Gmsd_ru: какво представлява този файл?

Anonim

Днес проникването на рекламата и "желанията" за инсталиране на нов софтуер по принцип станаха обичайна практика. Но напоследък някои доста неразбираеми Gmsd_ru услуги станаха доста активни. Сега се опитваме да разберем какво е то. В същото време ще дадем някои препоръки как да се реши проблемът.

Gmsd_ru: какъв е този процес?

Първо, трябва да разберете, че един неразбираем процес, който присъства по време на експлоатацията на самата система, не винаги е заплаха. По принцип те са услуга Gmsd_ru. Какво е това и как работи, сега и виж.

Що се отнася до самия процес, дори когато се обаждате на стандартния диспечер на задачите, използвайки обичайната комбинация от три пръста или като използвате командата taskmgr в менюто Run (Win + R), както и от командния ред, можете да видите няколко версии на услугата в активното дърво на процеса.

Това може да бъде например Gmsd_ru 005010122, процес с кодове като 141, 143, 26 и т.н. Това не променя ситуацията като цяло. Всички тези "полезни" услуги са маскирани като системни услуги, но всъщност те носят доста силна заплаха за компютъра и за самата операционна система.

Вирус или реклама?

Сега нека разгледаме по-подробно, например, процеса Gmsd_ru 141. Това, което е, сега ще стане ясно.

Сам по себе си този компонент в обичайния смисъл не е вирус. Това е по-скоро един вид аплет, отговорен за процеса на пренасочване на потребителя, докато сърфира в World Wide Web до предварително определени ресурси. Ситуацията е такава, че самата услуга клонира някои връзки (да речем, към популярни социални мрежи) и след това пренасочва към клониращ сайт, който е чист фантом. Но! В процеса на пренасочване, услугата инсталира толкова много допълнителни компоненти и връзки, че можете да полудеете.

Свързани компоненти

Кой от нас не е срещал същата реклама на пощенския сървър на Mail.ru с предложението за инсталиране на браузъра Amigo? Официално сайтът твърди, че той е най-бързият и има интеграция с най-популярните услуги в мрежата.

Доверявайки се на потребителите да бързат да се възползват от нея, но по-късно по някаква причина, на работния плот, а след това в панела за бързо стартиране, иконите се появяват като „Odnoklassniki“, „VKontakte“, „Mail.ru Search“, „Mail.ru Sputnik“ и др. Именно това са истинските „червеи“, които са способни да оказват силно влияние върху системата като цяло.

Един прост пример: съвсем наскоро ресурсът Mail.ru загуби дело, свързано с разпространението на спам и реклама от този тип. Всички тези услуги, които са инсталирани без намеса на потребителя в автоматичен режим, са разпознати като компоненти, които се наричат ​​Adware, Spyware или Malware.

Разбира се, самият процес няма специален ефект върху системата (не изтрива системните файлове, не променя основната конфигурация и т.н.). Въпреки това, в повечето случаи има промяна в настройките на интернет браузъра (а не само този, който е инсталиран по подразбиране), след което, грубо казано, започва проследяването на потребителски действия в интернет.

Най-тъжното е, че много потребители се съгласяват с инсталирането на “бърз” браузър, наречен Kometa. С всичко това, изтриването на самия браузър и свързаните с него елементи не е толкова лесно.

И тук Kometa Browser?

Трябва да се разбере, че Gmsd_ru е зависим компонент, който се активира по време на инсталирането на някои видове софтуер. Самият браузър е почти най-важният компонент на целия този процес.

Тя е изградена на базата на Chromium, но, както вече е ясно, тя далеч не е съвършена. Като цяло е необходимо да се вземе предвид моментът, в който той е, ако не брат, тогава със сигурност партньор на някои широко разпространени услуги. На първо място, това се отнася за аплета на GamesDesktop 033.005010122 (от който, всъщност, идва и самата версия). Но това не е всичко. Факт е, че някои допълнителни компоненти като WordWizard 1.10.0.24, Crossbrowse, HP Defender, SmartWeb, MyBrowser 1.0.2V21.10 и много други могат да бъдат инсталирани по пътя. Както вече е ясно, това трябва да се води с най-кардиналните методи.

Как да премахнете безопасно процеса Gmsd_ru.exe всяка промяна?

И така, сега повече. Разполагаме с инсталирана услуга с процеси от всички модификации, наречени Gmsd_ru. Какво е това, разбрахме малко. Сега да видим как да се отървем от тази инфекция.

Първият проблем е, че в стандартния списък на инсталираните програми (което означава всяка версия на Windows), такива процеси, както и допълнителни компоненти, могат просто да не се показват.

В този случай се препоръчва да използвате помощни програми на трети страни като iObit Uninstaller, след като сте изпълнили абсолютно всички процеси в “Task Manager” по отношение на горепосочената услуга. Обикновено процесът има обозначение като Gmsd_ru_30.exe, Gmsd_ru_143.exe, gamesdesktop_widget.exe, Gmsd_ru * 32 и т.н. Трябва да прекъснете всички услуги с помощта на съответния бутон в долния десен ъгъл.

Сега можете да продължите с премахването. Както вече споменахме, тези компоненти може да не се показват в стандартния списък на инсталираните приложения. Ако е инсталиран iObit Uninstaller, дори не можете да премахвате икони и икони от работния плот или от панела за бързо стартиране. Просто щракнете с десния бутон на мишката, за да извикате менюто на програмата и използвайте параметъра Powerful Uninstall (деинсталаторът е интегриран в контекстното меню).

Когато всичко и всичко се изтрие с помощта на стандартни инструменти, приложението ще търси остатъчни компоненти под формата на възстановени файлове и папки и ще предложи напълно да изчисти ключовете в системния регистър. Ние се съгласяваме и закриваме програмата.

Сега следва, както се казва, за почистване на системата, и това е особено вярно за autorun. За да направите това, използвайте стационарната версия на пакта CCleaner. Защо? Да, само защото, както показва практиката, никое друго приложение не може да се справи с това. Други програми изтриват стартовите елементи само за известно време, след което отново се активират. След почистването претоварваме системата и се радваме.

Какъв е резултатът?

Сега се занимавахме с неясни процеси с общата идентификация на Gmsd_ru. Това, което мисля, вече е ясно. Как да се премахне всичко това "боклуци" също е известно. Остава единствено да се обърне внимание на крайния потребител, така че е изборът на подходящи комунални услуги. Обърнете внимание, че нито Advanced System Care, нито AVG PC Tune Up, нито Asampoo WinOptimizer, нито Glary Utilities могат да се справят с такива задачи. В този случай не сме обмислили намеса в регистъра, тъй като за непосветения потребител това би могло да бъде изпълнено с негативни последици. Въпреки това, горепосочените методи помагат в 99% от случаите от сто. Да! И не забравяйте, че сайт, наречен Gmsd.ru не съществува в природата! Така че отиването там е просто безсмислено.