Домейни на страни, територии, тематика: какво да изберем?

Anonim

Тъй като изобретяването на имена на домейни е минало една четвърт век. Но досега хората не са решили изцяло за избора на име на сайта. Все още се смята, че домейните от трето ниво са по-малко привлекателни от второто. Някои потребители не разбират, че съществуват домейни на страни и други. Тази статия ще говори за това по-подробно.

Какво е домейн?

Името на домейна на сайта се състои от думи, които са разделени от точки. Техният брой определя нивото, което се посочва по следния начин: колко думи са в домейна, както и неговото ниво. Йерархията върви от дясно на ляво. Така че първата стъпка се нарича домейн от най-високо ниво.

По правило те могат да бъдат разделени на три основни части:

  1. Доменна зона. Тази част включва областите на страните по света. Той не е собственост на ресурса, а е предназначен за регистрация на имена.
  2. Име на сайта. Това е собственост на ресурса. Той съдържа една дума, която често съдържа името на компанията или сайта.
  3. Поддомейн е незадължителна част, обозначаваща специфичен подраздел на даден сайт. Пример за това е поддомейнът www.

Класификация на зоната

Доменната зона се състои от една или две стъпки. В първия случай той напълно съвпада с домейна от най-високо ниво. Много рядко се използват повече от две стъпки.

Участниците от най-високо ниво могат да бъдат официално разделени на страни, служби и общи цели.

Последното включва и някои области, които се отличават с териториална, културна или езикова основа.

Държавни домейни

Предвижда се, както подсказва името, за някои страни, култури и езици. Когато избирате, трябва да вземете предвид правилото: трябва да изберете такава зона, ако сайтът е насочен към жители на дадена страна или роден език. Например домейнът .ru избира за Русия или руско-говорещи потребители.

Домените на страните по света, чийто списък включва 242 идентификатора, винаги се състоят от чифт букви. Ето няколко примера:

  • Русия - .ru.
  • Украйна - ua.
  • Чешка република - cz.
  • Япония - jp.

Общи домейни

Те се отличават с определени териториални и културни характеристики. Например, съществуват отделни домейни за Азия, Каталония, Берлин, Ню Йорк, Латинска Америка. Някои от тях имат специфични изисквания за регистрация. Например в Украйна можете да регистрирате такъв домейн само ако имате търговска марка със същото име.

Тематични области

Тези зони не се прилагат за територията. Те се състоят от повече от няколко букви. Всеки домейн определя някакъв вид дейност. Тази зона трябва да бъде избрана, ако ресурсът изцяло или основно съответства на него. Има зони .net, .com, .gov. Последният е избран за правителствени организации. Има отделни домейни за музеи, туристически агенции.

Избор на домейн зона

За да направим правилния избор по отношение на домейн зоната, на първо място е необходимо да отговорим на следните въпроси:

  1. Публиката или обхватът са ограничени до територията на дадена страна?
  2. Ако ограничения за определен регион на тази страна?
  3. Дали ресурсът е насочен към конкретна област?

След това вече можете да вземете решение, водено от описаната по-горе информация. Но трябва да се каже, че няма нищо осъдително при избора на .info или .biz домейна в случаите, когато се извършва търговска дейност. Те никога не изглеждат съмнителни.

Между другото, ако организирате личен уебсайт, който ще се използва за портфолио или личен блог, тогава няма нужда да избирате домейна на страната. За тази цел има зона .name, в която можете да регистрирате домейни от трето ниво, съдържащи потребителското име. Автоматично ще се получи имейл адрес от същия тип.