EPS формат

Anonim

Тъй като работя като системен администратор в една малка компания, която е пълна с творчески хора, които обикновено разбират малко в компютрите, не е изненадващо, че хората често идват при мен с различни въпроси. Онзи ден бях озадачен от въпрос от рекламния ни агент, той не знаеше как да отвори EPS формат.

След като решихме този проблем с него, имах идея да напиша този материал, може би ще помогне на някой в ​​подобна ситуация, защото не всички хора имат системни администратори.

Така че, нека да видим какъв е форматът EPS, как да го отворим и по принцип, защо е необходим?

Към днешна дата той е получил много изпълнения. Но трябва да кажа, че най-добрият формат на EPS се обработва от програми, създадени от Adobe Systems: Photoshop, Illustrator, Design, т.е. всички онези, в които е вграден PostScript език.

Тук трябва да се отбележи, че EPS (Encapsulated PostScript) е доста сложен формат за съхранение на данни, когато съхранявате изображения или текстове, използвайки PostScript език, създаден от Adobe, благодарение на това всички принтери, които поддържат печат в режим PostScript, могат да отпечатват съответно EPS формат., Не е изненадващо, че най-разпространеният формат е форматът EPS в различни бюра за преса, издателства и вестници.

Ако нямате устройство, което може да печата в режим PostScript, по-добре да не се намесвате в EPS. В най-добрия случай ще се отпечата преглед на запазеното в него изображение.

За визуализацията, не само изображението във вектор или растер е опаковано в EPS формат, но и копие се добавя в ниска резолюция, за удобство при въвеждане на пакети Quark Express или InDesign. Вербалната програма разпознава визуализацията и я показва точно по време на работа, а при печат пълната версия се отпечатва на принтера, като по този начин се постига увеличаване на работата на компютъра по време на оформлението.

В EPS формат почти всички популярни програми за работа с графики, като растер (Photoshop, Corel Painter, ACDSee Pro) и вектор (Corel Draw, Adobe Illustator и др.), Могат да съхраняват резултатите от работата на потребителя. Но само Photoshop и Illustrator могат да го коригират.

В началото EPS форматът е създаден като чисто векторно, след като всеки разбира в Adobe, че разработката е успешна, решено е да се разшири формата и да се добави възможността за съхраняване на растерни изображения (Photoshop EPS).

Когато запазвате растерни изображения в ENP формат, Photoshop предлага избор от Tiff, Pict или Jpeg разширения. И ако всичко е ясно с първите две, тогава на растерните изображения, направени в Jpeg, трябва да спрете.

Adobe Photoshop може да компресира JPEG файлове с изображения, но това не е стандартният тип, използван във всички други графични приложения. В JPEG файловете, които Photoshop подготвя, има поддръжка за CMYK цветово пространство и те са компресирани много по-добре, отколкото може да прави „обикновеният” JPEG. Така, EPS файл, който не съдържа преглед в JPEG кодиране, ще "тежи" по-малко от подобен файл в "чист" JPEG.

Но има и обратна страна на медала, ако искате да направите разделяне на работата си, тогава файлът с JPEG компресия, опакован в EPS формат, няма да бъде обикновено отпечатан на принтера. Когато се опитате да го отпечатате, той ще излезе изцяло върху един (първоначално) печат. Това може да се избегне, ако го правите на професионално оборудване, но простите скриптове на PostScript не могат да се справят с тази задача. Така че в тези случаи, когато искате да отпечатате файлове, които използват EPS формат, попитайте първо за режима, в който е бил запазен растерът. Ако ви се каже, че в JPEG, би било хубаво да проверите с тези, които ще разпечатат такъв файл за вас, ако оборудването им може да работи с такъв труден формат.

Сега, след като знаете какво е EPS и с какво се храни, се надявам, че животът на компютъра ви ще стане малко по-лесен.