Unlocker: каква е тази програма, за какво е тя и как да я използваме на практика?

Anonim

След пускането на седмата версия на операционната система Windows, много потребители откриха на своите компютри и лаптопи неизвестно приложение, наречено Unlocker. Каква е тази програма, някои хора не разбраха тогава, въпреки че беше официално включена в инсталационните дистрибуции. Нека се опитаме да изясним защо е необходим този аплет.

Unlocker: каква е тази програма?

Така че, за да разберете какво е това приложение, можете да бъдете абсолютно елементарни, ако просто преведете името си от английски. Unlocker означава отключване.

С други думи, Unlocker е програма за изтриване на файлове и папки, които не могат да бъдат изтрити с помощта на конвенционални инструменти и техники в операционните системи на Windows (например системни директории, динамични библиотеки, папки или файлове, които понастоящем се използват от фоновите услуги и процеси).

Какво може да направи това приложение?

Говорейки за основните характеристики на приложението, си струва да се отбележи, че той е способен да изтрие абсолютно всички (почти всички) обекти, включително дори системни файлове и директории. С всичко това можете дори да кажете, че Unlocker е програма за деинсталиране на програми, но не в смисъл как работят деинсталаторите, премахвайки всички компоненти на даден софтуер от системата, но в контекста, че може да изтрива изпълними файлове и да се зарежда в RAM динамични библиотеки.

Освен това има и друг важен момент. Факт е, че програмата Unlocker за Windows 7 и по-нови версии може да изтрие от системата и тези възстановени (блокирани) обекти, които са специално създадени от вируси, въпреки че вирусът в момента работи в активен фон. Понякога, както вече е ясно, във връзка с антивирусен софтуер, приложение е незаменим инструмент за пълно почистване на компютъра от проникнали в него заплахи (дори ако скенерът не може да неутрализира или изтрие такива обекти).

Принцип на действие

Това е общото приложение на Unlocker. Каква е тази програма, според нас, вече е малко ясна. Сега няколко думи за това как всичко това работи.

Като такава, програмата няма интерфейс. Той просто вгражда собствените си команди в контекстни менюта точно като антивируси или архиватори. Следователно, използването на приложението се състои именно в избора на съответния елемент от всяко PCM меню (в Explorer, друг файлов мениджър, на работния плот и т.н.).

От техническа гледна точка, Unlocker се различава от системните услуги на Windows, тъй като ви позволява ясно да проследявате точно какъв процес е зает в даден файл, да го завършите, да освободите файла и да премахнете забраната за изтриване. От само себе си се разбира, че случаят не се ограничава само до отстраняването. Понякога приложението може да се използва за преименуване на файлове или директории, както и за преместването им от едно място на друго.

Unlocker: как да работите с програмата? Практическа употреба

И накрая, нека да видим как всичко това работи на практика. Да предположим, че имаме 64-битова система, в която две програмни директории са Program Files и Program Files (x86). Първият е от съществено значение за инсталирането на компоненти на приложения с 64-битова архитектура, а вторият се използва за инсталиране на 32-битови програми.

Ще се опитаме да изтрием няколко папки в директория, маркирана (x86), ако приемем, че не ни трябват. Помислете за предварително инсталираните системни компоненти. Изберете необходимите директории и изберете линията Unlocker чрез PCM.

Появява се прозорец, в който трябва да изберете желаното действие. Инсталирайте в падащия списък изтрийте. Приложението ще покаже напредъка на процеса, след което се появява съобщение, показващо, че обектите са били изтрити. Поглеждаме в "Explorer". И, за едно чудо, папките, избрани по-рано, не са там! Какво е най-интересно, рестартирането изобщо не се изискваше, а системата работеше и работеше както трябва.

Тук имате Unlocker. Каква програма това е по отношение на премахването на поддиректории е разбираемо. Но нека да продължим и да се опитаме да изтрием цялата директория Program Files (x86). Това е невъзможно да се направи с обикновени действия и методи.

Чрез RMB на директорията отново изберете Unlocker. Когато се опитва да изтрие, може да се покаже съобщение, че дескрипторът за блокиране не е намерен.

Отново изпълняваме същото действие, но в новия прозорец със списъка кликнете върху бутона "Отключи всички". След определен период от време прозорецът изчезва. Отново изберете Unlocker и инсталирайте деинсталирането. Процесът започва, но в края се показва съобщение, че някои обекти ще бъдат изтрити само след рестартиране на системата. Извършете рестартиране и отново погледнете в "Explorer". Папката е изчезнала!

Трябва ли да използвам приложението?

Имайте предвид, че представените действия са показани, така да се каже, за яснота. Изтриване на такива директории или файлове, взети поотделно, разбира се, не се препоръчва под никакъв претекст, тъй като дори някои от инсталираните програми ще спрат да работят и системата ще бъде нестабилна. Ако не сте уверени в знанията си или изведнъж искате да експериментирате в интерес на интереса, не трябва да правите това. По-добре е незабавно да премахнете Unlocker.

Това може да стане съвсем просто от раздела за програми и компоненти, намиращ се в „Контролен панел“, и след това да рестартирате компютъра или лаптопа. Така че дори всяко изкушение да се използва полезността ще изчезне. В този случай е желателно да се извърши рестартиране веднага при поискване, без да се забавя за неопределено време.

В заключение

Това е общо взето и всичко, което се отнася до помощната програма Unlocker. Не се препоръчва да го използвате за изтриване или преименуване на системни компоненти (и като цяло не трябва да извиквате приложението без нужда). Но в ситуации с вируси или липса на администраторски права за извършване на някои действия с други неизменяеми файлове или директории, Unlocker е просто незаменим инструмент.