Какво е DNS сървър? Какво представлява DNS Unlocker?

Anonim

Интернет е колекция от локални компютърни мрежи, които се намират във всички страни на света. По правило такива комуникационни линии са в контакт един с друг, спазвайки единни правила, наречени протоколи. Такива условия се приемат от всички страни на доброволна основа, защото няма нито един правителствен регулаторен акт, който да ги принуждава да ги използват.

Какво е DNS?

DNS е един от най-важните набори от правила. Името означава "система за име на домейн". DNS трябва да се приема като разпределена база данни, която съдържа информация за мрежовите устройства: IP адрес, информация за маршрутизиране на пощенските съобщения и името на устройството.

Първата система за домейн за BSD-Unix се появи преди 30 години. Домейнът за имена на Berkley все още продължава да бъде част от повечето Unix системи.

DNS сървър - какво е това?

Всеки компютър в интернет носи статус на клиент. Той може също да играе ролята на сървър паралелно.

Когато има нужда да се ускори процесът на определяне на имената, DNS сървърът идва на помощ. Какво е това, питаш?

DNS сървърът е компютър, който превежда символни имена в IP адреси и обратно.

Ако компютърът е клиент, мрежовите програми използват функцията gethostbyaddr, за да определят името на устройството от информацията за контакт в мрежата. Опцията gethostbyname ви позволява да разберете IP адреса на устройството.

Ако устройството се използва като DNS сървър, това означава регистрация на поне един домейн на машината.

DNS сървърът отговаря на заявки от домейни, свързани с него и ги препраща, когато е необходимо, на други компютри от чужда зона.

Интернет DNS адреси

Въз основа на факта, че DNS е система за име на домейн, всеки компютър трябва да бъде идентифициран в него. Ето защо на мрежовите устройства се присвояват собствени уникални имена, които се състоят от букви, разделени от точки.

Това означава, че DNS адресът е уникална комбинация от името на реалния компютър и данните за контакт на домейните.

Концепции на системата за имена на домейни

Структурата на DNS има формата на дървовидна йерархия, състояща се от домейни, зони, възли и други елементи, за които ще научите сега.

На върха е зоната на корените. Тя може да бъде конфигурирана на различни огледала, които съдържат данни за сървърите и отговарят за DNS домейна. Това се случва на компютри, разположени по целия свят.

Многобройни сървъри на root-зони обработват всички заявки, дори и такива, които не са рекурсивни. Многократно сме повтаряли тази тайнствена дума, което означава, че е време да обясним каква е нейната същност.

Зоната може да се нарече абсолютно всяка част от системата за име на домейн. Това е твърд и неделим сектор на картата. Избирането на няколко клона в една зона ви позволява да делегирате отговорността за тази част от дървото на друга организация или лице.

Всеки домейн задължително съдържа компонент като DNS. Това ви позволява локално да съхранявате данните, за които трябва да отговорите.

Що се отнася до домейна, той е само клон на дървовидната структура на DNS, частен възел, който има повече от едно устройство в подчиненост.

В интернет има огромен брой домейни и всички те, с изключение на корена, са подчинени на по-висшите елементи.

DNS сървъри

Основният DNS сървър е авторитетният компютър. Той съхранява всички копия на файла с данни на зоната, последван от системния администратор.

Вторичен DNS сървър е един от основните компютри. Копира всички файлове, съхранени на първичния сървър. Основната му разлика е, че данните идват от главния сървър, а не от конфигурационните файлове на зоната. Вторичен DNS сървър може да споделя информация с други компютри на същото ниво. Всяко искане до хостовете на авторитетния сървър ще бъде предадено или на него, или на хост устройството.

Броят на вторичните сървъри не е ограничен. Те могат да бъдат произволен брой. Уведомленията за промяна или разширяване на зоната се получават редовно, но всичко зависи от настройките, зададени от администратора.

Преносът на зони най-често се извършва чрез копиране. Съществуват два механизма за дублиране на информация: пълни и постепенни.

Кеширане на DNS сървър

Такива компютри нямат авторитетни права. В тяхната памет те спестяват отговори на въпросите, които бяха зададени по-рано. Ако информацията не може да бъде намерена, е необходимо да се изискват данни от DNS сървъра нагоре.

DNS Unlocker - каква е тази програма?

