DIR-615: фърмуер, настройка на хардуера

Anonim

Тази статия е посветена на най-популярния рутер на вътрешния пазар на мрежово оборудване - TP-Link DIR-615. Фърмуерът, конфигурацията и потребителските мнения ще помогнат на всеки новодошъл да се запознае с прекрасния рутер. Не пречи на бъдещия собственик и техническите характеристики на устройството, защото те определят необходимостта от покупка.

Отличителни черти на мрежовото оборудване

Не всеки производител на мрежово оборудване на пазара на евтини устройства може да се похвали с удобна функционалност на своя продукт при избора на специфични настройки за сигурност и Wi-Fi разпространение. D-Link успя да изненада своите фенове с новия DIR-615 рутер. Фърмуерът на мрежовото устройство е по-скоро като детски дизайнер - самият собственик решава за какви цели се нуждае от рутер. След като направи списък на нуждите, потребителят намира необходимия софтуер на официалния сайт на производителя и го зарежда в рутера.

В допълнение към официалния фърмуер, има много алтернативи в интернет, които са създадени от ентусиасти ръчно и, както показва практиката, те не са по-лоши от оригиналните продукти. През последните години много доставчици предлагат на потребителите и готови решения под формата на фърмуер за рутера. Този подход на ISP значително опростява конфигурацията на рутера у дома.

Първата стъпка - той е най-важният

Преди да се справите с проблемите на фърмуера на D-Link DIR-615 рутера, задължително е да направите резервно копие на текущите настройки. Тази стъпка е от решаващо значение за тези потребители, които имат напълно конфигуриран и оперативен рутер в ръцете си. Създавайки резервно копие, собственикът на мрежовото устройство едновременно решава два проблема: запазване на направените от вас настройки и възможност за връщане на маршрутизатора в първоначалното му състояние (за гаранционно обслужване).

За да създадете резервно копие на настройките, изберете секцията “Система”, “Утилити” на контролния панел и в появилия се прозорец намерете бутона “Save Settings”. Приложението, след като помисли малко, ще покаже диалогов прозорец с файловата система на потребителя и ще предложи да посочи пътя и името на архива. След процедурата се препоръчва да рестартирате рутера.

Инсталиране или фърмуер?

Преди да настроите DIR-615, много собственици първо се опитват да изтеглят най-новия фърмуер и да го инсталират на мрежовото устройство. Този ход има две страни на една и съща монета. В случай, че рутерът има интерфейс на английски език, изтеглянето от официалния сайт на русифицираната настройка и инсталирането ще улесни значително потребителя да настрои безжична точка за достъп и разширени настройки за сигурност.

От друга страна, съществува известна опасност рутерът да не работи. Обичайната фабрична повреда под формата на неправилна работа на процесора или модула памет може да доведе до повреда. В повечето случаи отказът на оборудването се открива по време на процеса на тестване (някой елемент не работи). Едно нещо е да се върне устройството към фабрично направената гаранция, а потребителят ще има напълно различна история с неуспешно затворено устройство.

Характеристики на фърмуера

Преди всичко, когато изтегляте фърмуера от официалния сайт на производителя, трябва да обърнете внимание на съответствието на хардуерните и софтуерните ревизии, в противен случай може да бъде изтеглен грешен софтуер, можете да убиете рутера само с едно кликване на бутон. Например, фърмуерът със символите “DIR-615 E4” в неговото име ще бъде съвместим само с маршрутизатор с E4 ревизия. За да разберете коя версия на маршрутизатора има, трябва да го обърнете и обърнете внимание на маркировката Версия на хардуера.

Последните 2-3 букви в името на фърмуера не съответстват на локализационната област на маршрутизатора, а само на езиковата поддръжка. Това е, RU - руски, BR - бразилски, и така нататък. Няма никакви свързвания към локалното поставяне на мрежовото устройство, благодарение на което много майстори, използвайки опита на по-интелигентни чуждестранни програмисти, създават свои собствени удобни решения.

Настройка на стъпка

Професионалистите препоръчват да се откаже от хаотичния метод за настройка на рутера и да се въведат данни от предварително съставения списък. Тези действия ще опростят управлението на рутера и ще ви позволят по-ефективно да конфигурирате вашата система за сигурност на домашната мрежа. Първият е конфигуриран за интернет рутер DIR-615. Съответно, преди всякакви действия, потребителят трябва да знае типа на връзката с оборудването на доставчика. Логиката тук е проста:

  • Интернет връзка е достъпна на всяко устройство, към което е свързан кабелът - отворен достъп;
  • Интернет ресурсите са достъпни само на един компютър, който има свои настройки за връзка.

В първия случай можете безопасно да свържете маршрутизатора с компютъра и оборудването на доставчика. Във втория случай трябва да знаете настройките в мрежата. Можете да ги намерите в спецификацията на договора с доставчика на услуги или да поискате данни от мрежовия администратор.

