В Windows 10, загуби курсора на мишката: как да се определи ситуацията?

Anonim

Доста често в различни форуми, посветени на операционните системи на семейството на Windows, потребителите могат да намерят оплаквания от факта, че курсорът на мишката изчезнал в Windows 10 и доста неочаквано и без видима причина. Нека се опитаме да разберем защо това се случва и да обсъдим какви действия можете да предприемете, за да възстановите устройството и да покажете показалеца на екрана на монитора.

Липсва курсора на мишката в Windows 10 на лаптоп: какво да правя на първо място?

Да започнем с най-баналните ситуации и най-простите методи за излизане от сегашната ситуация. Предполагаме, че до определен момент всичко беше нормално, но след това курсорът на мишката в „Windows 10“ изчезна. Какво можеше да се случи? В повечето случаи, колкото и странно да звучи, потребителите абсолютно не обръщат внимание на възможното механично увреждане на самото посочващо устройство, конектора или USB порта, към който е свързан. Въпреки, че курсорът на лаптопа трябва да се показва дори и без свързана мишка, понякога можете да откриете ситуации, когато например модул за безжична мишка, работещ чрез Wi-Fi или Bluetooth е свързан, но курсорът е скрит само защото портът не работи или дори случай на самата мишка.

Можете да проверите наличието на показалец на екрана, като преместите пръста си върху тъчпада. Ако има движение, точката е точно в самото посочващо устройство.

Често се случва курсорът на мишката в Windows 10 да изчезне в момента, в който прожекцията на екрана се включи от лаптопа, например на телевизионен панел или на втори монитор.

В случай на мишки, снабдени с колелце за превъртане, това всъщност може да бъде наблюдавано и за да активирате показалеца на това колело, просто трябва да кликнете (понякога е достатъчно просто да преместите мишката върху повърхността, на която се намира).

Понякога може да се наблюдава подобно явление в случай на прегряване на графичния адаптер, така че е препоръчително да проверите видео картата веднага за повишени температури, използвайки специално разработени приложения като AIDA64 или GPU-Z.

Всъщност, проникването на вируси в системата не може да бъде изключено, тъй като някои от техните разновидности могат да накарат курсора да изчезне от екрана, да го потрепва или дори спонтанно да се движи по работното пространство. Следователно е необходимо да се извърши сканиране на системата за вируси, но преносимите скенери се използват най-добре за такива цели.

Активиране на показалеца на клавиатурата

Друга напълно банална причина, че курсорът на мишката изчезна в Windows 10 е, че потребителят може неволно да изключи дисплея си на екрана. Някои модели лаптопи имат тази функция. За да активирате отново указателя, е необходимо да използвате комбинацията от клавиши Fn с друг бутон, който има изображение на мишката или курсора (най-често е ключ с английската буква “T”).

Промяна на настройките на показалеца

Неправилно зададените настройки за показване на показалеца, които биха могли да бъдат променени от самия потребител, също могат да доведат до такива ситуации.

За да отстраните неизправности, най-добре е да използвате съответния раздел за настройване на параметрите на мишката в контролния панел, да отидете в раздела Настройки на показалеца и напълно да забраните показването на следата на показалеца при преместване на манипулатора. Често това действие ви позволява да възстановите видимостта на курсора на екрана.

Липсва курсора на мишката в Windows 10: какво да правя с актуализации и драйвери?

Има и ситуации, в които курсорът изчезва след инсталиране на системни актуализации. Най-вероятно пакетите, които се инсталират автоматично, не съдържат актуализации за драйверите на самата мишка или за USB контролери, които отговарят за пълната функционалност на портовете. Най-често това може да се наблюдава в случаите, когато конкретна игрална мишка е свързана с компютър или лаптоп, за които системният драйвер не може да бъде автоматично обновен или инсталиран. В този случай оптималното решение би било самостоятелно да се изтегли необходимия актуализиран софтуер от ресурса на производителя с последващата му инсталация.

За да търсите най-подходящия драйвер, можете да използвате информацията за хардуерния идентификатор, която се намира в “Device Manager”. За да се опрости търсенето и инсталирането на драйвери, препоръчително е да се използват и автоматизирани програми като Driver Booster или подобни помощни програми.

Ако въпросът е в инсталираните пакети с актуализации, които също могат да бъдат непълни и да предизвикат конфликт на оборудване, те трябва да бъдат отстранени на свой ред. След идентифицирането на неуспешен пакет, той трябва да бъде добавен към списъка с изключения за задължително инсталиране, когато се указва повторно търсене на актуализации в ръчен режим.

Ако е необходимо, можете да използвате помощната програма за актуализиране, разработена от Microsoft, която значително опростява въпроса.

Проверка на системните файлове и възстановяване на системата

И накрая, нека предположим, че курсорът на мишката в Windows 10 е изчезнал, но никой от предложените методи не може да поправи ситуацията. В този случай най-доброто решение би било да се проверят системните файлове и компоненти с командата "sfc / scannow" чрез командния ред, изпълняван като администратор.

Ако системата съобщи, че не са открити проблеми (или не могат да бъдат фиксирани), има смисъл да се използва инструмента за възстановяване на системата, като се използва комбинацията, показана по-горе, която също се въвежда в командния ред.

И накрая, ако това не доведе до нищо, използвайте ключа на системния регистър в пътя, посочен в изображението по-горе, нулирайте стойността му и след това изпълнете пълното рестартиране на системата.