Това е допълнителен модул, който често се включва при инсталирането на свободен софтуер. Той е изключително вреден за работата и ефективността на персоналния компютър.

Това е програма, която може да унищожи системата или да я доведе до бездействие. Това е вирус, който се разпространява като светкавица в целия свят. След първото нахлуване в DNS системата, Unlocker започва да работи във фонов режим, който е невидим за потребителите. Модулът постепенно инсталира злонамерени и опасни кодове на компютъра, което води до появата на системни заплахи. Освен това вирусният модул автоматично забранява антивирусната защита, така че нищо не може да защити важни файлове и документи, към които програмата бавно достига.

Как да определите, че компютърът ви е заразен със злонамерен софтуер

Какви са признаците, че вашият компютър е заразен с DNS Unlocker? Каква е тази програма, вече знаете. Нека започнем да изучаваме сигналите, които показват, че вашите данни са изложени на риск.

 • Появата на неизвестни прозорци. Ако изскачащите реклами започнат да се показват, докато работите с компютър, вземете проблема сериозно. Това е един от признаците, че вирусният модул е ​​заразил вашата система.
 • Спадът в производителността на компютъра. Наскоро вашият компютър започна много бавно да изпълнява стандартни действия, които преди това отнеха секунди? Проверете работата на машината. Ако тази цифра е спаднала, тогава е време да проверите системата и да премахнете DNS Unlocker.
 • Работа на аварийната система. Ако наскоро компютърът ви започна да затваря много често, това може да означава и наличието на вирусен модул.
 • Пренасочване към друга уеб страница. DNS Unlocker е вирусен модул, който може да променя настройките на браузъра. Това се проявява в пренасочването към други ресурси. Появата на началната страница и търсещата машина по подразбиране също могат да се променят.
 • Нови значки. Неизвестните преки пътища могат да се появят на работния плот, съдържащи връзки към злонамерени и опасни уебсайтове.
 • Хардуерни спорове. Този случай се характеризира с деактивиране на принтера и други устройства без вашата пряка намеса. Можете да изберете една от настройките и компютърът ще реагира на вашите команди напълно различно или изобщо няма да отговори на тях. Тази ситуация може да говори и за инфекцията на системата.
 • Липсват важни файлове. Докато работите с приложенията, вашата система може да докладва за критична грешка - липсата на важни данни. Вероятно това е следствие от работата на вирусния модул. След като влезе в системата, тя може да се изкачи в настройките си и да изтрие важни файлове, без които правилното функциониране на приложенията става невъзможно.

Опасно въздействие на DNS Unlocker на операционната система Windows

 • Злонамерената добавка може да промени настройките на браузъра, с които сте свикнали. Става дума за търсачката, която се използва по подразбиране, началната страница, всички видове пренасочване към опасни ресурси на трети страни.
 • Отваряйки браузъра, вместо последните раздели, ще видите непозната уеб страница.
 • Различни изскачащи прозорци и информационни съобщения ще попречат на работния процес. А следващите връзки от тях е допълнителна заплаха за вашия компютър.
 • Етикетът „Моят компютър“ се заменя с друга икона с връзка към неоторизиран злонамерен ресурс.
 • Въвеждайки се в системата, вирусът я прави уязвима, като поставя фалшиви помощни системи и ленти с инструменти.
 • Търсачката на браузъра започва да дава неточни резултати и това е много вредно, особено когато става въпрос за намиране на официална информация.
 • DNS Unlocker променя настройките по подразбиране на операционната система и също така забранява Task Manager.
 • Приложенията започват да работят много бавно и само периодично отговарят на потребителски заявки.
 • Подобно на повечето вируси, DNS Unlocker ще стигне до вашите чувствителни данни: име, парола. Също така, програмата ще отвори всичките ви снимки и лични файлове.
 • Някои потребители твърдят, че зловредният модул може да блокира достъпа до работния плот и да поиска такса за отварянето му.
 • Логично е, че DNS Unlocker блокира антивирусите, защото иска колкото е възможно повече време, за да остане незабелязано и да разпространява опасен код.

Ето защо е много важно да идентифицирате зловредния модул и да го премахнете възможно най-скоро. Само такава радикална мярка ще спаси компютъра ви от загуба на важни данни.