Как да получите права на суперпотребител: съвети. Основни права

Anonim

Към днешна дата операционната система "Android" е най-често използваната контролна програма за различни преносими устройства. Повечето от смартфоните, таблетите, нетбуците, телевизорите, интелигентните гривни и много други приспособления работят с тази операционна система. Ураганното развитие на мобилния пазар, както и отворената архитектура и благоприятната среда за разработка на софтуер, си свършиха работата: през 2018 г., в рейтингите за маса и популярност, абсурдният зелен робот избягва дори всички мощни Wiindows.

Както знаете, Android е разработен на базата на ядрото на Linux и има ключовите характеристики на последното. Но обикновеният потребител на мобилни приспособления може преди всичко да се интересува от така наречения корен достъп до системата с права на суперпотребител, който може значително да разшири функционалността на устройството в способни ръце.

Какво представляват правата на супер потребител?

Права на суперпотребител в Linux - неограничени права на акаунта за управление на Superuser, който ви позволява да изпълнявате абсолютно всички действия в средата на операционната система. Конфигуриране на системата, всички файлови операции, инсталиране на програми - всички тези процедури са достъпни без никакви ограничения за собственика на суперпотребителския акаунт или root-права.

Разбира се, ползването на такива глобални привилегии е много неясно решение, особено за корпоративна среда, където много задачи изискват разграничаване на права. Ето защо, в текущата изгражда на "Линукс" получите правата на суперпотребител, като правило, можете да използвате специална помощна програма. Правилно конфигуриран, той ви позволява да дефинирате допустими потребителски параметри за достъп, без да напускате зоната му на отговорност. Root, за да избегне проблеми, е изключен изцяло, и тези, които например трябва да знаят как да получат root права в Ubuntu, ще трябва да използват sudo.

Основен достъп на Android

В операционната система Android първоначално root е деактивиран и потребителят няма достъп до системните дялове на устройството, както и до разширени възможности за конфигуриране. Това е направено по причина: след като са получили такива разрешения, собственикът на притурката може не само да ги използва за заобикаляне на правилата на Google, но и сериозно да наруши функционалността на устройството или дори да го превърне в безполезно парче пластмаса (наричано „тухла“), случайно изтриване на важен системен файл или директория. Именно поради тези причини (трябва да бъдете честни: особено първата) в нито един от официалните ресурси няма да има информация за това как да получите root права на Android.Всеки, който по една или друга причина ще трябва да получат пълен достъп до устройството, ще трябва да се свържете със съответните специализирани ресурси (напр. w3bsit3-dns.com.ru). Не бива обаче да се забравя, че без определени познания е доста трудно да се осъзнаят възможностите на този достъп. Ето защо всеки от начините за получаване на права на суперпотребител е придружен от подробни инструкции, от които се препоръчва да не се отказвате.

Опции за root достъп

Основното предимство, което root права дават на потребителя е да придобие пълен контрол над устройството. Осъществяването на такъв контрол обикновено се изразява в следните случаи:

 1. Достъп до системния дял и цялото му съдържание (например за изтриване на фабрични мелодии).
 2. Възможността за замразяване или изтриване на системни приложения (използвайте тази функция трябва да бъде с изключително внимание, защото можете да изтриете това, което не трябва да изтривате).
 3. Използване на рекламни блокери.
 4. Превъзлагане на системните ключове на смартфон или таблет.
 5. Замяна на идентификатора на устройството (помага да се предостави различен софтуер или да се използва тарифа на устройството, което не е предназначено за този тип джаджи).
 6. Създаване на резервно копие на системния дял.
 7. Пълно прехвърляне на приложения и кеш приложения към карта с памет (монтиране на виртуален дял).
 8. Създаване и коригиране на ограничения върху действията на дадено приложение (включително не само достъп до интернет, но и взаимодействие с функциите и настройките на устройството).
 9. Въвеждането на вътрешната структура на игрите и програмите за тях.
 10. Разширено персонализиране на операционната система (поради не само промяна на визуалния дизайн, но и промяна на фабричния фърмуер за потребителя).
 11. Пълно премахване на услугите на Google от устройството и подмяната им с алтернатива (доста сложна процедура, която изисква подготовка).

Как да получите права на суперпотребител

Няма универсален инструмент, подходящ за абсолютно всяко Android устройство: процесът на получаване на пълен достъп е индивидуален за всяко устройство. Наличието на подобна архитектура на устройството, разбира се, ви позволява да ги комбинирате в групи, за които можете да получите корен от някаква специфична програма или алгоритъм, но списъкът на устройствата, съвместими с този метод, ще бъде ограничен. Важна роля играе версията на фърмуера, както и версията на самата операционна система.

