OneDrive в Windows 10: Как да премахнете или забраните услугата за съхранение?

Anonim

OneDrive (подобно на по-ранната версия на SkyDrive) или просто „облачно съхранение“ в Windows 10 дава на потребителите много проблеми с техните постоянни съобщения и напомняния, да не говорим за факта, че този компонент започва, когато операционната система стартира и постоянно работи във фонов режим. Ако SkyDrive стартираше изключително по искане на потребителя, OneDrive работи постоянно, независимо дали ви харесва или не. След това ще ви бъде показано как да премахнете OneDrive в Windows 10 с няколко прости метода. Но първо ще решим въпроса за целесъобразността на подобни действия.

OneDrive в Windows 10: Как да премахнете услуга

Самата услуга е “зашита” в системата, така че без специални знания или допълнителен софтуер е почти невъзможно да се премахне.

Самото хранилище и неговите софтуерни компоненти в системата не заемат много място, така че въпросът как да се премахне OneDrive в Windows 10 може да се сведе до просто изключване на тази услуга, така че да не притеснява потребителя. Това може да стане по няколко метода.

Деактивиране на услугата в груповите правила

Така че, тъй като услугата започва със системата за текущата потребителска сесия, можете да я деактивирате чрез нормалното завършване на процеса в Task Manager. За да не се зарежда дори и след рестартирането на системата, тя също трябва да бъде премахната от секцията за стартиране на раздела със същото име. Някои компоненти на хранилището ще продължат да работят така или иначе и иконата за услуга ще се вижда в "Explorer".

Сега да видим как да премахнем OneDrive в Windows 10 чрез редактора на политики. Първо трябва да го извикате с помощта на реда gpedit.msc в конзолата Run.

Освен това, чрез административните шаблони, трябва да изберете секцията компоненти, в десния прозорец, да намерите реда с името на услугата и да използвате прозореца за редактиране на параметри. Ще има само четири от тях. За всяка от тях трябва да се зададат следните стойности:

  • изключване за автоматично запазване;
  • Включване за забрани за синхронизация, използване за съхранение на файлове и подобна забрана за Windows 8.1 среда.

След като запазите новите настройки, системата се рестартира. Приема се, че услугата при стартиране вече е забранена.

Забраната за функционирането на регистъра

По-ефективен метод за решаване на проблема как да се премахне OneDrive в Windows 10 е да се използва възможността за редактиране на параметрите на услугата в системния регистър. Тук стъпките са доста прости.

Обадете се на редактора чрез конзолата "Run" (regedit) задължително от името на администратора. След това, чрез клона на HKLM чрез Политики, намираме секцията OneDrive, в десния прозорец, чрез PCM, създаваме нов параметър DWORD, наречен DisableFileSync, щракнете два пъти, за да отворите прозореца за редактиране на настройките, въведете едно в полето на присвоената стойност. След това затворете редактора и рестартирайте компютъра.

Изтрийте чрез командния ред или конзолата

Как да премахнете OneDrive от Windows 10? Въпросът за пълното премахване може да бъде разрешен и с помощта на командния ред, който използва стандартния инструмент за деинсталиране - командата / / uninstall (без кавички). За наличието на услугата в системата е отговорен файл OneDriveSetup.exe, който в 32-битови системи се намира в директорията System32, а 64-битовата се намира в папката SysWOW64. Двете директории се намират в главната папка на операционната система.

В командната конзола, която е стартирана с права на администратор, е написана необходимата команда за изтриване, посочена по-горе, и пълният път до изпълнимия файл на OneDrive се въвежда преди него с интервал. Мнозина могат да се запитат: как да премахнете OneDrive от Windows Explorer 10? Но тук има решение. Дори ако иконата за услуга след деинсталирането в файловия мениджър остане след рестартирането на системата, можете да се отървете от нея по стандартния начин, използван за изтриване на файлове и папки.

Въпросът как да се премахне OneDrive в Windows 10 с помощта на PowerShell е по-сложен, така че няма да се фокусираме много върху него. Ние се ограничаваме до факта, че първо трябва да намерите желаната програма чрез показване на всички приложения (Get-AppxPackage), копирайте пълното име на пакета (Full Name), премахнете приложението с помощта на командата Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage с добавяне на пълното име, поставено в звездички.

Използване на инсталатора

Проблемът как да се премахне OneDrive в Windows 10 може да бъде решен съвсем просто с помощта на деинсталиращи приложения. Един от най-интересните е iObit Uninstaller пакета.

В списъка на инсталираните програми компонентът OneDrive понякога не се показва. Можете да го намерите чрез мениджъра на Windows, в който е избрана секцията за системно приложение, след което се натиска бутонът за изтриване под формата на кошница. В края на процеса е препоръчително да се използва мощна проверка за идентифициране на остатъчни компоненти под формата на ключове в регистъра, директории и файлове, избиране на всички елементи и изтриване, маркиране на мястото на унищожаване на обекти. След това трябва да рестартирате системата (рестартиране).

Какво да използвате

Потребителите могат да се ограничат до това да деактивират този компонент. Той няма да се намеси. Може да е необходимо да се използва "облакът". Но в случай на окончателно решение за премахване на хранилището, най-лесно е да се използва описания по-горе деинсталатор или неговите аналози, тъй като действията със системните конзоли изглеждат доста сложни.