Интернет връзка

Ако връзката с доставчика е създадена без проблеми, тази стъпка трябва да бъде прескочена. Останалите ще трябва да завършат курс за ръчна настройка на връзката. Първото нещо, което трябва да направите на вашия персонален компютър е да настроите автоматичното извличане на IP адреса и DNS. В ръководството за експлоатация (в нотациите) има стъпка по стъпка алгоритъм за действия за потребителя.

Маршрутизаторът DIR-615 трябва да е свързан с компютъра и да влезе в контролния панел с помощта на всеки браузър. За настройка на връзката е отговорен раздел “Интернет”, елемент “Настройки”. Новият диалогов прозорец ще предложи на потребителя два решения на проблема: конфигурирайте рутера ръчно или използвайте услугите на асистент. Вторият вариант е по-приоритетен. Няма нищо трудно в настройката: типът на връзката е избран, данните от договора са въведени и е натиснат бутонът „Запиши“. Необходимо е рестартирането на маршрутизатора в края на процедурата.

Безжична мрежа

Втората стъпка при създаването е стартирането на Wi-Fi мрежа. DIR-615 е един от малкото маршрутизатори в бюджетния клас, които предоставят голяма функционалност на потребителя. Заедно с асортимента от настройки, собственикът получава допълнителни проблеми с избора на правилните параметри. До менюто за управление може да се осъществи достъп, като изберете секцията „Безжични настройки“. Препоръчително е да използвате алгоритъма:

  • поставете отметка пред "Активиране на мрежата", определяйки статуса "Винаги";
  • в колоната "Име" трябва да посочите името на мрежата, която ще се показва по време на търсенето (8 знака, кирилицата не се поддържа);
  • изберете режим "Смесен 802.11n" за пълна поддръжка на всички устройства;
  • тип на криптиране е по-добре да изберете "WPA" или "WPA2", както и ключа за инсталиране на AES;
  • Важен параметър е паролата за маршрутизатора DIR-615, препоръчително е да се въведе такъв набор от цифри и букви, които ще бъдат безпроблемни, за да бъдат повторени както на лаптоп, така и на смартфон (специалистите препоръчват въвеждането на серийния номер на рутера, не е възможно да го загубите и е уникален);
  • запазете настройките и презаредете маршрутизатора.

Промяна на мрежовото оборудване

Преди да настроите DIR-615 за вашите собствени задачи (например препращане на портове), задължително е да запишете конфигурационния файл на локален компютър. По принцип специалистите препоръчват да се прави резервно копие преди всяка ръчна намеса. Вторият случай в бъдеще ще спомогне за избягване на отнемащите време разходи за възстановяване на маршрутизатора и за настройването му от нулата.

Сложността на всички D-Link рутери е, че нито контролният панел, нито инструкцията за експлоатация няма да предоставят на потребителя подробно описание на фината настройка на мрежата. Въпреки това, на официалния сайт на производителя има цифрово ръководство с подробно описание на всички функции. Това се прави от производителя специално за защита на новодошлите от неефективни действия.

Проблеми и решения

Не е необичайно за собствениците на фърмуер DIR-615 на безжичен рутер да се провалят (прекъсвания на захранването или компютърни връзки, софтуерна несъвместимост). В 99% от случаите такава повреда забранява хардуера на мрежовото оборудване, превръщайки го в неработеща "тухла". При гаранция, рутерът не може да бъде предаден, така че на свой собствен риск и риск потребителят може да използва две възможности: да възстанови фърмуера в сервизния център срещу заплащане или да се опита да реши проблема сам.

Има много начини да принудите нов фърмуер в D-Link DIR-615. Най-лесният начин е да използвате 16-битовата програма D-Link Firmware Loader, която може да бъде изтеглена в интернет. Това е просто той работи под операционната система Windows 2000, и не всеки потребител ще бъде в състояние да "приятели" със собствените си усилия. Втората опция е не по-малко сложна - използвайте командния ред и услугата Telnet, за да извършите работата на 16-битово приложение ръчно (има много работни инструкции в интернет по този въпрос).

В заключение

Както показва практиката, за безжичен рутер DIR-615, фърмуерът и конфигурацията не са връзки на една верига. Това е функционален, който изисква напълно различен подход от собственика. Обикновен потребител, който не разбира мрежовото оборудване, не винаги е под силата на обичайната Wi-Fi настройка, да не говорим за фърмуера на устройството. Това е невъзможно да се вземе и флаш рутера с един замах. От първия път може да се окаже, но в повечето случаи неефективните действия водят всички собственици на устройства към сервизния център.

Що се отнася до удобството на настройката на хардуера и неговия фърмуер, напредналите потребители и професионалисти нямат никакви оплаквания. Официалният сайт на производителя има толкова много собственически софтуер за DIR-615, че много от собствениците на устройства не винаги имат достатъчно време да пробват всички фърмуери. Всеки един от тях е уникален по свой начин и, разбира се, 100% ефикасен.