разглеждахме в самото начало. SilverStone SX600-G е снабден с 80 Plus Gold сертификат. Продава се в много закачлив пакет, с огнени елементи на черен фон. В допълнение към необходимите кабели, различни брошури, инструкции, еврокабел, 4 винта и адаптерна рамка бяха поставени под формата на корпуса на ATX.

Това SilverStone SFX 600W захранване изглежда добре, има черно тяло и стандартизирани размери. Въпреки компактността, теглото е почти половин килограм. Но вентилаторът, за разлика от предишния модел, намалява до размер от 80 мм.

Според експерти този захранващ блок SFX с право може да се счита за най-идеалния вариант за изграждане на мощна система. Той няма конкуренти, освен че "колегата" в магазина на 700 W, но с увеличени размери. Същият BM има пасивен режим на работа, който се заменя с активен след нагряване над 45 градуса.

Моделът е изработен от висококачествени материали, има висока мощност, стабилност на напрежението и е снабден с всички необходими кабели. Единственото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е дължината на кабелите, която може да не е достатъчна, ако инсталирате устройството в стандартен случай.