Как да деактивирате защитната стена в Windows 10

Anonim

Как да деактивирате защитната стена? Е, ако си зададете този въпрос, това означава, че наистина има причина за това. От тази инструкция ще научите: как да деактивирате защитната стена в Windows, както и какви функции изпълнява.

Какво е защитна стена

Защитната стена е система, която осигурява сигурност на компютърната мрежа. Той филтрира входящия и изходящия мрежов трафик според зададените от потребителя настройки.

Тази система може частично или напълно да ограничи мрежовите комуникации. В операционната система, тя осигурява основно ниво на сигурност, освен това, в най-новите версии на Windows, то се допълва от ефективен антивирусен софтуер, който излиза от кутията.

Защо да изключите защитната стена

Основната задача на защитната стена е да защити операционната система от злонамерени програми и възможни хакерски атаки. Когато стартирате нов софтуер, защитната стена, като правило, се опитва да ограничи правата на програмата и да я предпази от достъп до мрежата. Ето защо по време на стартирането на софтуер, изтеглен от Интернет (особено от неизвестни за операционната система източници), системата за защита пита дали потребителят иска да отвори програмния достъп до мрежата.

Високата сигурност винаги е добра. Защитната стена обаче не се държи адекватно във всички случаи. Понякога, поради неговата вина, портовете, необходими за правилната работа в мрежата, са блокирани или програмите изобщо не започват. Това е може би основната причина потребителите да започнат да търсят начин да деактивират защитната стена в Windows 10. Освен това, ако системата вече има инсталирана антивирусна програма от надеждни разработчици, няма нужда да се използват стандартни средства за защита.

Деактивирането на защитната стена също допринася за освобождаването на някои системни ресурси. В някои случаи това може да е критично, например ако компютърът не е свързан към мрежата и не обменя трафик с други устройства.

Как да деактивирате защитната стена чрез командния ред

Всички необходими действия могат да бъдат извършени чрез командния ред. Този метод е най-лесният и най-бърз:

 1. Кликнете върху Win + R. Редът "Run" ще се отвори. Необходимо е да въведете "cmd" и да натиснете Enter.
 2. В конзолата, която се отваря, въведете - “netsh advfirewall зададете allprofiles състояние off” и натиснете Enter.

Командният ред ще покаже съобщение за успешното изпълнение на задачата. Също така в центъра за уведомяване на системата ще се появи сигнал за забрана на защитната стена. За да активирате отново защитната стена, отворете командния ред и въведете "netsh advfirewall set allprofiles state on".

Прекъсване на връзката през контролния панел

Как да деактивирате защитната стена по друг начин? Това може да стане чрез контролния панел:

 1. Щракнете с десния бутон върху иконата "Старт".
 2. Отидете в "Контролен панел".
 3. В появилия се прозорец изберете "Защитна стена на Windows защитника".
 4. В десния прозорец за навигация изберете „Активиране или деактивиране на защитната стена“.
 5. Променете настройките така, че да отговарят на вашите предпочитания и да натиснете “OK”, за да запишете промените.

Добавяне на програма към списъка с изключения

По-горе ние разгледахме два основни начина как да деактивирате защитната стена на Windows. Ако не искате да забраните напълно защитната стена, но има програма, която се нуждае от пълен достъп до мрежата, можете просто да я добавите в списъка за изключване. Това може да стане по следния начин:

 1. Отидете в "Control Panel" и изберете "Windows Defender Firewall".
 2. В лентата за навигация вдясно изберете „Разрешаване на комуникация с приложения“.
 3. Появява се списък на инсталираните програми. Възможно е да се ограничи или, напротив, да се позволи достъп до мрежата на всяко инсталирано приложение. Можете също да добавите приложение, което не е в списъка, като използвате бутона "Разрешаване на друго приложение".

Когато са направени всички необходими настройки, натиснете “OK”, за да запишете промените.

Как да добавите порт към списъка с изключения

Има и друг начин да добавите изключение. Тя е по-сложна, но ви позволява да добавяте конкретни портове към изключения.

 1. Отворете менюто на защитната стена на Windows Defender.
 2. В левия прозорец изберете „Разширени опции“.
 3. Ще се отворят разширените настройки. Изберете позиция „Правила за изходяща връзка“.
 4. В дясното меню изберете „Създаване на ново правило“.
 5. Ще се отвори съветник за конфигуриране, където можете да зададете правила за конкретни портове или програми.

В случай, че не сте сигурни в действията си, не трябва да променяте настройките на порта, тъй като това може да повлияе на работата на системата като цяло. Напомняме ви, че само в редки случаи може да се наложи да добавите портове към списъка с изключения. Необходимостта от това може да възникне само при използване на специфичен софтуер.

В заключение

Сега знаете как да деактивирате защитната стена. Изключването е необходимо да се помни, че това значително ще намали сигурността на операционната система. Деактивирането на защитната стена може да предизвика разпространението на зловреден софтуер в мрежата, към която е свързан компютърът. Затова е препоръчително да направите това с повишено внимание и само ако знаете точно защо ви е нужен.