Как да създадете мрежа между компютрите?

Anonim

Ако имате няколко домашни компютри, създаването на локална мрежа е повече от практическо решение. В крайна сметка, за да прехвърлите смешни снимки един на друг вече няма да се налага да използвате флаш памети, връзки или облачно съхранение. Интересува ли ви? Тогава нека да разберем как да създадем мрежа у дома, като харчим минимум време и пари за него.

Какво представлява локалната мрежа и за какво е тя?

Локална мрежа е няколко независими компютъра, които са комбинирани за бърз обмен на данни. С тази технология, можете да съберете някакъв вид персонален сървър за домашна употреба или малък работен офис. Подобно може да се наблюдава в компютърните клубове, офисите, малките предприятия.

Можете да организирате това у дома. За да се създаде мрежа между компютри, достатъчно странно, не е невъзможна задача, важно е само внимателно да се разбере всичко и да не се пропускат ключовите стъпки.

видове

Локалната мрежа може да бъде свързана към интернет или не, а това не засяга работата на самата мрежа. Също така може да съдържа различен брой компютри, свързани по различни начини, например лаптопът е свързан безжично, а стационарният компютър е свързан с кабел. Като цяло мрежата може да съдържа произволен брой машини, комбинирани по различни начини.

Като цяло, методите за конфигуриране не са много различни за различните типове мрежи и най-вероятно няма да ви затрудняват, освен в случаите, когато IP адресите не могат да се издават автоматично и е необходима намеса на потребителя.

елементи

Мрежата ще изисква:

 • Един или повече парчета гофриран UTP кабел, необходимата дължина. Тъй като създаването на мрежа ще се случи между компютрите, е необходимо да се компресира / закупи кабел за локалната мрежа.
 • Ако планирате да изградите мрежа от два или три компютъра, можете да използвате рутер като мрежов комутатор, но тази мрежа ще бъде малко по-различна.
 • За да създадете мрежа с един хост компютър и да разпространите интернет от нея, е необходима допълнителна мрежова карта, тъй като един адаптер не може да работи едновременно с приемането и извеждането. За тази цел има специални двойни адаптери.
 • Е, и, разбира се, два или повече компютъра.

В допълнение, някои компоненти може да са необходими в определени случаи и може да не присъстват в списъка. Е, нека да се заемем с създаването на домашна мрежа.

Настройка на домашна група

Първо трябва да дадете на всички компютри в мрежата различни имена, но същата работна група обикновено е WORKGROUP. Можете да промените настройките на: Моят компютър / Свойства / Разширени системни настройки / Име на компютъра. Кликвайки върху бутона "Редактиране", въведете желаните стойности.

Започвайки с Windows 7, подобно упражнение като създаване на мрежа изглежда грозно просто с помощта на домашна група. Това се случва по следния начин:

 1. Отворете мрежовия контролен център на хост компютъра. За да направите това, просто щракнете с десния бутон върху иконата за интернет връзка в тавата, изберете съответния елемент.
 2. Изберете връзката „Домашна група“ в долния ляв ъгъл на прозореца.
 3. Изберете Създай домашна група и следвайте инструкциите на съветника. Последният прозорец ще генерира автоматична парола, която трябва да запомните.

Ако няма грешки, началната група е създадена успешно. Сега се свържете с него от втория компютър:

 1. Отиваме в същия мрежов център.
 2. Кликнете върху елемента, за да се присъедините (близо до активната мрежа).
 3. Следвайте указанията на съветника и въведете предварително записаната парола.

Създава се пълна мрежа, както и готова за работа. Струва си да се каже, че можете да свържете групата към Интернет по няколко начина: чрез рутер (с една мрежова карта), чрез обикновен проводник (с две мрежови карти).

Създаване на връзка между два компютъра

За да създадете мрежа между два компютъра, както при предишния метод, само един UTP кабел е необходим за свързване на съединителите на мрежовата карта. За хост компютъра изглежда така:

 1. Отворете отново Центъра за управление на мрежата.
 2. При мрежова връзка, посочена като неактивна, щракнете с десния бутон и отидете на свойства.

Тогава в свойствата на протокола TCP. Ако използвате директна връзка между компютъра и компютъра, трябва да преминете към ръчно управление и да въведете следните данни:

 1. IP адрес: 192.168.1.1.
 2. Маска на подмрежата (автоматично зададена): 255.255.255.0.
 3. Основният шлюз: 192.168.1.1.
 4. В настройките на DNS сървъра можете да посочите сървъра на Google: 8.8.8.8 или главния шлюз. Този елемент може да бъде пропуснат, тъй като DNS, създаден в локалната мрежа, не се използва.
 5. В раздела „достъп“ трябва да поставите отметка в квадратчето срещу двата елемента.

Запазете настройките и излезте от контролния панел. Отидете на втория компютър. Тук е необходимо да въведете едни и същи данни, с изключение на IP адреса. Тя трябва да бъде уникална, например 192.168.1.2.

Готово! Създадохме стабилна връзка между два компютъра. За да споделите информация, трябва само да разрешите споделянето на файлове за всички членове на групата.

И ако има няколко компютъра?

За свързване на три или повече компютри ще е необходим мрежов ключ - Switch. Той обработва мрежовия трафик и ги разпределя по канали. Грубо казано, това е доста сложен кабелен сплитер. Някои комутатори имат специален порт за свързване на хост компютъра. Схемата с превключвателя изглежда така: маршрутизаторни комутатори.

Тъй като този метод е малко по-различен, нека да разгледаме как да създадем мрежа чрез Switch:

 1. Първо, инсталираме драйверите за мрежовата карта, ако системата по някаква причина не е направила това.
 2. Настройките за LAN връзка няма да се различават от предишната версия. На главния компютър посочете IP - 192.168.1.1. Важно е да се отбележи, че е необходимо да се определи този IP адрес на хост компютъра, с един в края. На всички следващи компютри тя ще бъде различна: за втората 192.168.1.2, за третата 192.168.1.3 и т.н.

Сега настройте интернет връзката. В повечето случаи връзката се осъществява автоматично, към автоматично генерирани IP адреси. В други ситуации може да се наложи да въведете данните ръчно, след консултация с доставчика.

Отворен достъп

Можете да отворите достъпа до всички файлове, като щракнете върху тях с RMB и задръжте курсора върху реда „Споделяне“, за да изберете желания елемент. Можете също да отворите достъп в свойствата на папките в лентата на задачите. Можете да разрешите на други потребители да използват не само отделни папки, но и целия локален диск.

Как да създам Wi-Fi връзка?

Създаването на Wi-Fi мрежа е доста практично решение, ако има само един рутер и куп лаптопи, които трябва да бъдат комбинирани. Това ще ви помогне да спестите не само от тона кабел, но и от скоростта на организацията. В някои аспекти създаването на мрежа чрез Wi-Fi е много подобно на обичайното изграждане на локален компютър, но има няколко разлики:

 • От оборудването се изисква само рутера и компютрите.
 • Няма объркване с кабелите.
 • Можете дори да се организирате в изолирани райони.

По принцип всички компютри, свързани към една и съща мрежа, вече са свързани помежду си и се изисква само малка настройка:

 1. В Центъра за управление на мрежата създаваме нова безжична връзка, следвайки указанията на съветника.
 2. Ще се появи нова връзка, към която можете да се присъедините с паролата, посочена при регистрацията на мрежата.
 3. Можете да отворите споделянето на файлове в същия прозорец.

Това завършва симулацията на домашната мрежа.

Сега знаете как да създадете WiFi мрежа между няколко машини, като използвате само рутер и няколко лаптопа или компютри с Wi-Fi адаптери.