Как да възстановите настройките на BIOS: обратно към стабилност

Anonim

Понякога начинаещият потребител не разбира колко сериозни могат да бъдат последствията от неправилно направените промени в работата на основната входно-изходна система. Въпреки това, не всички потребители, които са в състояние да влязат в "свещената" компютърна система, е известно как да възстановите настройките на BIOS. Но понякога се случва, че потребителят е изключително необходимо да върне "параметрите за стабилност", загубени по една или друга причина. Затова нека разгледаме всички известни и най-използвани начини за възстановяване на настройките на BIOS в първоначалното им състояние.

Изключително важно е за начинаещия потребител да знае как да нулира настройките на BIOS!

И това е вярно! Непредвидени ситуации, когато може да се наложи да се извърши такава програмно-техническа процедура, както се казва, количка и малка количка. Най-често срещаният проблем - невъзможността за зареждане на операционната система - често е резултат от неправилни промени в фърмуера на BIOS. Има чести случаи, когато причината за временната неработоспособност на компютъра се превръща в тривиално понижение в доставката на електроенергия към централизирана мрежа. Няма да пропуснем такъв неблагоприятен момент като статичен. Като цяло, знаейки как да възстановите настройките на BIOS е важно и необходимо!

Няколко думи за автономната "зависимост"

Може би за вас това ще се превърне в своеобразно откритие, но дънната платка е оборудвана със специална батерия, енергията на която помага за актуализиране на данните за пускането на компютъра. Определяйки казаното, можете да добавите: направените промени в BIOS се записват на специален микрочип памет - CMOS.

Ако гореспоменатата батерия се провали (енергията свърши), тогава е вероятно компютърната система да започне да се страхува. Между другото, това често помага да се лекуват пропуските много просто действие: издърпайте батерията от гнездото на дънната платка и я подгответе отново след 10 секунди.

Какво трябва да направите, за да възстановите BIOS до фабричните настройки

На първо място, можете да се опитате да решите горния проблем с помощта на фърмуера на самия фърмуер. Това означава, че трябва да влезете в BIOS системата и да активирате процеса на възстановяване ръчно. Заслужава да се отбележи, че в зависимост от модификацията на електронната машина, нейните характеристики и въведените в нея технологии, основният фърмуер, инсталиран на устройството, може да се различава от подобен системен софтуер.

Следователно, скриптът за въвеждане на BIOS на компютри от различни производители се регулира чрез натискане на строго съответстващия бутон. Използва се главно дежурен ключ "Изтриване" или "F2". Във всеки случай, когато компютърът се стартира, на екрана на компютъра се показва информация за това кой ключ е отговорен за въвеждането на BIOS.

Практически пример

Така че нека пристъпим към момента на разрешаване на въпроса: "Как да възстановим настройките на BIOS":

  • След като сте в работната зона на фърмуера, опитайте да натиснете клавиша "F9". В повечето случаи активирането на този бутон активира автоматично възстановяване на настройките по подразбиране.

  • Ако “горещият клавиш” не работи, тогава трябва внимателно да проучите интерфейса на BIOS за наличието на надпис под формата на “Load defaults ...” или нещо подобно. Понякога тази опция е скрита в един от разделите на фърмуера.

В някои случаи настройките по подразбиране на BIOS могат да бъдат нулирани чрез повторно инсталиране на специални CMOS джъмпери.

Как да направите това?

Изключете компютъра и го изключете от енергията, преди да продължите към това събитие. Ако имате техническа документация, то трябва да бъде внимателно проучена.

  • Развийте защитния капак на системния блок.
  • Намерете "ценната" батерия на дънната платка.
  • Като правило, CMOS джъмперите се намират в непосредствена близост до батерията.

  • Планирайте пластмасовия "контактор" за 1-15 секунди от позиция 1-2 в позиция 2-3.
  • Поставете отново допълнителната част и затворете капака на корпуса.

Преносими решения за електроника

Горните опции могат да бъдат успешно внедрени и в лаптоп, ако е необходимо да рестартирате настройките на BIOS на лаптопа. Въпреки това, при такива „преносими обстоятелства“ могат да възникнат някои несъответствия. По-специално, достъпът до CMOS батерията в повечето лаптопи е просто затворен.

Казано по-просто, батерията е разположена в много "дълбочина" на компактното устройство и следователно, без да се демонтират частите на корпуса (за да стигнете до батерията), ще бъде невъзможно да смените батерията. Ето защо, нека прибегнем до друга опция, която между другото също е ефективна по отношение на стационарни компютри.

Стартирайте помощната програма за поправка

Чрез стартовото меню (в полето за търсене) или отметката в прозореца Run (натиснете клавишната комбинация “Win ​​+ R”) въведете командата: debug.

След това в конзолата, която се отваря, избройте следното:

  • За AMI BIOS: O 70 FF, след това “Enter” и напишете: O 71 FF, отново натиснете “Enter” и завърши всички с Q.
  • С НАГРАДЕН BIOS: O 70 17, O 73 17 и отново Q.

Тази препоръка може да ви бъде полезна. Има обаче и друга опция за нулиране на настройките на фърмуера в лаптопите: за 10-15 секунди за затваряне на два специални контакта на системната платка. Тази информация обаче не винаги е посочена в техническия паспорт на конкретно изчислително устройство. Например, в някои версии на лаптопи, две такива точки се намират в непосредствена близост до оперативната памет на устройството. Като цяло, кой търси - той винаги ще намери!

Обобщава

Е, можете да бъдете поздравени, сега знаете как да възстановите BIOS чрез настройките. Въпреки това, избирайте една или друга опция, за да възстановите фабричните настройки на устройството. Защото интернет е много трудна шега и има много съветници за шега. Успешно изхвърляне и стабилност на вашето изчислително устройство!