Най-лесният начин за завъртане е на джаджи, добре познати на потребителите на марките: Samsung, Sony, LG, Lenovo, Asus, HTC и др. В същото време различните модели на една и съща марка могат да изискват различни методи за получаване на права на суперпотребители. Обикновено това инсталиране на една или две приложения директно на устройството, както и последващи манипулации с тях. Въпреки че има изключения, при които правата на смартфона се отварят само когато компютърът е свързан и се стартира специална програма.

В случай на оборудване на по-малко известни търговски марки, всичко може да бъде по-просто и много по-сложно: за да получите корен, може да се наложи да заредите режима на възстановяване на телефона и дори да промените фърмуера.

Съответно, всички методи за инсталиране на корен на устройство могат да бъдат разделени на самостоятелни (без използване на компютър) и свързани (с помощта на компютър).

Без използване на компютър

Въз основа на използването на apk-utilities, изтеглянето, инсталирането и стартирането на които могат да се извършват директно от устройството. Най-популярните и често използвани сред тях са:

Baidu корен

Доста популярна програма, която ви позволява да получите корен на различни устройства с Android версии от 2.2 до 4.4. Процедурата е съвсем проста:

 1. Изтеглете програмата.
 2. Стартирайте инсталацията, приемете споразумението.
 3. Отпишете се от актуализацията.
 4. Докоснете "Get Root".
 5. Изчакайте края.

С тази програма, получаването на права на суперпотребители, както се оказа, е съвсем просто: отнема буквално няколко докосвания. Въпреки това, никой не може да гарантира съвместимост с което и да е устройство, а информацията на руската страница за изтегляне е достъпна:

Framaroot

Помощна програма, която поддържа впечатляващ списък от устройства. Позволява ви да заобиколите защитата на Android с помощта на няколко алгоритми, което увеличава шансовете за получаване на root права. Хакерската процедура на практика не се различава от тази в Baidu, с изключение на това, че накрая ще трябва да инсталирате специален root мениджър за приложението SuperSu (можете да го изтеглите от Play Market) поддържаните версии на Android 2.0-4.2.

360 корен

Програма, която поддържа "Android" от версия 1.6 до версия 5.1.1 и по този начин осигурява много по-голямо покритие на устройствата. Когато се изпълнява, той проверява версията на фърмуера и предлага най-подходящия начин за активиране на правата на суперпотребителя в "Android". Както и в случаите с други програми, той може да не предложи, предвид спецификата на процеса. В този случай ще трябва да потърсите друг начин или друга програма.

Корен на краля

По-„глобална“ програма, която може да предостави устройства с root достъп с версии на операционната система до Marsahmallow включително. Интерфейсът е още по-минималистичен от този на "конкурентите", но се справя със задачите си:

Ако програмата не е дала резултат в първия опит, има смисъл да опитате няколко пъти.

Горните съоръжения са далеч от единствените. И тъй като вероятността никой от тях да не помогне да се инсталира корен на определено устройство е доста висок, ще трябва да използвате други средства, информация за които може да се намери в мрежата във връзка с модела на притурката.

Използване на компютър

Най-простите и, съответно, популярните начини за инсталиране на root права с помощта на компютър са програми, които вече са известни на потребители като Root 360 и King Root. Използването на PC версии на такива приложения значително увеличава шансовете за получаване на права на суперпотребители: списъците на съвместимите версии на устройства и фърмуер са много по-обширни от тези на мобилните версии. Въпреки това, сто процента гаранция, разбира се, не може да бъде.

Най-трудното при работа с програми е китайският инсталатор, който е пълен с йероглифи. Минавайки го и стартирайки програмата, ще има само няколко прости стъпки:

 1. Активирайте режима на програмист на преносимо устройство. За да направите това, в настройките трябва да натиснете раздела "За устройството", а след това няколко пъти бързо натиснете "Build номер". След това, линията "For Developers" ще се появи в основните настройки (или нещо друго).
 2. Отидете в раздела, активирайте елемента "Debug USB" в него.
 3. Стартирайте програмата на компютъра, свържете устройството към компютъра (драйверите трябва да бъдат инсталирани).
 4. Изчакайте програмата да определи устройството и натиснете бутона "Root".
 5. Потвърдете връзката на екрана на притурката, след което отново се съгласете да продължите операцията.
 6. Изчакайте процесът да завърши и рестартирайте устройството.

Използване на персонализирана среда за възстановяване

Начин за напреднали потребители. Собствениците на притурки, базирани на "Android" до версия 6 включително, се използват като последен шанс, собствениците на устройства с Nougat и по-горе просто нямат изход, тъй като няма да работи, за да получат права на суперпотребител по друг начин. Долната линия е инсталирането на така нареченото потребителско възстановяване.

Последното позволява да се предоставят права на суперпотребители на приложения и да се инсталират неоригинални версии на фърмуера. За съжаление, няма универсална инструкция за инсталиране на такава среда на "Android" устройство (много параметри и елементи, с които потребителят трябва да взаимодейства в процеса може да се различава значително), така че ще трябва да потърсите ръководство за конкретен смартфон или таблет.