Срив на инсталатора на NVIDIA: прости методи за корекция на грешки

Anonim

Като правило, производителят на графични карти NVIDIA, за да инсталира съответните драйвери или някои допълнителни компоненти, предлага на собствениците им използването на специализирани приложения или възможността за инсталиране на драйвери от обикновен EXE файл. Но по някаква причина именно с тези видео карти най-много грешки се появяват, когато съответната помощна програма или „Master“ съобщава, че инсталационната програма на NVIDIA е неуспешна. Каква е причината за такава неприятна ситуация и как можем да се отървем от този проблем, тогава ще се опитаме да разберем.

NVIDIA Installer Failure: Какво причинява грешки?

Фактът, че това е софтуерна повреда, никой не би трябвало да има съмнение. В повечето случаи това се дължи не толкова на самата програма, а на неправилни действия на потребителя при избора на необходимия софтуер или конфликти, възникнали от наличието на неразкрити остатъчни компоненти в системата, които твърдят, че драйверът или допълнителните софтуерни компоненти са инсталирани в системата, В същото време, твърдият диск, на който има огромно количество временни файлове, също може да има отрицателно въздействие. Въпреки това, въпреки всичко, неуспехът на инсталационната програма на NVIDIA може да бъде премахнат с много прости методи, които ще бъдат обсъдени по-нататък.

Предварителни стъпки за отстраняване на стари шофьори

Така че първото и най-оптималното решение ще бъде пълното почистване на компютъра от старите драйвери. За да направите това, можете да използвате помощни програми като Display Driver Uninstaller или Driver Sweeper. Първата програма е добра, защото премахва не само основните компоненти, но и всички остатъчни файлове на диска или дори ключовете в системния регистър, а когато се използва второто приложение, понякога системата трябва да се почиства ръчно.

Що се отнася до първата програма, след нейното стартиране, трябва да зададете нормален режим на стартиране, след това изберете от списъка вдясно името на производителя (в нашия случай NVIDIA), след което щракнете върху бутона за изтриване и рестартиране. След това трябва да се съгласите с съобщението за предотвратяване на инсталирането на драйвера от базите данни на Windows Update и да изчакате рестартирането.

В случай на втората програма, действията са също толкова прости, но след премахване на всички компоненти ще трябва ръчно да почистите регистъра, като потърсите името на производителя на видеокартата, а след това, както и в предишната версия, изпълнете пълното рестартиране на системата.

Забележка: И в двата случая силно се препоръчва да се изчистят всички папки с временни файлове, които съдържат временни файлове.

Нетна инсталация на NVIDIA драйвер

След приключване на предварителната подготовка, трябва да посетите официалния интернет ресурс на NVIDIA и да изтеглите от там необходимия драйвер с името на модела на вашата видео карта или да използвате допълнителни помощни програми като GeForce Experience. Сега най-важното нещо!

За да инсталирате NVIDIA драйвера, настройките във всяка инсталационна програма трябва да предполагат "чиста" инсталация (за това има съответния елемент в главния прозорец на "Wizard"). Използването му ще ви спаси от появата на възможни конфликти, ако предишните версии на контролния софтуер не са напълно премахнати.

Ръчно изтегляне и инсталиране на драйвери

Въпреки това, дори и в този случай, неуспехът на инсталационната програма на NVIDIA може да се прояви отново. Най-често срещаният проблем е, че сте изтеглили драйвер, който не е със същата битова дълбочина, каквато има Windows (приложението за инсталиране ще съобщи, че инсталираният драйвер е несъвместим с операционната система).

В тази ситуация е по-добре да разгледате предварително цифровата способност, използвайки свойствата на компютъра за това, а след това на същия официален уебсайт, за да намерите подходящ софтуер.

Често драйверът от името на модела изглежда правилно изпълнен и настройките на инсталатора на NVIDIA се активират в необходимия режим, но драйверът не иска да бъде инсталиран под какъвто и да е претекст, а програмата отново показва съобщение за грешка (най-често се съобщава, че няма съответстващо съобщение). оборудване).

Както се оказва, причината е тривиална: изтеглили сте грешен драйвер. Въпреки същите общи имена за ускорителите, моделите в същата линия могат да се различават доста силно един от друг. Можете да определите точното име на графичната карта в диалоговия прозорец DirectX (dxdiag). Можете също да използвате хардуерния идентификатор в раздела „Диспечер на устройствата“ на информацията, която е по-предпочитана. След това ще трябва само да изтеглите необходимия драйвер и да го инсталирате отново.

Други възможни проблеми

Накрая, понякога в случай на неуспех на инсталатора на NVIDIA, нищо не може да зависи от самия официален софтуер. Както бе отбелязано от много експерти, всички видове компютърни вируси и, странно, дори антивирусни програми могат да станат възможни причини за това явление. Действията в тази ситуация са разбираеми за мнозина. Първо, трябва да извършите задълбочена проверка на системата за наличие на заплахи, използвайки преносими скенери за това, и в случай на блокиране на инсталационния процес с защитно оборудване, опитайте временно да деактивирате редовния антивирусен софтуер и да извършите инсталацията отново.

Понякога може да срещнете конфликти с друг софтуер (например PhysX компоненти). В този случай първо трябва да се отървете от тях, като използвате програми за деинсталиране или помощни програми като Driver Sweeper, и след това отново правите същата “чиста” инсталация на напълно подходящото оборудване на драйвера.