Графичен ускорител NVidia GeForce GT 440: характеристики, сравнение с аналози и потребителски ревюта

Anonim

Отлична основа за организиране на графичната подсистема на игрално системно устройство от начално ниво е видеоадаптера NVidia GeForce GT 440. Характеристиките на този ускорител са много скромни на фона на водещи графични решения, но самото му присъствие е достатъчно, за да се стартират повечето съществуващи игрални приложения.

Ускорителна ниша

Героят на този материал е насочен към сегмента на графичните ускорители на началното ниво. Това се потвърждава от всички техни технически характеристики. Графичните карти на NVidia GeForce GT 440 имат ниво на производителност, което е по-високо от вградените графични адаптери, но по-ниски от графичните карти от серията GTX. В резултат на това наличието на такъв видео ускорител е достатъчно, за да се изпълни повечето играчки, но не и при максимално възможните настройки. Проблеми могат да възникнат само при опит за стартиране на компютър с този ускорител, най-новите игрални приложения, които имат повишени изисквания за хардуер, включително графичната подсистема. Но в този случай се нуждаете от напълно различен компютър и с напълно различни параметри и спецификации.

Основните характеристики на видео ускорителя

Общият брой на процесорните ядра за изход на изображението в този адаптер е 96. Основната работна честота е 810 MHz в NVidia GeForce GT 440. Характеристиките на самия процесор показват, че той работи на честота 1620 MHz. На ниво софтуер софтуерът на NVidia се поддържа от този продукт: PureVideo, PhysX и CUDA. Също така, според спецификацията, това решение поддържа версия на Direct X 11.0 и Open GL 4.0. Същият ускорител е предназначен за инсталиране в слота за разширение на дънната платка PCI-E 16X версия 2.0. Най-често този адаптер е снабден с VGA, HDMI и DVI портове. Последното, наред с други неща, позволява, ако има подходящ адаптер, да покаже изображението на 2 монитора. Когато е свързан към VGA порт, видео сигналът се извежда в аналогов формат, а максималната му резолюция може да се настрои на 2048X1536. В други случаи цифровият код вече се използва, а таванът на разделителната способност е 2560X1600.

Тип на радиаторната система. Температурите и топлинният пакет

Топлинният пакет на този графичен процесор е 65 вата. Използването на пасивна радиаторна система е точно тази характеристика на видеокартата на NVidia GeForce GT 440. ASUS, PALIT и всички други производители на графични ускорители трябва да допълнят този графичен процесор само с активна охладителна система, която включва алуминиев радиатор и охладител. Според спецификацията максималната допустима температура за този чип е 98 ° C. В действителност, по време на работа на такъв графичен ускорител, неговите стойности са ограничени до 50-75 ° C. Отделно, необходимо е да се отбележат и изискванията за захранване на системния блок, чиято мощност на използването на видео подсистема на базата на такъв ускорител трябва да бъде най-малко 300 вата.

RAM, нейните възможни типове и ширина на шината

NVidia GeForce GT 440 има за цел да използва DDR3 или GDDR5 памет, като характеристиките на този ускорител показват, че в комбинация с първия тип RAM, неговата работна честота ще бъде 0.9 GHz, но във втория случай тази стойност ще се увеличи и ще бъде равна на 1, 6 GHz. Пропускателната способност за DDR3 е декларирана при 28 Gb / s, а за GDDR5 - 51 Gb / s. Битовата ширина на шината RAM за всички ускорители от тази серия е еднаква и е равна на 128 бита. Въпреки че използването на RAM-стандарт GDDR5 е по-предпочитано от гледна точка на производителността, но в този случай няма значителна полза от неговото използване. И основната причина тук е в обема, който в тази версия е само 512 MB, и това очевидно не е достатъчно за комфортна работа с екрани с висока резолюция. Но при оборудването на такава видео карта с DDR3 памет размерът на буфера за видео може да бъде увеличен до 1 GB или дори 2 GB. Този обем е вече достатъчен за бързо извеждане на изображения с висока резолюция, но използването на остаряла RAM в момента засяга производителността на адаптера не по най-добрия начин. Крайните характеристики на подсистемата на паметта на този модел на графичен адаптер са показани в таблицата.

Възможни характеристики на подсистемата на паметта GT 440

Името на видеокартата

Тип RAM

Обем на видео буфера, GB

Работни честоти, GHz

Скорост, GB / сек

GT 440

DDR3

1 или 2

0.9

28

GDDR5

0.512

1.6

56

Аналози и сравнение с тях

Интегрираните видео карти са основните конкуренти на NVidia GeForce GT 440. Функция, която осигурява по-високо ниво на производителност на компютър с дискретна графика е отделен буфер на видео подсистема с увеличена дълбочина на битовете. Това се дължи на тази функция и се оказва подобрена производителност в този случай. Когато се използва интегрирана графика, част от системната RAM се използва като видео буфер, достъп до който адаптерът получава паралелно с процесора. Също така в този случай капацитетът на RAM и неговата честота се намаляват и пропускателната способност се намалява. Всичко това изцяло се отнася до Radeon ускорителите, вградени в процесора за чипове и AMD и HD Graphics за Intel процесори. Следователно, за да се увеличи общата скорост на компютъра, по-добре е да се добави относително малко количество и да се инсталира дискретен графичен ускорител от първоначалното ниво. В този случай, печалбата от гледна точка на скоростта ще бъде очевидна.

Цена на ускорителя. Потребителски рецензии

В новата държава такава видеокарта вече не може да бъде закупена. Тя отдавна е излязла от производство, а запасите й са продадени. В използваното състояние този ускорител може да бъде закупен на цена не повече от 4000 рубли. Тази цена е изцяло съобразена с параметрите и производителността на NVidia GeForce GT 440. Характеристиките на тази видеокарта от собствениците показват, че това е отлично решение за внедряване на видео подсистемата на игралния компютър от първо ниво. Тя няма значителни недостатъци.

резултати

NVidia GeForce GT 440 е такава отлична входна видеокарта, чиито характеристики и цена напълно съответстват на графичните ускорители от начално ниво. В същото време включването на такива дискретни графики значително увеличава скоростта на компютърната система и ви позволява по-бързо да решавате ресурсоемки задачи.